Få beskrivningen till världens läckraste trädäck

Här får du beskrivningen på världens häftigaste terrass. Vi har bett vår byggnadskonstruktör rita upp ett detaljerat förslag på ett jättehäftigt och jättestort trädäck. Här får du både ritningar, tips och massor av inspiration.

Svårighetsgrad
Tidsförbrukning
3 veckor
Pris
75.000 kronor

Intro

Kan en terrass bli för stor? Vi säger klart och tydligt nej! En stor, häftig terrass gör både sommaren längre och din boyta större en stor del av året. För du kommer garanterat att tillbringa många glada timmar här. Och eftersom vi vet att terrasser är något av det allra mest populära innehåll vi kan ha i tidningen, får du här en helt unik terrass.

Den är ritad speciellt för Gör Det Självs läsare av en byggnadskonstruktör med en bakgrund som snickare - och som dessutom kan rita upp sina idéer i 3D.

Kanske är det här precis den terrass du alltid har drömt om. Kanske klarar du dig med mindre. Oavsett vilket kan du nu kasta dig över ritningarna och de detaljerade steg-för-stegbeskrivningarna till de mest komplexa detaljerna. Och så kan du rita upp din egen terrass, så att den blir precis så som du vill ha den.

Det är bra att ha en del byggvana om man ska bygga en sådan terrass som du ser här. Och under tiden måste du uppfinna lösningar som passar till just dina behov och aktuella förutsättningar.

T ex kan du förstärka den upphöjda terrassen med klossar och reglar. Och du kan lägga till eller ta bort delar, precis som du vill.

Bygg din egen drömterrass och njut av det härliga utelivet.

Lycka till!

Instruktion

01
Börja med en stabil stomme 4 Steg

Vi har byggt terrassen på stolpskor som är gjutna i separata hål. Du kan också använda plintar som grävs ner och som även har stolpskor för att förankra terrassens bjälkar i. Bjälkarna är av tryckimpregnerad 45 x 195 mm, medan golvreglarna som läggs ovanpå är av tryckt 45 x 95 mm.

Avståndet mellan bjälkar och mellan reglar beror på de brädor som du vill lägga på terrassen. Fråga där du köper träet.

1

Gjut plintarna och förbind med bjälkar. Plintarna är egentligen helt eller delvis under marknivå. Vi visar dem för tydlighets skull. Gjut eller sätt plintar, lägg bjälken i stolpskon, mät avståndet till nästa plint osv.

2

Så här ser stommen ut med alla plintar och bjälkar. På en så pass komplex terrass som den här, är en ritning med angivna mått avgörande för resultatet.

3

Reglarna läggs vinkelrätt Reglarna läggs vinkelrätt mot bjälkarna. Här är det 60 cm avstånd mellan centrum på en regel och centrum på nästa. Fråga på brädgården eller byggmarknaden hur tätt reglarna måste ligga under dina brädor.

4

Reglarna skarvas alltid på en bjälke, så att de får bästa möjliga stöd. Tänk på detta när du väljer hur långa reglar du köper och när du gjuter plintarna. För då väljer du också avståndet mellan bjälkarna.

02
Trappor av ett fåtal delar 5 Steg

De två trapporna är relativt enkelt uppbyggda. Du kan montera ihop dem efter anvisningarna och fästa dem vid terrassens bjälkar.

Du måste naturligtvis anpassa mått-ten efter din terrass. Se till att stötta upp stegen ordentligt - är du osäker, så gör hellre en stötta för mycket än en för lite.

Vi bygger trappan av 45 x 95 mm reglar, samma som terrassens golvreglar. En del av de mindre bitarna här kan därför göras på “spill” från regelkonstruktionen.

Den lilla trappan är placerad mellan de två trädäcken.

1

Sätt ihop framsidan (C) med stöttorna (D). Sätt 5 x 60 mm-skruvar genom framsidan och in i stöttornas ändar. Det hela döljs senare.

2

Sätt fast tvärstycket (E) ovanpå stöttorna (D) med hjälp av skarvbitarna (F) så som det visas här. Vänta med att skruva i den sista skarvbiten till höger.

3

Sätt på ett steg till på stöttorna (G), som skruvas fast genom baksidan och med hjälp av skarvbitarna (H) som visas här. Det hela skruvas ihop med 5 x 60 mm-A4-skruvar.

4

Nu kan trappan monteras med terrassen. Trappan trycks upp mot bjälkarna och den sista skarvbiten (F) skruvas fast utanpå bjälken (A).

5

Plansteg och sättsteg skruvas fast till sist. Alla skarvar och skruvar är dolda undertill - så behövs det extra stöd, sätt på fler klossar. Det syns ändå inte när terrassen är inklädd.

03
Stomme till det runda trädäcket 5 Steg

Det runda trädäcket är uppbyggt lite annorlunda än det fyrkantiga. Och här är utmaningarna något större, så om du vill ge dig på den är det en fördel om du har en del erfarenhet av att bygga. Vi förklarar huvuddragen här, men det krävs att du själv kan anpassa konstruktionen efter just dina lokala förhållanden.

De bärande bjälkarna vilar på de ingjutna stolpskorna, men ute längs kanten av trädäcket är konstruktionen lite speciell, som du kan se här.

1

Så här ser den färdiga konstruktionen ut. Vi visar här hur den inramade delen är uppbyggd. Principen är den samma hela vägen runt.

2

Reglarna (B) kapas, så att de ligger på bjälken (A). Stolpen (K) är fäst i stolpskon och de yttre bjälkarna (A) är fastskruvade genom bjälkarna och in i stolpen med diagonala 6 x 100 mm-skruvar.

3

Översta bjälken (A) sätts på. Här fästs reglarna (B) genom att borra och skruva genom bjälken och in i änden av regeln. Lägg märke till förstärkningen (L).

4

Nu kan täckbrädan (M) sättas. Det är de trallbrädor som ställs på högkant och täcker kanten av terrassen. Här sätts de utanför stolparna (A) hela vägen runt.

5

Att bygga det runda trädäcket är en utmaning - men det kommer garanterat att imponera på grannar, vänner och familj.

04
Stadigt räcke med reling 5 Steg

Räcke och reling är kanske detaljer i det stora projektet, men just den detaljen har stor betydelse för din terrass utseende.

Vi har valt att göra en reling av 21 x 145 mm-brädor. Det ger ett elegant intryck.

Relingen vilar på stolpar som ska placeras på lika stort inbördes avstånd.

Själva relingen behöver du kapa i vinkel där den byter riktning. Lyckligtvis är det lättare än vad det kanske låter som.

1

Stolperna (K) sätts så som visas här. Vi har satt dem vid varannan regel. I kanten ger en extra regel (B) ett jämnt underlag för den täckbräda av trall som ska sättas hela vägen runt.

2

Passa till relingen. Det uppstår många vinklade skarvar. Slopa vinkelhaken och gör så här: Lägg brädorna över varandra och markera stolpens diagonal hörn på den översta brädan.

3

Kapa den översta brädan enligt markeringen. Använd en kapsåg. Se till att såga helt lodrätt - då får du den snyggaste skarven.

4

Lägg tillbaka den understa brädan och markera nu med hjälp av den översta, tillsågade brädan. När du kapar den nedersta brädan, kommer de två brädorna att passa perfekt.

5

Relingen tillför en sista touch, och det dolda utrymmet med luckor under terrassen är en praktisk detalj.

05
Smarta luckor till dold förvaring 2 Steg

En smart (och valfri) detalj är det dolda utrymmet under terrassen. Bygger du en hög terrass, kan du utnyttja en del av utrymmet som blir under trädäcket. Här kan du t ex förvara trädgårdsmöbler eller leksaker när de inte används, eller bara under vinterhalvåret.

Om du vill ha en sådan här lösning, ska det planeras in från början. Här sitter luckorna på ett par extra stolpar monterade på stolpskor som är gjutna tillsammans med övriga plintar.

Eftersom det fyrkantiga trädäcket är förhöjt, finns det plats för t ex utemöbler under det.

1

Två extra stolpskor med stolpar håller luckorna. Deras placering måste alltså planeras in i konstruktionen redan från början.

2

Luckorna monteras på sidan av stolparna med gångjärn så att luckorna med gångjärn så att luckorna kommer i nivå med täckbrädorna (trallbrädor på högkant) som omger dem. Luckornas ramar byggs av 45 x 95 mm reglar och kläs med trallbrädor.

Material

45 x 195 mm regel, tryckimpregnerad:

 • Bjälkar (A)

45 x 95 mm regel, tryckimpregnerad:

 • Regel (B)
 • Trappkonstruktion (C-H)

95 x 95 mm stolpe, tryckimpregnerad:

 • Räckeskonstruktion (K)

21 x 145 mm trallbrädor:

 • Trallbrädor
 • Täckbrädor
 • Reling
 • Luckor

Dessutom:

 • Justerbara stolpskor
 • Plintbetong
 • A4-skruvar: 5 x 60 mm, 6 x 100 mm

Tidsförbrukning

Om ni kan göra det på heltid, klarar två man det på 2-3 veckor

Pris

Så som det visas här med trallbrä-dor av furu, cirka 75.000 kronor.

Svårighetsgrad

Vi ger dig ritningar och detaljer, så att du kan välja ut exakt de delar du vill ha till din drömterrass.

Ritning

Video

TEKNIK: Montering av trallbrädor

Lägg dem i små "grupper", så blir det lätt att komma åt

TEKNIK: Skarvning av trallbrädor

Gör skarvarna på en regel. Då blir de starka.

TEKNIK: Slutsågning av trallbrädor

Med sänksåg och styrskena blir kanten helt rak

VERKTYG: Så här använder du kap-/gersågen

I den här videon kan du se hur du ställer in och använder sågen, så att du kan använda den fullt ut. Kapsågen är genialisk när du ska såga många likadana korta snitt tvärs över brädor och reglar. Du kan både såga raka, gerade och vinklade snitt i bl a trä, metall, fibercement och laminat – rakt igenom eller exakt så djupt som du vill.

TIPS: Stoppkloss för kapsågen

Tips & Tricks

Terrass i flera nivåer

Drömterrassen består egentligen av två trädäck på olika nivåer. Det fyrkantiga trädäcket längs huset ligger lite högre än det runda. Det har inte grävts ut en massa jord; det fyrkantiga trädäcket är helt enkelt bara förhöjt, så det är gott om luft undertill. De två trädäcken förbinds av en trappa. Det går också en trappa upp vardera till de två trädäcken.

Tidningsartikel

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

  Andra läser just nu ....

  Mer i samma kategori Trädäck