Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

En enkel trappa

Spara artikel Du måste vara inloggad för att kunna spara artiklar

Här demonstrerar hantverkaren hur man bygger en enkel trappa.

Det här vangstycket av 50x200 mm tryckimpregnerat trä är sågat i vinel så att det passar mot terrassgolvet i överkant och marknivån undertill. Hantverkaren avsätter ett vågrätt streck med hjälp av ett vattenpass och därefter mäter han tolv cm in på vangstycket.

Därpå ritar han ut ett lodrätt streck med hjälp av vattenpasset. Nu har han en triangulär markering på vangstycket. Nu läggs vangstycket upp på ett arbetsbord och spänns fast ordentligt med ett par skruvtvingar.

Trekanten sågas ur med en sticksåg. Det gäller att såga noga, eftersom biten ska återanvändas. Avsluta det första snittet lite före tvärstrecket.

Det andra snittet sågas hela vägen. Först därefter sågar du ur det första snittet helt och hållet och ursågningen blir både ren och exakt. Den ursågade klossen läggs upp på vangstycket, så att ytorna hamnar i flukt.

Det ger ett stegdjup på 24 cm. Två hål borras genom klossen med ett 6 mm borr. Lägg därefter på en sträng trälim för utomhusbruk på vangstycket och sätt dit klossen med sågsnitten helt i flukt. Klossen görs fast med två 6x150 mm rostfria skruvar, vilket bör räcka för den här godstjockleken.

Nu är det första steget klart. Sen fortsätter man bara enligt samma princip. Det är självklart olika hur många steg en trappa behöver ha och du kan också själv avgöra hur djupa stegen ska vara.

Fortsätt nu med nästa steg. Därpå sågas nästa vangstycke till och slutligen skruvas terrassplankorna på.

För att trappan ska bara skön att gå i är det bra att följa den här tumregeln: måttet på ett stegdjup och två steghöjder (ett plansteg och två sättsteg) tillsammans ska landa mellan 59 och 63 centimeter.

Skapa Profil

purchase.course_name_message

Skapa Profil
Du ska skriva in ditt förnamn
Skriv in ditt efternamn
Ogiltig e-postadress
Ditt lösenord ska bestå av minst 6 tecken
Visa
signup.credentials_form.terms_error
Logga in
Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa
Tillbaka