Problem:

Vi ska måla om vårt nyköpta, men ganska gamla hus invändigt och undrar vilken målarrulle vi bör välja. Det finns putsade, tapetserade och målade väggar.

Lösning:

Även om det kan verka besvärligt och nästan oöverskådligt att välja rulle när du ser urvalet, så är det rätt lätt. Grundprincipen är att ojämna underlag målas med rulle med lång lugg, släta ytor målas med rulle med kort lugg.

Ojämna underlag är tegelväggar, putsade väggar, omålad utvändig träfasad och liknande ytor. Lugglängden är 18–22 mm i dessa rullar.

Den långa luggen ser till att färgen kommer in överallt på den ojämna ytan så att den täcks med färg.

Till slätare underlag väljer du en rulle med medellång lugg, 10-18 mm. Med den kan du måla finputsade väggar, betongväggar och väggar tapetserade med fin glasfiberväv – och naturligtvis tak.

Snickerier som paneler, fönstersmygar och ytor som lätt ska kunna torkas av målas med rullar vars lugglängd är 8–10 mm. Vill du måla med lackfärg och få fram en superslät yta, t.ex. på köksluckor och innerdörrar, väljer du en extra fin rulle med en lugglängd på cirka 5 mm.

Det finns dessutom ofta en guide i affären som gör det lättare att välja rätt rulle.

Läs mer här.

REDAKTIONEN REKOMMENDERAR: Så lätt kan du spara pengar när du köper färg!

Kanske har det hänt dig. Det har i alla fall hänt oss ... Vi är färdiga med att måla och står med halva (och hela) burkar dyr färg kvar, för att vi har köpt för mycket. Det slipper du om du har mätt ordentligt innan du köper färg. Mät snabbt och exakt med en laseravståndsmätare!

Just nu får du en laseravståndsmätare från MAKA tillsammans med 2 nummer av Gör Det Själv för endast 79 kronor + porto!

Klicka här för att se erbjudandet!

VIDEO: Här kan du se laseravståndsmätaren och alla dess funktioner: