Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Riv det gamla badrummet

Skriv ut Spara artikel

Det här badrummet från 70-talet behöver en ansiktslyftning. Vid första anblicken ser det hela fint ut, men som det ska visa sig döljs några otäcka överraskningar bakom de vita plattorna och under golvet.

Det här badrummet från 70-talet behöver en ansiktslyftning. Vid första anblicken ser det hela fint ut, men som det ska visa sig döljs några otäcka överraskningar bakom de vita plattorna och under golvet.

Toaletten, blandarna, elementet, bänken och skåpet ska bytas ut. Om det som här inte är möjligt att stänga vattnet lokalt ska avstängningen göras av en auktoriserad rörmokare.Vår murare, som för övrigt också är utbildad snickare, börjar med att plocka bort dörrlisterna.När listerna är borta ser man att väggen är klädd med pvc, som fungerar som fuktspärr.Sen är det bara att sätta igång med släggan.

Det låter inte ihåligt när muraren slår på plattorna, alltså sitter de ännu väl fast.Det är lättast att knacka ner plattorna med hjälp av en bred mejsel. Börjar man i ena kanten och arbetar sig inåt väggen går det ganska snabbt.Det är ett bullrigt arbete och det flyger mycket flisor och skärvor från plattorna.

Därför bör man använda både hörselskydd och skyddsglasögon. Alla plattor är borta och kring duschblandaren ser man att vatten trängt igenom fogarna, men lyckligtvis har vattnet inte trängt djupare in i väggen.Innan man kan fortsätta arbetet ska det gamla kakelfixet bort. Det knackar man bort med en murarhammare eller en bilningsmaskin försedd med antingen en plattmejsel eller en spetsmejsel.

Eftersom vi ska lägga in värme i det nya golvet måste den gamla golvbeläggningen bort. Här ligger en kraftig linoleummatta som sitter oerhört väl fast. Man kan med fördel använda en kakeltång eller en vanlig hovtång för att dra i beläggningen. Området kring avloppet har mörknat, vilket tyder på att beläggningen inte är helt tät.

Det intrycket förstärks av de rostiga spikhuvudena längs övergången mellan golv och vägg. Under linoleumgolvet ligger resterna av den elektriska golvvärmen, som inte fungerat de sista tio åren. Det visar sig att här också ligger golvplywood.

Även de skivorna måste plockas bort. Muraren borrar ett par hål genom träskivan för att vara säker på att han sedan inte sågar i de underliggande golvbjälkarna. När muraren väl fått hål i skivan kan han börja bräcka upp den med en kofot, så att han ser ordentligt hur bjälkarna löper.

Nu sågar han längs alla golvbjälkar så att han sedan kan ta bort alla plywoodskivor. Nu är hela golvet bortplockat och det är öppet ner till bjälkarna och isoleringen. Flera vattenskador visar sig nu.

Träkonstruktionen är rutten både kring golvavloppet och kring det genomlöpande vattenröret. Skadorna måste repareras innan arbetet kan fortsätta.

REDAKTIONEN REKOMMENDERAR: 3 anledningar att välja vägghängd toalettstol

Logga in
Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.

Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa

password_reset.form.password_is_changed

Din beställning
Beställning
Skapa Profil
Du är på väg att köpa tillgång till:
Video: Riv det gamla badrummet
Totalt pris: null purchase.price.currency
Mer för mindre?
Få över 1 000 byggbeskrivningar och full digital åtkomst för bara 29 kronor
    • Tillgång till över 1 000 digitala byggbeskrivningar
    • Du kan säga upp din prenumeration när som helst.
    • Efter erbjudandet fortsätter prenumerationen som en tillsvidareprenumeration för 79 kr i månaden
Endast 29 kr första månaden
Du ska skriva in ditt förnamn
Skriv in ditt efternamn
Ogiltig e-postadress
Ditt lösenord ska bestå av minst 6 tecken
Visa
signup.credentials_form.terms_error
Tillbaka
Logga in
Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa
Tillbaka