Lätt
Svår

Det sätter sina spår och därför får du här en beskrivning av hur du ger den ett nytt långt liv. När våren äntligen är här avslöjar den klara solen ofta hur hård vintern har varit. Träterrassen kan på sina ställen vara grön av alger och se både sliten och trist ut.

Men även om terrassen ser ut som om den helst borde läggas om, så finns det en lösning. Med rätt insats kan du få terrassen som ny igen och därefter klarar den åtskilliga vintrar innan det är dags för nästa behandling.

Här visar vi hur en terrass bör tvättas. Vi använder först specialtvättmedel för trä och efteråt – när träet fått torka – stryks den med olja för tryckimpregnerat trä. Om din terrass är av ett annat träslag, ska tvättningen utföras på samma sätt men slutbehandlingen kan vara annorlunda.

Det finns t.ex. specialoljor för olika träslag och du kan få goda råd om val av olja i din färgaffär. Du bör dessutom undersöka om leverantören av terrassbrädorna har förslag till ytbehandling efter en grundlig tvättning.

Här använder vi en klassisk träolja som innehåller lacknafta, som har fördelen att kunna användas även vid låga temperaturer. Ja, du kan faktiskt lägga på oljan även om det är minusgrader, men det förutsätter att träet är alldeles torrt.

Du bestämer själv om du ska välja en träolja med lacknafta som lösningsmedel eller en produkt som är spädbar med vatten. Några experter påstår att den ena produkten är bättre än den andra, andra experter har motsatt uppfattning.

Oavsett vilken produkt du väljer blir resultatet aldrig bättre än noggrannheten i ditt förarbete. Se till att tvätta överallt, spola rent och låt träet torka ordentligt innan du lägger på ytskyddet. Då får du en terrass som håller i många år.