Verktygslådan som har plats för allt

Gör en verktygslåda som har plats för alla dina verktyg, även längre saker som kofot och fogsvans. Följer du vår ritning får du dessutom ett litet arbetsbord och en stabil pall du kan stå på.

Svårighetsgrad
Tidsförbrukning
1 helg
Pris
500 kronor

Intro

Om du vill ha med dig fogsvans, kofot och vattenpass till sommarstugan eller till en kamrat som du har lovat att hjälpa, så klarar du dig inte med en verktygslåda av standardtyp.

En sådan är helt enkelt för kort för några av de mest använda verktygen och redskapen. Det problemet slipper du om du snickrar denna verktygslåda, som bjuder på fler fördelar än att rymma en fogsvans. Den skyddar också dina fina stämjärn. Hjulen gör det lätt att dra med sig lådan. Den kan också användas som arbetsbord och den är så stark att du kan använda den som pall och stå på den.

Trots alla dessa fördelar har den en mycket enkel konstruktion. Den ska kort och gott snickras som en låda och när den är klar sågas ovandelen av och används som lock, som sätts fast på verktygslådan med ett långt pianogångjärn. Lådan ska också delas med en liten vägg och slutligen ska den förses med hållare, så att de vassa stämjärnen kan hänga skyddade.

Konstruktionen ska limmas ihop. Vi använder ett modernt lim (s.k. MS-polymerlim). När det har härdat är det starkare än träet och håller ihop delarna även om det bildas en liten springa.

Här är verktygslådans inre mått 70 x 35 x 30 cm. Men du kan lätt anpassa måtten efter dina verktyg och utrymmet i bilen.

Verktygslådan snickras först som en hel, sluten låda. Därefter sågas överdelen av (som vi har gjort ljusare på teckningen) och fästs som lock med pianogångjärn.

När lådan står vågrätt vilar den på sidorna A. Men när du lyfter upp den i ena änden ställer den sig på hjulen och kan lätt dras med.

Lådan rymmer många verktyg och skyddar stämjärnen.

Lådan är så stark att den kan fungera som arbetsbänk och pall.

Det är först när lådan lyfts i ena änden som hjulen rör golvet.

Instruktion

01
Lådan sätts ihop 3 Steg

1

Delarna sågas ut med cirkelsåg. Limmet håller ihop delarna även om sågspåren inte är perfekta. Har du sågskena går det lättare att såga rakt. Du kan ev. beställa alla delar sågade.

2

Förborra för 40 x 2 mm dyckertar i skivkanterna. Dyckertarnas uppgift är först och främst att hålla ihop delarna medan limmet härdar, men förbättrar förstås konstruktionens styrka om träet inte spricker. Därför ska du förborra.

3

Sidorna A, kortändarna C och ovan- och undersida B limmas och spikas ihop. MS-limmet läggs på med fogpistol. Tack vare förborrningen knackas dyckertarna lätt i när delarna har satts ihop.

02
Hjul och handtag 3 Steg

1

Sidornas rundning vid hjulen ritar vi med en tallrik som mall. Det är tack vare rundningen som hjulen får kontakt med golvet när lådan lyfts i den andra änden. Annars når hjulen inte ner till golvet.

2

Hjulen sätts fast under bottnen B, 2 cm från sidan A. Välj svängbara hjul som lätt kan vridas in under verktygslådan. Fasta hjul är annars billiga och rullar kanske bättre. Förborra för skruvarna och använd även nu lim för att få ett starkt montage.

3

Handtagen ska limmas och skruvas fast. Det på sidan fästs 5-6 cm från ovansidan. Det är det som sedan används för att lyfta locket. Handtagen på kortsidorna fästs lite ovanför mitten och används sedan när lådan lyfts.

03
Locket sågas av 3 Steg

Innan arbetet kan gå vidare ska lådan delas 10 cm från ovansidan. Den övre delen förvandlas då till ett lock och den fästs på lådan med ett långt pianogångjärn. På handtagssidan monteras senare två snäpplås.

Såga av lådan med en vass fogsvans. Den är ganska lätt att styra i såglinjen och tar sig snabbt igenom den tunna plywooden. Du kan naturligtvis också använda cirkelsåg, bordscirkelsåg eller bandsåg. Undvik sticksåg eftersom det är svårt att såga exakt rakt med den.

1

Locket sågas av från lådan. Dra först ett streck hela vägen runt 10 cm från ovankanten så att du kan styra sågen. TIPS: Se upp så att träet inte trasas sönder på utsidan. Undvik att såga vågrätt. Håll hellre sågen nästan lodrätt.

2

Fräs ut för gångjärnet i den undre delen av lådan. Fräs för gångjärnets totala tjocklek, 4 mm, i den undre lådan. TIPS: För att kunna styra fräsen på den smala kanten fäster du en stödbräda X längs kanten med en eller två tvingar.

Verktygslådan kan lätt lastas in i bilen när den lyfts i de två handtagen på kortsidorna.

Material

12 mm plywood:

  • 2 sidor (A) à 44,4 x 72,4 cm
  • 1 ovan- och 1 undersida (B) à 30 x 70 cm
  • 2 kortändar (C) à 37,4 x 30 cm
  • 1 mellanvägg (D), 70 x 25 cm
  • 1 bärlist (E), 70 x 2 cm
  • 2 valv (F) till hållare à 22 x 13 cm

Dessutom:

  • 2 svängbara möbelhjul
  • 3 handtag
  • 2 snäpplås
  • 1 pianogångjärn, 50 cm (Biltema, art.nr. 86738)
  • 2 borstar
  • MS-polymerlim, här TEC7 från Novatech
  • Dyckertar: 40 x 2 mm
  • Skruvar: 3 x 10 och 4 x 40 mm med kullriga huvuden

Tidsförbrukning

Det är en mycket enkel uppgift, särskilt om du beställer träet färdigsågat.

Pris

Även om du köper dyrt trä kostar lådan max. 500 kr.

Svårighetsgrad

Räkna med att det tar ett par dagar, t.ex. fredag-söndag, att bli klar.

Ritning

Tips & Tricks

Tidningsartikel

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Verktyg