Nytt liv åt terrassen

Alla träterrasser har ett hårt liv året runt. Från isande kyla med mycket snö, snålblåst och hällregn till gassande sol med vindstilla dagar.

Svårighetsgrad
Tidsförbrukning
2 dagar
Pris
1200 kronor

Intro

Det sätter sina spår och därför får du här en beskrivning av hur du ger den ett nytt långt liv. När våren äntligen är här avslöjar den klara solen ofta hur hård vintern har varit. Träterrassen kan på sina ställen vara grön av alger och se både sliten och trist ut.

Men även om terrassen ser ut som om den helst borde läggas om, så finns det en lösning. Med rätt insats kan du få terrassen som ny igen och därefter klarar den åtskilliga vintrar innan det är dags för nästa behandling.

LÄS OCKSÅ: SÅ rengör du altanen bäst!

Här visar vi hur en terrass bör tvättas. Vi använder först specialtvättmedel för trä och efteråt – när träet fått torka – stryks den med olja för tryckimpregnerat trä. Om din terrass är av ett annat träslag, ska tvättningen utföras på samma sätt men slutbehandlingen kan vara annorlunda.

Det finns t.ex. specialoljor för olika träslag och du kan få goda råd om val av olja i din färgaffär. Du bör dessutom undersöka om leverantören av terrassbrädorna har förslag till ytbehandling efter en grundlig tvättning.

Här använder vi en klassisk träolja som innehåller lacknafta, som har fördelen att kunna användas även vid låga temperaturer. Ja, du kan faktiskt lägga på oljan även om det är minusgrader, men det förutsätter att träet är alldeles torrt.

Du bestämer själv om du ska välja en träolja med lacknafta som lösningsmedel eller en produkt som är spädbar med vatten. Några experter påstår att den ena produkten är bättre än den andra, andra experter har motsatt uppfattning.

Oavsett vilken produkt du väljer blir resultatet aldrig bättre än noggrannheten i ditt förarbete. Se till att tvätta överallt, spola rent och låt träet torka ordentligt innan du lägger på ytskyddet. Då får du en terrass som håller i många år.

Instruktion

01
Gör så här 5 Steg

Förutsättningen för att träet ska bli snyggt igen är att det först tvättas absolut rent. Till det behövs lite starkare medel än diskmedel och vatten, så vi använder en specialprodukt för trätvätt, Flügger Trallrent A, som effektivt får bort smuts, alger, missfärgning och ofta även rester av gammal träolja.

Medlen är starkt basiska så du måste undvika kontakt med aluminium, glas och växter. Vår produkt är lätt geléaktig och kan därför lätt läggas på utan att det stänker.

Om du har tänkt att behandla med vattenspädbar lasyr måste träet neutraliseras efter tvättningen. Använd förslagsvis Flügger Teak- och trärens B.

1

Lägg på tvättmedlet på ett par brädor i sänder. Brädorna bör helst vara torra innan du börjar. Använd en mjuk borste och skura in tvättmedlet i träet. Låt det sedan verka i cirka 10 minuter.

2

Efter 10 minuter är det dags att få bort den upplösta smutsen. Det går snabbt och lätt med en högtryckstvätt med terrasstvätt och lågt tryck. Det går också bra med vatten och skurborste.

3

Det är stor skillnad mellan tvättade och otvättade brädor. Alla spår av vintern är borta och träet ser nytt och rent ut, men det är oskyddat. Skulle det ha lossnat trästickor ska du slipa bort dem.

4

När brädorna är torra ska de oljas in. En färgad olja skyddar bättre för den hindrar solens UV-strålar att bryta ner träet. Vi väljer en klar olja för vi vill se träets struktur. Oljan ska röras om noga.

5

Oljan läggs på med pensel eller rulle. Penslen är bäst längs kanter men annars bör du rulla terrassen. Lägg på tills träet har mättats, men det får inte bildas små pölar av olja på träet.

Material

Tidsförbrukning

Arbetet går fort men tar två dagar på grund av torktiden.

Pris

Mellan 1200 kr och 1500 kr för tvättmedel och olja till cirka 30 kvm terrass.

Svårighetsgrad

Det är ett både enkelt och snabbt utfört arbete.

Tips & Tricks

Tidningsartikel

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Trädäck