Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Vilken målarrulle bör jag välja?

Spara artikel Du måste vara inloggad för att kunna spara artiklar

Problem:

Vi ska måla om vårt nyköpta, men ganska gamla hus invändigt och undrar vilken målarrulle vi bör välja. Det finns putsade, tapetserade och målade väggar.

Lösning:

Även om det kan verka besvärligt och nästan oöverskådligt att välja rulle när du ser urvalet, så är det rätt lätt. Grundprincipen är att ojämna underlag målas med rulle med lång lugg, släta ytor målas med rulle med kort lugg.

Ojämna underlag är tegelväggar, putsade väggar, omålad utvändig träfasad och liknande ytor. Lugglängden är 18–22 mm i dessa rullar.

Läs också: Du kan måla bättre än målaren!

Den långa luggen ser till att färgen kommer in överallt på den ojämna ytan så att den täcks med färg.

Till slätare underlag väljer du en rulle med medellång lugg, 10-18 mm. Med den kan du måla finputsade väggar, betongväggar och väggar tapetserade med fin glasfiberväv – och naturligtvis tak.

Snickerier som paneler, fönstersmygar och ytor som lätt ska kunna torkas av målas med rullar vars lugglängd är 8–10 mm. Vill du måla med lackfärg och få fram en superslät yta, t.ex. på köksluckor och innerdörrar, väljer du en extra fin rulle med en lugglängd på cirka 5 mm.

Det finns dessutom ofta en guide i affären som gör det lättare att välja rätt rulle.

Skapa Profil

purchase.course_name_message

Skapa Profil
Du ska skriva in ditt förnamn
Skriv in ditt efternamn
Ogiltig e-postadress
Ditt lösenord ska bestå av minst 6 tecken
Visa
signup.credentials_form.terms_error
Logga in
Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa
Tillbaka