Byggbeskrivningar
Lätt
Svår

Brädor av komposit har blivit en stor succé och ersätter i allt större grad brädor av trä när vi lägger altan, trädäck och terrass.

Här lägger vi på Gör Det Själv en stor terrass som ska ligga på samma nivå som golven i villan. Det kräver bra planering eftersom alla brädor måste ligga stadigt på ett underlag av reglar. Jobbet börjar därför med noggrann mätning och sedan gör vi en arbetsritning.

Vi använder oss av komposittrall och -reglar. Underlaget är en gammal stenterrass. När reglarna har skruvats fast i stenplattorna ligger de stadigt.

LÄS OCKSÅ: Allt om altaner

Före och efter. När altanen är färdigbyggd är arbetet slut. Du behöver inte olja in den eller efterbehandla. En rengöring då och då, det är allt.

LADDA NED HELA ARTIKELN och hämta den kompletta byggbeskrivningen.

Komposit – lätt att arbeta med

Komposittrall finns i flera färger. Tack vare modern digital teknik kan du också få trall som ser ut som trä. Sidorna är oftast spårade, en har smala spår och en annan har breda spår.

Det är lätt att arbeta med komposittrall. Du kan använda samma sågar som till trä, dvs. handsåg, cirkelsåg och sticksåg och de flesta vanliga handverktygen.

Du får större precision om du använder kap- och geringssåg, bordscirkelsåg och sänksåg med skena.

Komposit och färger

Trä blir grått utomhus. Komposit förlorar också färg. Enligt leverantören förlorar trall och lister en del färg de första 3-4 månaderna, men sedan kommer färgförlusten att vara så liten att du inte lägger märke till den.

Komposit arbetar

Komposit arbetar på ungefär samma sätt som trä. Om du lägger en 380 cm lång bräda när det är 10 grader utomhus, så blir brädan 6 mm längre när det blir 30 grader utomhus.

VIKTIGT: Håll avstånd

Komposit utvidgar sig och dra ihop sig. Därför är det viktigt att man håller minst 15 mm luft till allt som stå fast när man lägger en terrass. Det gäller t.ex. avstånd mellan brädor och grundmur, stolpar och stuprör. När man skarvar två brädor på längden räcker det att det är 6–10 mm mellan dem.

LÄS OCKSÅ: Så använder du komposittrall