Verktygsguide – vilken maskin ska du välja?

Med rätt verktyg kan du såga i allt! Men vet du vilken maskin - och klinga/blad – du ska välja? Vi guidar dig genom 10 helt olika material.

Med rätt verktyg kan du såga i allt

Om du ska såga hål i bänkskivan i köket, korta av trallbrädorna eller såga till taket av kanalplast, så det passar ovanpå redskapsskjulet, ska snittet vara så rent som möjligt.

Vi har besökt Bosch, en av världens största tillverkare av klingor och sågblad, för att ta reda på vilka maskiner och vilka blad/klingor man ska använda för att få ett fint snitt i tio helt olika material.

I verktygsguiden får du en tabell över 10 vitt skilda material. Vi går igenom de olika materialen, en efter en, och ser vilken maskin och klinga/blad du ska använda för att få bäst resultat. Vi går igenom:

 • Hårdträ
 • Laminat
 • Kanalplast
 • Eternit
 • Ståltakränna
 • Aluminiumrör
 • Lättbetong
 • Taktegel
 • Polykarbonat
 • Betongplattor

Hårdträ

VERKTYG: CIRKELSÅG

KLINGA: Multi Material

PRIS: 600 kr. (Ø 165 mm)

MOTIVERING: Ska du korta av brädorna på din splitternya trätrall är det viktigt att ändarna blir fina. Här är en cirkelsåg med styrskena rätt väg.

Styrskenan garanterar ett helt rakt snitt, och cirkelsågen tar sig lätt genom träet med en Multi Materialklinga tack vare klingans precisionsslipade karbidtänder och gedigna stamklinga i härdat stål. Klingans expansionsslitsar minskar dessutom vibrationer, vilket dämpar buller och minskar värmeutveckling under arbetet.

Laminat

VERKTYG: STICKSÅG

BLAD: T 308 BFP Precision for Hard Wood

PRIS: 119 kr. (3 st)

MOTIVERING: De flesta av oss har nog övervägt tanken: “Ska jag själv såga hål för vasken, eller ska jag bara låta byggmarknaden göra det?”

Med en sticksåg och ett hardwood-blad kan du enkelt göra det själv. Bladet har den fördelen att hälften av sågtänderna vänds uppåt, medan den andra halvan vänds nedåt. Det betyder att du inte behöver vända på sticksågen när du sågar, för att få det finaste snittet. Du behöver bara såga efter markeringen, så ser bladet till att du får ett rent, fint snitt utan flisor.

Kanalplast

VERKTYG: STICKSÅG

BLAD: T 102 H Clean for PVC

PRIS: 115 kr (3 st)

MOTIVERING: Det är svårt att såga i kanalplast. Blir den för varm kan den smälta samman med bladet, och är plasten för kall spricker den ännu lättare än den annars brukar göra. För att undvika detta är det viktigt att fästa skivan med en tvärgående regel och en skruvtving i varje ände, så att den inte “lever sitt eget liv”, medan det sågas i den.

Med en sticksåg, ett blad för PVC och en stödjande hand på kanalplasten kan du lugnt arbeta dig igenom detta lite ”trilskna” material.

Eternit

VERKTYG: CIRKELSÅG

KLINGA: Best for Marble

PRIS: 1480 kr (Ø 230 mm)

MOTIVERING: Ett eternittak består av fibercement som tillsatts fibrer. Det ger ett starkt och flexibelt tak som kan vara svårt att såga i, så att det blir fina snitt. Men om eternitplattan fästs rejält på arbetsbänken kan du få ett snyggt resultat med en handcirkelsåg och en klinga för marmor.

Försök göra snittet i en enda rörelse. På det sättet slipper du att ”backa” och att behöva återuppta snittet där du slutade. Det är svårt att ”träffa” samma skärningslinje, och det blir ofta ett litet jack i eterniten. Använd alltid andningsmask vid arbete med eternit!

Ståltakränna

VERKTYG: STICKSÅG

BLAD: T 318 A Basic for Metal

PRIS: 89 kr (3 st)

MOTIVERING: En sticksåg kan klara av mycket mer än man tror. Med ett metallblad är den mångsidiga sågen perfekt till att ex. såga av en hängränna eller ett stuprör.

Det svåra består i att kunna göra ett helt rakt snitt. En hängränna rör sig närmligen en hel del när man sågar i den. Du kommer dock långt genom att fästa den med en skruvtving och göra en markerad linje som du tydligt kan såga efter.

Aluminiumrör

VERKTYG: CIRKELSÅG

KLINGA: Multi Material

PRIS: 560 kr (Ø 165 mm)

MOTIVERING: Ska du såga itu ett aluminiumrör, och vill ha ett så rakt snitt som möjligt, ska du alliera dig med en cirkelsåg. Låt röret sticka ut på ett lämpligt avstånd från arbetsbänken och spänn fast det ordentligt. Hellre en skruvtving för mycket än en för lite. Konsten består i att balansera sågen medan du sågar. Genom att låta den främre delen på cirkelsågen vila på röret kan du långsamt föra klingan framåt.

Med en Multi Material-klinga tar sig sågen igenom de flesta aluminiumrör. Kom ihåg att sågens sågdjup (oftast omkring 55 mm) ska vara större än rörets diameter.

Lättbetong

VERKTYG: TIGERSÅG

BLAD: S 1243 HM Endurance for Brick

PRIS: 389 kr (300 mm)

MOTIVERING: När det ska sågas i lättbetong på löpande band finns det bara en lösning: en tigersåg med ett blad avsett för ändamålet.

Ovanstående blad gnager sig, tack vare sin enorma tandhöjd på 1,27 cm, snabbt ner i lättbetongen. Den extra breda bladformen på 5 cm och bladets tjocklek på 1,5 mm gör det både stabilt och lätt att såga med.

Med bladet monterat på en bra tigersåg kan det inte bli lättare att såga i lättbetong.

Taktegel

VERKTYG: VINKELSLIP

KLINGA: Standard for Stone

PRIS: 550 kr (Ø 230 mm)

MOTIVERING: När den sista takpannan ska läggas, eller ett par stenar ska monteras på skorstenen krävs det ofta att en panna eller två måste skäras till, så att vatten inte kan tränga ner under taket. För den uppgiften är en stor vinkelslip och en skiva avsedd för sten rätt väg att gå. Skivan ska gärna ha en diameter på 230 mm, för att kunna skära igenom den böljande takpannan. Spänn fast takpannan till en arbetsbänk, och låt vinkelslipen göra jobbet. Akta fingrarna!

Polykarbonat

VERKTYG: STICKSÅG

BLAD: T 102 H Clean for PVC

PRIS: 111 kr (3 st.)

MOTIVERING: Med en sticksåg och ett blad avsett för PVC kan du göra en mängd olika utskärningar i polykarbonat. Tänderna på ovanstående blad är utformade för att förhindra smältning och begränsa bildandet av plastspån under tiden du sågar.

Har du en sticksåg av en nyare modell kan du justera hastigheten, om du känner att polykarbonaten blir för varm.

Betongplatta

VERKTYG: VINKELSLIP

KLINGA: Standard for Universal

PRIS: 360 kr (Ø 150 mm)

MOTIVERING: Få verktyg får slita lika mycket som vinkelslipen. Den skär i hårda material, den skär länge och den blir sällan förskonad. Men trots sina hårda arbetsförhållanden viker den sig sällan.

Därför är det just vinkelslipen du ska hugga tag i när du ska skära i plattor. Med en universalklinga, som även kan skära i betong, arbetar den sig lugnt och fint genom plattan, utan att plattan knäcks.

Lägg ev. plattan på en pall och stå bredbent medan du skär. En förnuftig arbetsställning och förberedelser minskar risken för olyckor.

  Andra läser just nu ....

  Mer i samma kategori Verktyg