Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Mysljus till terrass och altan

Skriv ut Spara artikel

När mörkret sänker sig är det mysigt att kunna tända ett par lampor på terrassen. Om du väljer en sats med LED-lampor tar det bara ett par timmar att montera belysningen, och det bästa av allt: du får göra det själv!

Svårighetsgrad
Tidsförbrukning
1 dag
Pris
2.000 kronor

Intro

LÄS OCKSÅ: Galleri – 11 olika utomhusbelysningar

Till skillnad från 230-voltslampor, som kräver besök av en elektriker om du vill ha dem utomhus, så får du själv montera och ansluta en 12-voltsbelysning. Väljer du en av de nya satserna med LED-lampor är det dessutom lekande lätt. Du ska förstås vara noggrann, tänka dig för och se till att både sladdar och lampor kopplas enligt medföljande anvisningar, så att det inte blir glappkontakt eller överslag. Här monterar vi LED-lampor på tre olika ställen på en klassisk svensk träterrass.

Om din terrass har sluten sockel orsakar den lite extra arbete för att du ska kunna dra kablar, men följer du våra tips i artikeln så klarar du det lätt.

LÄS OCKSÅ: Allt om altaner

Instruktion

Trapplampa

låst innehåll

logga in eller köp tillgång för att läsa detta avsnitt

Kolla lampans diameter innan du borrar hål för den. Det står i bruksanvisningen vilken hålsåg som passar, men vi kollar måttet med ett skjutmått.

1

Mät noga och markera var lampan ska placeras. Om det går, kan du ev. ta bort plansteget, så att det blir lättare att komma åt med sladdar och verktyg.

2

Borra hål med hålsåg. Se till att hålla borrmaskinen rakt för annars kommer lampan att sitta snett - och det kan se lite underligt ut om skenet pekar snett åt sidan.

3

Ta bort de brädor som behövs, om du inte redan har gjort det. Nu blir det lättare att dra kablar och att montera lampan i det borrade hålet.

4

Tryck fast lampan. Det är inte nödvändigt att använda den medföljande monteringsringen. Om du hoppar över den blir det lättare att montera lampan i nivå med sättsteget.

5

Lampan sitter fast utan skruvar, och det beror på att utsidan av lamphuset är försett med plastflikar som sticker ut ett par millimeter. Hela lampan är inkapslad i plast och kan utan problem sitta ute i regn, fukt och snö.

Golvlampa

låst innehåll

logga in eller köp tillgång för att läsa detta avsnitt

Rama in terrassen. Ljus kan användas till många saker. Här utnyttjar vi LED-lamporna till att skapa kontrast, så att kanten på terrassen markeras tydligt när lamporna är tända.

1

Borra hål med en hålsåg som passar i storlek till de lampor du ska montera. Markera var du vill ha lamporna innan du borrar, så blir det lättare att fördela ljuset på terrassen.

2

Koppla bort lampan från skarvkopplingen, för annars kan du inte få ner den i hålet. Stick ner sladden och tryck fast lampan.

3

Pressa ner lampan i brädan. Se till att monteringsringen sluter tätt mot både bräda och lampa för annars ”läcker” det ut ljus under ringen.

Dra kablarna själv

låst innehåll

logga in eller köp tillgång för att läsa detta avsnitt

Nu fortsätter vi arbetet inomhus, där vi kommer att placera transformatorn, som alla lamporna kopplas till. Elektrikern har redan varit här och satt upp ett vanligt 230-volts uttag.

Det finns transformatorer som kan placeras utomhus, men i så fall måste du också ha ett jordat uttag utomhus.

Vi har valt att dra alla kablar i plaströr under terrassen. Det är inte nödvändigt men otroligt praktiskt. Dessutom minskas risken avsevärt att möss eller andra gnagare skadar kablarna.

1

Borra hål i väggen. Borra inifrån med förslagsvis 16 mm borr. Välj borrtyp efter materialet i väggen. Du har förstås redan undersökt var du vill att kabeln ska dras in i väggen för att hamna rätt.

2

Stick in ett plaströr utifrån till transformatorn på insidan av väggen. Här kopplar vi på en 90-gradig böj för att möta röret från terrassen.

3

Dra ett elektrikerrör (vp-rör) rätt igenom reglarna i de hål som du nu har borrat. Håll ett par cm avstånd mellan rören där du ska montera en lampa. TIPS: Borra 18 mm hål så blir det lättare att sticka röret genom reglarna.

4

Mata in ett dragsnöre i rören i hela slingan. Den lilla böjliga fjädern ser till att det går lätt, men det kan vara besvärligt om slingan har många 90-gradiga böjar. Börja i slutet av slingan och stanna på utsidan av den vägg där transformatorn är.

5

När fjädern kommer ut tar du bort den och ersätter den med en ögla. Här fäster du kabeln och då blir det lättare att dra den genom alla rör. TIPS: Det är bra att vara två om detta. En ska dra och en ska hjälpa till i andra änden.

Byt ut fjädern mot en ögla.

6

Anslut lamporna. Plocka isär kontaktdonet där lampan ska anslutas, lägg sladden på plats och sätt ihop delarna. När du nu skruvar pressas två kontaktstift i botten på donet in i sladden.

7

Vänta med att skruva fast brädorna. När lamporna har kopplats in, kan du skruva på terrassbrädorna igen. Men kolla först att lamporna lyser. TIPS: Om någon lampa inte lyser kollar du att kontaktstiften inte har böjts.

8

Ställ in transformatorn. Denna modell kan ställas in på manuell tändning och släckning, aktiveras via skymningsrelä eller sensor. Du kan också ställa in hur många timmar du vill att lamporna ska och brinna.

Material

Tidsförbrukning

Du kan bli klar efter en halv dag, men det beror på hur många lampor du ska ha.

Pris

Cirka 1000 kr för transformatorn och 600-1000 kr per lampa beroende på storlek.

Svårighetsgrad

När du har borrat hål genom reglarna under terrassen och i väggen, ska du bara dra kablar - och det är lätt.

Tips & Tricks

Tidningsartikel

Ladda ner tidningsartikeln

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

Logga in
Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.

Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa

password_reset.form.password_is_changed

Din beställning
Beställning
Skapa Profil
Du är på väg att köpa tillgång till:
Byggbeskrivningar: Mysljus till terrass och altan
Totalt pris: null purchase.price.currency
Mer för mindre?
Få över 1 000 byggbeskrivningar och full digital åtkomst för bara 29 kr.
    • Tillgång till över 1 000 digitala byggbeskrivningar
    • Du kan säga upp din prenumeration när som helst.
    • Efter erbjudandet fortsätter prenumerationen som en tillsvidareprenumeration för 79 kr i månaden
Endast 29 kr första månaden
Du ska skriva in ditt förnamn
Skriv in ditt efternamn
Ogiltig e-postadress
Ditt lösenord ska bestå av minst 6 tecken
Visa
signup.credentials_form.terms_error
Tillbaka
Logga in
Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa
Tillbaka