Välj rätt borr

Välj rätt borr - och få perfekta hål varje gång.

Träborr, metallborr, sten- och betongborr och universalborr. Det är de fyra borrkategorier, som vi stöter på i byggvaruhuset. Så länge det bara handlar om att borra i trä spelar det knappt någon roll vilken sort du köper.

LÄS OCKSÅ: Test av 18 V borrskruvdragare

Alla utom sten- och betongborret kan användas till trä.

Ger materialet mer utmaningar än trä, gäller det däremot att välja rätt. Vill du t.ex. borra i sten, tegel eller betong ska du använda ett universalborr eller ett borr för sten och betong. Om du måste borra genom armerad betong sparar du både tid och pengar på lång sikt om du använder ett hammarborr med fyra skär. De fyra skären transporterar bort damm från hålet så fort som möjligt, så att det inte hamnar i vägen och bromsar borret.

Under metallkategorin är det lika viktigt att du väljer rätt. Vill du ex. borra i din rostfria köksho ska du använda ett koboltlegerat metallborr med ett skär på 135 grader. Det lite flatare skäret får bättre grepp i den glatta ytan, koboltlegeringen gör att borret tål den starka värmeutvecklingen och den extra spiralen hjälper till att kyla ner borret. Om du vill borra hål i härdat stål är ett vanligt metallborr inte heller mycket värt. Här ska du använda ett borr med ett skär av hårdmetall, även kallat karbid.

LÄS OCKSÅ: Välj rätt metallborr!

I denna gör-det-självbeskrivning får du en tabell över de fyra borrkategorierna. Vi dyker ner i träborr, metallborr, stenborr och universalborr och visar alla de möjligheter du har när du ska borra ett perfekt hål.