Upphöjt trädäck med glasräcke

Ska du bygga ett stort trädäck, varför då inte gå all in med detaljer och funktioner? Vi bygger ett upphöjt trädäck med ett modernt glasräcke, inbyggd belysning och massor av förvaringsplats undertill.

Svårighetsgrad
Tidsförbrukning
2 veckor
Pris
50.000 kronor

Intro

Trädäck finns det hur många olika varianter av som helst, men bor du i ett hus där nedervåningen ligger en meter över marknivån är ett upphöjt trädäck som du kan gå ut på direkt guld värt.

Vi bygger den bärande delen av trädäcket av tryckimpregnerade reglar och tryckta stolpar sätts i stolpskor.

Själva trädäcket består av brunimpregnerade trallbrädor och i stället för ett klassiskt träräcke väljer vi ett rejält glasräcke som vi själv monterar.

Men det är inte slut här.

Vi sätter nämligen korrugerad plast på undersidan av trallbrädorna och gör en lucka i panelen så att vi kan förvara gräsklippare och andra redskap torrt och tryggt under trädäcket.

På sidan av trädäcket sätter vi en diskret vattenutkastare och i trallgolvet monterar vi utomhusspotlights, så att hela trädäcket lyses upp genom ett enkelt knapptryck.

De många detaljerna

FÖRVARING

Med korrugerad plast på under sidan av trallbrädorna kan du förvara trädgårdsmaskiner torrt.

VATTEN

På sidan av trappan, precis över gallret, har vi satt en utkastare.

LAMPOR

De inbyggda LED-spottarna ger gott om ljus och stämning.

GLASRÄCKE

Glasräcket ger lä och utsikt på samma gång.

Det är ett stort projekt att bygga ett sådant här trädäck. Det kräver både viss erfarenhet och att du kan lägga några veckor på det.

Priset för det här trädäcket på 22 kvadratmeter var 50.000 kronor.

I den här byggbeskrivningen får du:

 • Steg-för-steg-beskrivning
 • Ritning
 • Komplett materiallista
 • Video

Instruktion

01
Förberedelse 5 Steg

Innan du tar det första spadtaget är det en riktigt bra idé att göra fyra profiler och dra ett murarsnöre så att du kan se om du blir nöjd med trädäckets storlek och så att du är säker på att vinklarna är räta. När väl profilerna står rätt kan du enkelt markera var de olika stolparna ska placeras.

1

Bygg fyra profiler och spänn ett murarsnöre mellan dem så att det motsvarar trädäckets slutliga yta. Ta därefter två diagonalmått med ett måttband och kolla så att avståndet är detsamma.

2

Markera var stolparna ska stå och borra hål som är minst 90 cm djupa, eller till frostfritt djup. Du kan använda en manuell jordborr, men det går mycket snabbare om du hyr en sådan med motor.

3

Sätt gjutrör eller, som här avloppsrör, i hålen så att de sticker upp ett par cm över marknivån och blanda därefter plintbetong för gjutning.

4

Häll betongen i rören och sätt stolpskorna på ett par distansklossar så att de inte sjunker ner medan betongen härdar. Efter ett dygn kan du sätta stolparna.

5

Sätt stolparna i stolpskorna och skruva fast dem med 10 x 60 mm franska skruv. Det är viktigt att stolparna står helt i lod.

02
Konstruktion 1 Steg

Trädäckets undersida, stommen, består av 145 x 45-mm tryckimpregnerade reglar. Vi börjar med att sätta en bärlina på väggen och kommer ihåg att ta höjd för trallbrädornas tjocklek på 28 mm, så att dörren går att öppna. Därefter kan vi såga av stolparna på rätt höjd och fortsätta med konstruktionen.

1

När bärlinan (B) på väggen är helt i våg för borrar du med ett 6 mm-borr och skruvar fast den med 7,5 x 112 mm-karmskruv. Det bör inte vara mer än 60 cm mellan skruvarna.

03
Trappa 4 Steg

For att få rätt storlek bygger vi trappan själva. Vi använder regelträ som vi låter vila på en tryckimpregnerad regel som klarar vatten och fukt bättre. Hela konstruktionen kan byggas av tryckt virke.

1

Såga till reglarna. Varje trappvang består av fem bitar trä av varierande längd och med en höjd på 14,5 cm. Skruva fast den nedersta regeln i den underliggande tryckta regeln med 6 x 200 mm-skruv och fortsätt tills hela trappvangen är ihopskruvad.

2

Montera tre korta reglar vid första respektive tredje steget för att förstärka hela konstruktionen och stryk den därefter med träskydd.

3

Såga till trallbrädorna och skruva därefter fast dem enligt samma princip som resten av trallbrädorna (se nästa avsnitt).

4

Skruva fast de lodräta sättstegen så att trappan blir “stängd” och ser snygg och helgjuten ut.

04
Trallbrädor 3 Steg

Eftersom vi vill ha dolda skruvar på terrassen, men helst vill slippa att plugga igen alla hål i brädorna, har vi valt att använda oss av ett speciellt monteringssystem från Essve, som gör det enkelt att montera skruvarna i 45 graders vinkel. När du har satt den första brädan och förstått hur du ska göra, går resten som en dans.

1

Sätt två trallbrädor (C1) som “delar” upp trädäcket i två områden och sätt sedan de andra trallbrädorna (C) ända upp mot dem.

2

När trallbrädorna (C) ligger kloss mot de tvärgående brädorna (C1) skruvas de fast med rostfria trallskruvar med hjälp av det speciella HDS-setet från Essve.

3

Sätt resterande brädor enligt samma princip. Spänn eventuellt ett murarsnöre så att du blir säker på att brädorna ligger rakt. Brädorna är sällan spikraka, så det är en bra idé att ta ett par steg tillbaka emellanåt och bedöma om mönstret håller på att “dra snett” och därför behöver justeras.

05
Glasräcke 5 Steg

För att behålla utsikten och samtidigt få lä på terrassen köper vi några galvaniserade stolpar, som vi skär gängor i. Därefter monterar vi glasklämmor, som är ett slags beslag som är gjorda för att hålla i glas. När klämmorna är på plats monterar vi vårt 10 mm tjocka säkerhetsglas, som håller både för lekande barn och snedskjutna bollar.

1

Skär gängor i de galvaniserade stolparna med ett gängverktyg. Gör eventuellt en borrmall, så att du blir säker på att alla glasklämmorna hamnar på samma höjd.

2

Skruva fast de galvaniserade stolparna i terrassen och spänn ett murarsnöre för att säkra att de står i en snörrät rad. Det är helt avgörande för om klämmorna ska kunna klämma optimalt om glaset.

3

Sätt täckbrädorna enligt samma princip som när du monterade trallbrädorna. Med HDS-setet från Essve kan du dölja skruvarna och få lika stort avstånd mellan brädorna.

4

Lyft glasskivorna på plats och spänn glasklämmorna med en insexnyckel. Ställ eventuellt glasen på en bit läkt eller liknande, så att du kan se till att alla kommer på samma höjd.

5

Så där! Efter två veckors hårt arbete kan du bjuda över grannarna och göra dem gröna av avund över ditt 22 m² stora trädäck.

Material

Trä

 • Stolpar (A), tryckimpregnerade, 95 x 95 mm
 • Reglar (B), tryckta, 145 x 45 mmTrallbrädor (C), brunimpregnerade, 120 x 28 mm

Dessutom

 • Galvaniserade stolpar
 • Säkerhetsglas och glasklämmor
 • Stolp- och balkskorFranska skruv, 10 x 60 mm
 • Träskruv, 6 x 200 mm
 • Karmskruv, 7,5 x 112 mm
 • Beslagskruv, 4,8 x 50 mm
 • Essve HDS-trallskruv, 4,8 x 60 mm

Specialverktyg

 • Gängverktyg
 • Essve HDS-set
 • Kap-/gersåg

Tidsförbrukning

Ett par veckor om du har semester och tid att arbeta “heltid”.

Pris

Cirka 50.000 kronor för ett trädäck på 22 m².

Svårighetsgrad

Du måste hålla tungan rätt i mun när du sätter de tryckimpregnerade stolparna och glasräcket. Montering av trallbrädor med mera lär du dig snabbt.

Ritning

Video

Stolpsko gjuten i rör

Då får du enkelt stolpskorna i våg och i linje med varandra

Första trallbrädan

Klossar skapar avstånd till fasaden

Skarvning av trallbrädor

Gör skarvarna på en regel. Då blir de starka.

Montering av trallbrädor

Lägg dem i små "grupper", så blir det lätt att komma åt

Spår för murarsnöret

Tidningsartikel

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

  Andra läser just nu ....

  Mer i samma kategori Trädäck