Intro
Instruktion
Höjden på det gamla räcket verkar förnuftig, så vi mäter både höjd och längd på det innan vi sågar upp det i mindre delar och tar bort det. En udda detalj var att räcket satt fast med en regel genom taket in till takstolarna.
Det var inte bara udda utan dumt, så vi sågar av regeln, tar bort den och lägger på en ny takpanna.
Golvet är tak över en tillbyggnad så vi rensar och tätar det noga.
Räcket sågas i mindre delar med fogsvans eller tigersåg. Delarna hissas försiktigt ner till marken.
TIPS: Kolla träet så att du inte sågar i spikar, skruvar eller beslag med fogsvansen.
Stolparna snickrar vi av reglar som är 34 x 145 mm och 34 x 70 mm. Det blir stabilt och bra och vi skruvar ihop stolparna med 6 x 80 mm skruvar.
Om någon bräda har vridit sig lite vänder du den så att den del av brädan som är svängd utåt pekar utåt. Annars riskerar du att det bildas en springa längs kanten när stolpen har skruvats ihop. Upptill avslutas alla stolpar med täckbrädor.
Brädorna (A och B) sågas till önskade längder. Här använder vi 34 mm tjocka brädor eftersom det ger betydligt bättre styrka och stabilitet än klenare brädor på 22 mm.
På de breda brädorna (B) markeras för skruvar. Varje bräda får fem skruvar längs varje långsida,och skruvarna placeras 15 mm från kanten. Förborra med 6 mm borr och försänk skruvarna.
Placera reglarna mellan brädorna, och skruva ihop delarna till en låda. Överallt används 6 x 80 mm skruvar.
Varje stolpe avslutas upptill med en hatt (C). Vi gör den av 45 x 170 mm reglar och sågar den kvadratisk till 170 x 170 mm.
Kanten fasas av 45 grader och vi tar bort cirka halva brädans tjocklek (17 mm).
Taket ovanför tillbyggnaden, alltså golvet på balkongen, har skrapats rent, och nu kan stolparna fästas. Först fäster vi takpapp under varje stolpe för att det inte ska tränga upp fukt i dem.
På taket/ golvet lägger vi också takpapp, vars funktion är att täcka hålen efter förra stolparna. Det är lika bra som att lägga en plåtbit, men billigare. Stolparna fästs med vinkeljärn med luft mot underlaget.
För att förlänga stolparnas livslängd fäster vi takpapp under varje stolpe. Först använder vi tätningsmassa och sedan pappspikar.
Skär till en bit takpapp och lägg den så att den täcker området där den gamla stolpen har stått. Markera placeringen med en penna och ta bort takpappen igen.
Nu ska det bli tätt. Lägg ut några strängar med taktätningsmassa runt hålet och där den tillskurna pappen ska ligga. Se till att strängen är obruten och ligger hela vägen runt.
Måtta in var vinkeljärnet ska hamna och lägg tätningsmassa även under det. Skruva fast med ankarskruvar.
VIKTIGT! Använd rostfria eller galvaniserade vinkeljärn som tål väder och vind.
Räcket snickras av vågräta spikreglar och lodräta spjälor. Här använder vi oss av dubbla spikreglar, vilket innebär att spjälorna hamnar mellan reglarna både upptill och nertill.
Ovanpå varje sektion monteras en handledare som ska vara bredare än sektionen, men smalare än stolparna. Vi använder 45 x 120 mm reglar som rundas av upptill med elhyvel och slipmaskin.
Reglarna läggs på arbetsbordet och de två yttersta spjälorna fästs. Vi använder endast en skruv i varje montage tills vi har kollat diagonalmåtten.
Nu kan resten av spjälorna skruvas fast, och vi använder två trallskruvar i varje montage. Avståndet mellan dem ska vara lika stort överallt.
När reglarna på den andra sidan av spjälorna har skruvats fast är sektionen klar och kan därefter monteras mellan två av stolparna. Men först ska vi kolla att den passar.
Kolla att sektionen är vågrät och fäst den sedan med ankarskruvar.
TIPS: Tycker du att stolparna är för höga till de vågräta sektionena, kan du kapa dem innan du fäster stolphattarna.
Nertill går det inte att skruva fast sektionen i vinkeljärnen, så här fäster vi dem i stället med ett par skruvar genom reglarna och in i stolpen.
Handledarna (F) rundas av upptill. Först drar vi streck att hyvla mot. Vi hyvlar ner de två övre kanterna och sedan fortsätter vi med hyveln tills formen blir halvrund innan vi avslutar med slipning.
Vi skruvar fast handledaren nerifrån för att slippa synliga skruvar. Efteråt fylls skruvhålen med spackelmassa och målas över, så att det inte tränger in fukt i träet via hålen.
Material
• 34 x 70 mm hyvlad furu till stolpar (A)
• 34 x 145 mm hyvlad furu till stolpar (B)
• 45 x 170 mm hyvlad furu till stolphatt (C)
• 22 x 45 mm hyvlad furu till spjälor (D)
• 22 x 70 mm hyvlad furu till spikreglar (E)
• 45 x 120 mm hyvlad furu, handledare (F)
• Stora vinkeljärn, 40 x 90 x 90 mm
• Små vinkeljärn, 20 x 40 x 40 mm
• 6 x 80 och 4 x 55 mm skruvar
• 5 x 40 mm ankarskruvar
• 4,2 x 41 mm trallskruv till spjälor
• Kvistlack, grundfärg och färg
• Takpapp, pappspikar, taktätningsmassa
Tidsförbrukning
Det nya räcket kan snickras på en helg om träoljan och färgen torkar snabbt.
Pris
Virke 600 kr, färg 150 kr och skruvar 50 kr för ett räcke som är 4,5 m långt.
Svårighetsgrad
Det är ganska lätt att snickra ett balkongräcke. Det enda som kan vara knepigt är att fästa stolparna i underlaget så att räcket blir stadigt.
Ritning

Tips & Tricks
Försegla kvistar innan du målar
Innan räcket grundas och målas bör du behandla det med kvistlack. Alla kvistar ska strykas minst två gånger för att inte synas igenom färgen. Det första skiktet ska vara torrt innan du lägger på nummer två.
I dag finns kvistlack på sprayburk så behandlingen kan gå snabbt. Du kan måla antingen innan du sätter ihop stolparna eller efteråt.

Oljebad
När du har sågat upp träet är det klokt att låta det stå i ett linoljebad över natten. Då mättas ändträet och badet förlänger träets livslängd.
Tidningsartikel
Ladda ner tidningsartikeln
Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

