Vi jämför våtkapar - dyr eller billig?

Du kan köpa en liten våtkap för 600 kronor, eller så kan du köpa en stor avancerad våtkap för sex gånger så mycket. Det finns så klart skillnader, men snittkvaliteten är inte en av dem.

Våtkapar

Klingan kyls med vatten, så att den inte blir för varm och förlorar sin härdning.

Du behöver inte göra mycket plattsättning innan det lönar sig att investera i en våtkap istället för att hyra en.

I varje fall om du tittar på Einhells två modeller för omkring 600 respektive 3.700 kronor, som båda levererar ett lysande resultat.

Dyr eller billig?

Förutom storleken så är den största skillnaden hur du kapar. Med den lilla våtkapen för du klinkern över diamantklingan, medan du med den stora för diamantklingan över klinkern. Den senare lösningen är mest lättarbetad. Den gör det betydligt lättare att göra exakta snitt i sneda vinklar.

Båda modellerna kyler med vatten för att minska friktionen och se till att klingan inte blir för varm, så att den förlorar sin härdning. När du kapar blandas vattnet med det mycket fina dammet från klinkerna. Det bildar en tunn cementliknande blandning, som i båda fallen sprutar runt maskinerna. Så oavsett om du väljer den ena eller den andra våtkapen, är det en bra idé att flytta kapningen utomhus.

En annan skillnad mellan de två maskinerna är diamantklingorna. Men även om den stora våtkapen är utrustad med en större klinga av bättre kvalitet, så är det förvånansvärt nog ingen väsentlig skillnad på snittkvaliteten. Båda maskinerna levererar ett lysande och fullt tillfredsställande resultat.

Den billiga modellen: Einhell TC-TC 618

Bordet mäter 33 x 36 cm, men avståndet från diamantklingan till parallellanslaget är bara 20 cm.

Du kan ta bort parallellanslaget och kapa större klinker på frihand, men det skulle vi knappast göra eftersom ett rent snitt kräver att klingan förs exakt och kontrollerat. Därför kan vi inte rekommendera den lilla våtkapen till klinker som är mycket större än klassiska på 15 x 15 cm, om det även ska finnas plats för att vinkla klinkern vid diagonala snitt.

Eftersom klinkern ska föras längs parallellanslaget, kräver vinklade snitt ett geringsanslag. Det följer med ett 45-graders geringsanslag till maskinen, men om du ska kapa i andra vinklar får du tillverka ett passande anslag själv. Bordet kan vinklas upp till 45 grader. Det gör det möjligt att göra perfekta fogar när klinkerna ska sättas på ett utvändigt hörn.

 • Effekt: 600 watt
 • Varvtal: 3.000/min.
 • Diamantklinga: 180 mm
 • Kaphöjd: 35 mm
 • Kapbord: 33 x 36 cm
 • Vikt: 8,5 kg
 • Säljs för: 600 kronor

Vattenkylningen sker i all enkelhet genom att undersidan av klingan går i ett vattenbad.

Den dyra modellen: Einhell TE-TC 620 U

Med en snittlängd på 62 cm kan du kapa de flesta klinkers. Och även om du ska kapa en kvadratisk klinker på diagonalen på den längsta möjliga ledden från hörn till hörn, kan våtkapen utan besvär hantera stora klinker på 43 x 43 cm.

Klingan körs lätt och exakt i en skena över klinkern, och det gör att du kan kapa i exakt den vinkel som du vill. Vattnet i karet under kapbordet pumpas upp genom ett filter och sprejas på klingan för att kyla den.

Styrskenan kan vinklas 45 grader åt sidan.

 • Effekt: 900 watt
 • Varvtal: 2.950/min.
 • Diamantklinga: 200 mm
 • Snitthöjd: 30 mm
 • Snittlängd: 62 cm
 • Kapbord: 61 x 32,5 cm
 • Vikt: 34 kg
 • Säljs för: 3.700 kronor

Vinkelanslaget gör det enkelt att kapa i exakt den vinkel som du vill.

Resultat: Billigt vs. dyrt

Till vänster: Den billiga modellen Till höger: Den dyra modellen

Glaserad keramisk väggkakel, 4 mm.

Spaltklinker till vägg och golv, 11 mm.

Porslinsklinker till vägg och golv, 7 mm.

Glaserad porslinsklinker till vägg och golv, 6 mm.

  Andra läser just nu ....

  Mer i samma kategori Verktyg