Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Få beskrivningen till världens läckraste trädäck

Skriv ut Spara artikel

Här får du beskrivningen på världens häftigaste terrass. Vi har bett vår byggnadskonstruktör rita upp ett detaljerat förslag på ett jättehäftigt och jättestort trädäck. Här får du både ritningar, tips och massor av inspiration.

Svårighetsgrad
Tidsförbrukning
3 veckor
Pris
75.000 kronor
Vår byggnadskonstruktör visar ett superhäftigt och jättestort trädäck med massor med läckra detaljer.

Intro

Kan en terrass bli för stor? Vi säger klart och tydligt nej! En stor, häftig terrass gör både sommaren längre och din boyta större en stor del av året. För du kommer garanterat att tillbringa många glada timmar här. Och eftersom vi vet att terrasser är något av det allra mest populära innehåll vi kan ha i tidningen, får du här en helt unik terrass.

Den är ritad speciellt för Gör Det Självs läsare av en byggnadskonstruktör med en bakgrund som snickare - och som dessutom kan rita upp sina idéer i 3D.

Kanske är det här precis den terrass du alltid har drömt om. Kanske klarar du dig med mindre. Oavsett vilket kan du nu kasta dig över ritningarna och de detaljerade steg-för-stegbeskrivningarna till de mest komplexa detaljerna. Och så kan du rita upp din egen terrass, så att den blir precis så som du vill ha den.

Det är bra att ha en del byggvana om man ska bygga en sådan terrass som du ser här. Och under tiden måste du uppfinna lösningar som passar till just dina behov och aktuella förutsättningar.

T ex kan du förstärka den upphöjda terrassen med klossar och reglar. Och du kan lägga till eller ta bort delar, precis som du vill.

Bygg din egen drömterrass och njut av det härliga utelivet.

Lycka till!

Instruktion

Börja med en stabil stomme

låst innehåll

logga in eller köp tillgång för att läsa detta avsnitt

Vi har byggt terrassen på stolpskor som är gjutna i separata hål. Du kan också använda plintar som grävs ner och som även har stolpskor för att förankra terrassens bjälkar i. Bjälkarna är av tryckimpregnerad 45 x 195 mm, medan golvreglarna som läggs ovanpå är av tryckt 45 x 95 mm.

Avståndet mellan bjälkar och mellan reglar beror på de brädor som du vill lägga på terrassen. Fråga där du köper träet.

1

Gjut plintarna och förbind med bjälkar. Plintarna är egentligen helt eller delvis under marknivå. Vi visar dem för tydlighets skull. Gjut eller sätt plintar, lägg bjälken i stolpskon, mät avståndet till nästa plint osv.

2

Så här ser stommen ut med alla plintar och bjälkar. På en så pass komplex terrass som den här, är en ritning med angivna mått avgörande för resultatet.

3

Reglarna läggs vinkelrätt Reglarna läggs vinkelrätt mot bjälkarna. Här är det 60 cm avstånd mellan centrum på en regel och centrum på nästa. Fråga på brädgården eller byggmarknaden hur tätt reglarna måste ligga under dina brädor.

4

Reglarna skarvas alltid på en bjälke, så att de får bästa möjliga stöd. Tänk på detta när du väljer hur långa reglar du köper och när du gjuter plintarna. För då väljer du också avståndet mellan bjälkarna.

Trappor av ett fåtal delar

låst innehåll

logga in eller köp tillgång för att läsa detta avsnitt

Den lilla trappan är placerad mellan de två trädäcken.

De två trapporna är relativt enkelt uppbyggda. Du kan montera ihop dem efter anvisningarna och fästa dem vid terrassens bjälkar.

Du måste naturligtvis anpassa mått-ten efter din terrass. Se till att stötta upp stegen ordentligt - är du osäker, så gör hellre en stötta för mycket än en för lite.

Vi bygger trappan av 45 x 95 mm reglar, samma som terrassens golvreglar. En del av de mindre bitarna här kan därför göras på “spill” från regelkonstruktionen.

1

Sätt ihop framsidan (C) med stöttorna (D). Sätt 5 x 60 mm-skruvar genom framsidan och in i stöttornas ändar. Det hela döljs senare.

2

Sätt fast tvärstycket (E) ovanpå stöttorna (D) med hjälp av skarvbitarna (F) så som det visas här. Vänta med att skruva i den sista skarvbiten till höger.

3

Sätt på ett steg till på stöttorna (G), som skruvas fast genom baksidan och med hjälp av skarvbitarna (H) som visas här. Det hela skruvas ihop med 5 x 60 mm-A4-skruvar.

4

Nu kan trappan monteras med terrassen. Trappan trycks upp mot bjälkarna och den sista skarvbiten (F) skruvas fast utanpå bjälken (A).

5

Plansteg och sättsteg skruvas fast till sist. Alla skarvar och skruvar är dolda undertill - så behövs det extra stöd, sätt på fler klossar. Det syns ändå inte när terrassen är inklädd.

Stomme till det runda trädäcket

låst innehåll

logga in eller köp tillgång för att läsa detta avsnitt

Det runda trädäcket är uppbyggt lite annorlunda än det fyrkantiga. Och här är utmaningarna något större, så om du vill ge dig på den är det en fördel om du har en del erfarenhet av att bygga. Vi förklarar huvuddragen här, men det krävs att du själv kan anpassa konstruktionen efter just dina lokala förhållanden.

De bärande bjälkarna vilar på de ingjutna stolpskorna, men ute längs kanten av trädäcket är konstruktionen lite speciell, som du kan se här.

1

Så här ser den färdiga konstruktionen ut. Vi visar här hur den inramade delen är uppbyggd. Principen är den samma hela vägen runt.

2

Reglarna (B) kapas, så att de ligger på bjälken (A). Stolpen (K) är fäst i stolpskon och de yttre bjälkarna (A) är fastskruvade genom bjälkarna och in i stolpen med diagonala 6 x 100 mm-skruvar.

3

Översta bjälken (A) sätts på. Här fästs reglarna (B) genom att borra och skruva genom bjälken och in i änden av regeln. Lägg märke till förstärkningen (L).

4

Nu kan täckbrädan (M) sättas. Det är de trallbrädor som ställs på högkant och täcker kanten av terrassen. Här sätts de utanför stolparna (A) hela vägen runt.

5

Att bygga det runda trädäcket är en utmaning - men det kommer garanterat att imponera på grannar, vänner och familj.

Stadigt räcke med reling

låst innehåll

logga in eller köp tillgång för att läsa detta avsnitt

Räcke och reling är kanske detaljer i det stora projektet, men just den detaljen har stor betydelse för din terrass utseende.

Vi har valt att göra en reling av 21 x 145 mm-brädor. Det ger ett elegant intryck.

Relingen vilar på stolpar som ska placeras på lika stort inbördes avstånd.

Själva relingen behöver du kapa i vinkel där den byter riktning. Lyckligtvis är det lättare än vad det kanske låter som.

1

Stolperna (K) sätts så som visas här. Vi har satt dem vid varannan regel. I kanten ger en extra regel (B) ett jämnt underlag för den täckbräda av trall som ska sättas hela vägen runt.

2

Passa till relingen. Det uppstår många vinklade skarvar. Slopa vinkelhaken och gör så här: Lägg brädorna över varandra och markera stolpens diagonal hörn på den översta brädan.

3

Kapa den översta brädan enligt markeringen. Använd en kapsåg. Se till att såga helt lodrätt - då får du den snyggaste skarven.

4

Lägg tillbaka den understa brädan och markera nu med hjälp av den översta, tillsågade brädan. När du kapar den nedersta brädan, kommer de två brädorna att passa perfekt.

5

Relingen tillför en sista touch, och det dolda utrymmet med luckor under terrassen är en praktisk detalj.

Smarta luckor till dold förvaring

låst innehåll

logga in eller köp tillgång för att läsa detta avsnitt

Eftersom det fyrkantiga trädäcket är förhöjt, finns det plats för t ex utemöbler under det.

En smart (och valfri) detalj är det dolda utrymmet under terrassen. Bygger du en hög terrass, kan du utnyttja en del av utrymmet som blir under trädäcket. Här kan du t ex förvara trädgårdsmöbler eller leksaker när de inte används, eller bara under vinterhalvåret.

Om du vill ha en sådan här lösning, ska det planeras in från början. Här sitter luckorna på ett par extra stolpar monterade på stolpskor som är gjutna tillsammans med övriga plintar.

1

Två extra stolpskor med stolpar håller luckorna. Deras placering måste alltså planeras in i konstruktionen redan från början.

2

Luckorna monteras på sidan av stolparna med gångjärn så att luckorna med gångjärn så att luckorna kommer i nivå med täckbrädorna (trallbrädor på högkant) som omger dem. Luckornas ramar byggs av 45 x 95 mm reglar och kläs med trallbrädor.

Material

45 x 195 mm regel, tryckimpregnerad:

 • Bjälkar (A)

45 x 95 mm regel, tryckimpregnerad:

 • Regel (B)
 • Trappkonstruktion (C-H)

95 x 95 mm stolpe, tryckimpregnerad:

 • Räckeskonstruktion (K)

21 x 145 mm trallbrädor:

 • Trallbrädor
 • Täckbrädor
 • Reling
 • Luckor

Dessutom:

 • Justerbara stolpskor
 • Plintbetong
 • A4-skruvar: 5 x 60 mm, 6 x 100 mm

Tidsförbrukning

Om ni kan göra det på heltid, klarar två man det på 2-3 veckor

Pris

Så som det visas här med trallbrä-dor av furu, cirka 75.000 kronor.

Svårighetsgrad

Vi ger dig ritningar och detaljer, så att du kan välja ut exakt de delar du vill ha till din drömterrass.

Ritning

logga in eller köp tillgång

Tips & Tricks

Terrass i flera nivåer

Drömterrassen består egentligen av två trädäck på olika nivåer. Det fyrkantiga trädäcket längs huset ligger lite högre än det runda. Det har inte grävts ut en massa jord; det fyrkantiga trädäcket är helt enkelt bara förhöjt, så det är gott om luft undertill. De två trädäcken förbinds av en trappa. Det går också en trappa upp vardera till de två trädäcken.

Tidningsartikel

Ladda ner tidningsartikeln

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

Logga in
Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.

Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa

password_reset.form.password_is_changed

Din beställning
Beställning
Skapa Profil
Du är på väg att köpa tillgång till:
Byggbeskrivningar: Få beskrivningen till världens läckraste trädäck
Totalt pris: null purchase.price.currency
Mer för mindre?
Få över 1 000 byggbeskrivningar och full digital åtkomst för bara 29 kr.
  • Tillgång till över 1 000 digitala byggbeskrivningar
  • Du kan säga upp din prenumeration när som helst.
  • Efter erbjudandet fortsätter prenumerationen som en tillsvidareprenumeration för 79 kr i månaden
Endast 29 kr första månaden
Du ska skriva in ditt förnamn
Skriv in ditt efternamn
Ogiltig e-postadress
Ditt lösenord ska bestå av minst 6 tecken
Visa
signup.credentials_form.terms_error
Tillbaka
Logga in
Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa
Tillbaka