1. PANNLAMPA
Det är hur smart som helst att ha arbetslampan i ett pannband. Och när du väl har provat det, så kan du inte förstå varför du inte för länge sedan har skaffat en pannlampa. Du får bägge händerna fria och lampan lyser upp det du tittar på.
2. MASKERINGSTEJP
Limmet på baksidan av maskeringstejpen har doserats så snålt att du alltid kan ta loss tejpen utan att den skadar arbetsstycket. Eftersom tejpen är stark i dragriktningen kan den användas för att hålla ihop limmade föremål. Och fäster du en remsa maskeringstejp på trä eller plexiglas, så splittras inte ytan och sågspåren får släta kanter.
3. GIPSPLUGG
För alla med gips- eller lättbetongväggar är gipspluggen fantastisk. Det är inte nödvändigt att förborra utan pluggen skruvas in direkt i gipsväggen och kilas fast. Därefter är det lätt att dra i skruven. En enkel och hållbar lösning.
4. SNABBTVING
Vi gör-det-självare arbetar ofta ensamma och då visar snabbtvingarna verkligen sitt värde. Medan du håller ihop de två arbetsstyckena med den ena handen klämmer du fast en snabbtving runt dem med den andra. En oumbärlig medhjälpare.
5. UTDRAGBAR MAGNET
Det verkar nästan som en regel: att du inte har fler muttrar i exakt samma storlek som den som du just har tappat. Det är då du blir oerhört tacksam för att du har en liten ficklampa med teleskopfunktion och en magnet längst ut. Den kan du också använda för att fiska upp tappade ringar mellan terrassbrädorna.
6. FOGBRICKA
Det krävs erfarenhet att hantera en fogsticka, så därför försöker vi släta ut fogen med ett finger som vi doppar i diskvatten. Det går rätt hyfsat, men om fogen ska bli absolut slät och fin, så duger inte fingret. Använd i stället en fogbricka.
7. BUNTBAND
Eftersom buntband kan ersätta traditionella handfängsel så kan vi lätt räkna ut att ett buntband är starkt. När det väl har låsts kan det inte delas och det gör det synnerligen användbart i verkstan. Bunta ihop de tunna listerna, häng upp saker i buntband, håll ihop föremål som limmas …
8. AKRYLFOGMASSA
Lösningsmedelsfri fogmassa fäster på allt från betong och trä till metall och glas. Med en sådan kan du fylla igen sprickor, trolla bort springor, dölja skarvar och mycket mera. Och det bästa av allt: du kan måla fogen.
9. GIPSPUTSBRUK
Sandspackelmassa är ett bra val om du ska fixa småskador, där du inte ska lägga på mer än högst någon centimeter. Men lägger du på tjockare skikt sjunker spackelmassan när den torkar. Det är till de tjocka skikten du ska välja gipsputsbruk. Det kan läggas på i upp till 5 cm tjocka skikt utan att spricka eller sjunka. Och det är billigare än sandspackelmassa.
10. VINKELTILLSATS
Tillsatsen är egentligen ett synnerligen enkelt verktyg, men tänk hur stor nytta du kan ha av den. Tack vare tillsatsen kan du komma åt att lossa eller dra i skruvar som annars sitter hopplöst placerade och där det är trångt att komma åt.
11. KEMISKT TRÄ
Om du har tänkt renovera de gamla fönstren i torpet eller kanske bara fylla igen några större borrhål, så är kemiskt trä en suverän lösning. Så snart du har blandat härdare och massa ska du arbeta snabbt. Blandningen, som fäster på nästan allt, blir snabbt hård. Å andra sidan innebär kort torktid att du snabbt kan fortsätta med nästa projekt.
12. VÄVTEJP
Vävtejp, gaffertejp, silvertejp - kärt barn har många namn och användningsmöjligheterna är otaliga. Tejpen SKA helt enkelt finnas i verktygslådan. De invävda bomullstrådarna gör tejpen så stark att den kan användas till att från nödtorftiga räddningsaktioner till permanenta reparationer.
- RAKBLAD
För alla oss som till och från lyckas måla på ställen som inte skulle ha målats kan ett rakblad vara guld värt. Det finns en mängd olika skrapor i olika storlekar att välja bland och de flesta kan dölja det vassa bladet så att du inte skär dig. Köp gärna två storlekar.
14. HÅLBAND
Hålband används mest för vindavstyvning och till förankring av saker och ting. Skulle du ha en bit hålband över, så är vi säkra på att den kommer till användning på ett eller annat sätt. Hålband är det rätta valet om du ska hålla ihop runda föremål eller hålla dem på plats. Du kan skruva direkt i hålen och bandet går inte av även om du bockar det. Kan också användas till upphängning av föremål.
15. SMYGVINKEL
När vinkeln runt hörnet inte är 90 grader blir det svårt att mäta den. Men inte om du ha ren smygvinkel Till skillnad från vanliga vinklar kan smygvinkeln ställas in på i stort sett vilken vinkel som helst och när du har gjort det så låser du den och överför vinkeln till arbetsstycket.
16. 2-KOMPONENTSLIM
När trälim och kontaktlim inte duger så krävs det lite starkare saker som ett modernt 2-komponentslim. Med ett sådant kan du limma ihop i stort sett samtliga material eftersom det binder på trä, sten, metall, plast, glas osv. Finns i flera varianter och kan ge både stumma och smidiga fogar.