Riv det gamla badrummet

Det här badrummet från 70-talet behöver en ansiktslyftning. Vid första anblicken ser det hela fint ut, men som det ska visa sig döljs några otäcka överraskningar bakom de vita plattorna och under golvet.

Det här badrummet från 70-talet behöver en ansiktslyftning. Vid första anblicken ser det hela fint ut, men som det ska visa sig döljs några otäcka överraskningar bakom de vita plattorna och under golvet.

Toaletten, blandarna, elementet, bänken och skåpet ska bytas ut. Om det som här inte är möjligt att stänga vattnet lokalt ska avstängningen göras av en auktoriserad rörmokare.Vår murare, som för övrigt också är utbildad snickare, börjar med att plocka bort dörrlisterna.När listerna är borta ser man att väggen är klädd med pvc, som fungerar som fuktspärr.Sen är det bara att sätta igång med släggan.

Det låter inte ihåligt när muraren slår på plattorna, alltså sitter de ännu väl fast.Det är lättast att knacka ner plattorna med hjälp av en bred mejsel. Börjar man i ena kanten och arbetar sig inåt väggen går det ganska snabbt.Det är ett bullrigt arbete och det flyger mycket flisor och skärvor från plattorna.

Därför bör man använda både hörselskydd och skyddsglasögon. Alla plattor är borta och kring duschblandaren ser man att vatten trängt igenom fogarna, men lyckligtvis har vattnet inte trängt djupare in i väggen.Innan man kan fortsätta arbetet ska det gamla kakelfixet bort. Det knackar man bort med en murarhammare eller en bilningsmaskin försedd med antingen en plattmejsel eller en spetsmejsel.

Eftersom vi ska lägga in värme i det nya golvet måste den gamla golvbeläggningen bort. Här ligger en kraftig linoleummatta som sitter oerhört väl fast. Man kan med fördel använda en kakeltång eller en vanlig hovtång för att dra i beläggningen. Området kring avloppet har mörknat, vilket tyder på att beläggningen inte är helt tät.

Det intrycket förstärks av de rostiga spikhuvudena längs övergången mellan golv och vägg. Under linoleumgolvet ligger resterna av den elektriska golvvärmen, som inte fungerat de sista tio åren. Det visar sig att här också ligger golvplywood.

Även de skivorna måste plockas bort. Muraren borrar ett par hål genom träskivan för att vara säker på att han sedan inte sågar i de underliggande golvbjälkarna. När muraren väl fått hål i skivan kan han börja bräcka upp den med en kofot, så att han ser ordentligt hur bjälkarna löper.

Nu sågar han längs alla golvbjälkar så att han sedan kan ta bort alla plywoodskivor. Nu är hela golvet bortplockat och det är öppet ner till bjälkarna och isoleringen. Flera vattenskador visar sig nu.

Träkonstruktionen är rutten både kring golvavloppet och kring det genomlöpande vattenröret. Skadorna måste repareras innan arbetet kan fortsätta.

REDAKTIONEN REKOMMENDERAR: 3 anledningar att välja vägghängd toalettstol

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Badrum