Hantverkstips: 10 tips till badrummet

Skulle du vilja bli en ännu bättre hantverkare? Då ska du se på när en av våra skickligaste hantverkare delar med sig av sina erfarenheter om badrummet. Du kommer garanterat att lära dig en hel del!

Diskmedel är genialt om du ska byta ut toalettstolen. Se varför i tips nummer 3.

1. Så får du ner priset på VVS-arbetet

Ska du dra igång ett renoveringsprojekt i ditt badrum, och ha dit en VVS:are som ska göra rörarbetet, så är det en riktigt god investering att frilägga rören innan han kommer.

Det gör det mycket lättare för honom att värdera det konkreta arbetet. Offerten blir på så sätt mer realistisk och i de allra flesta fall även billigare.

Om rören inte är frilagda kan det hända att han lägger på lite extra, då han inte riktigt vet vad som gömmer sig bakom kaklet.

2. Se upp med våtrumsmembranen när du byter fogen

En silikonfog blir snabbt sliten och ful och kan behöva bytas ut.

När du byter den är det viktigt att du inte skär för djupt med din hobbykniv. Gör du det riskerar du nämligen att förstöra våtrumsmembranen som skyddar den bakomliggande konstruktionen mot fuktskador.

En bra teknik är att först skära försiktigt i bägge sidor av den gamla fogen, så den lossnar. Med lite tur kan du försiktigt dra ut den i ett stycke.

Innan du lägger den nya fogen ska du rengöra grundligt och avfetta med aceton, så att den fäster ordentligt.

Se upp med våtrumsmembranen när du ska lossa den gamla fogen

3. Använd diskmedel

Diskmedel är perfekt om du ska byta toaletten och sätta en ny på plats över golvavloppet. Smörj rikligt med diskmedel på gummipackningens insida, så glider toaletten på plats mycket lättare.

4. Snabb åtkomst till rören med en kardborrelist

Du ska kunna nå vattenrören i ditt badrum, även om de är dolda i väggen.

Bygger du med våtrumsgips är det smart att bygga en lucka som sätts fast med kardborre. Såga bara ett hål i väggen, och såga sedan till en platta som är lite större än hålet, så att det finns plats för kardborrelisten som luckan sätts fast med.

Använd kardborrband till att fästa lemmen

5.Behåll rördragningen och spara mycket pengar

Det kostar en hel del om du vill flytta på avlopp och dra om vattenrören. Det gör arbetet betydligt mer omfattande och kostar extra både vad gäller material och arbetstimmar. Så om du kan leva med den existerande placeringen av rör och avlopp finns det mycket pengar att spara.

6. Rengör rören grundligt och slipp otäta skarvar

Om du sätter upp en vägghängd toalett, ska du vara uppmärksam på att få rensat rören grundligt innan du sammankopplar dem.

Rören ska oftast kapas till med en bågfil, och det är viktigt att allt spån från plaströren rensas bort. Annars riskerar du att skarvarna inte blir täta. Se också till att skära till snittet så att det blir helt rent runt kanterna med en skarp hobbykniv.

7. Slå försiktigt

När du byter en kakelplatta, till exempel i badrumsgolvet, måste du se upp så att du inte förstör de andra plattorna samt våtrumsmembranen och eventuellt golvvärmen.

Om du först borrar hål i den trasiga kakelplattan minskar du spänningen i den, vilket gör den lättare att ta loss.

Sedan bankar du försiktigt hål i plattan med hammare och stämjärn, och tar bort den bit för bit.

Du får se upp, så att du inte förstör de andra plattorna när du slår loss en trasig kakelplatta

8. Lätt och riskfritt: limma toaletten

Ska du byta din gamla toalett som står på golvet, så limma fast den nya. Du slipper borra i golvet och riskerar inte att förstöra golvvärme eller våtrumsmembran. Och så går det snabbt och lätt.

REDAKTIONEN REKOMMENDERAR: 3 anledningar att välja vägghängd toalettstol

9. Skaffa en fläkt med fuktmätare

Om du skaffar en fläkt med fuktmätare till badrummet, är du säker på att bli av med all fukt. Den ventilerar så länge fukten är kvar och är ingen stor extrautgift.

10. Göm de fula plattorna

Har du hemska plattor i badrummet? Istället för att bemöda dig med att banka ner dem och sätta upp nya, kan du få en ny, snygg vägg med multiputs.

Materialet är en cementbaserad brukprodukt som fäster på allt. Det putsas på väggen som vanligt bruk och ska torka långsamt..

Spara tid med multiputs.

LÄS OCKSÅ: Hämta ännu fler hantverkstips!

De här tio tipsen ingår i artikeln "50 tips: Hantverkarens hemligheter" som vi publicerade i Gör Det Själv nr 4/2017. Om du vill se hur det erfarna proffset gör arbetet lite lättare med tips för olika jobb i hela hemmet, kan du hämta hela artikeln här: 50 TIPS: Hantverkarens hemligheter

  • 10 tips till golvläggning
  • 10 tips till tapetsering
  • 10 tips till upphängning
  • 10 tips till skiljeväggen
  • 10 tips till badrummet

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Badrum