Välj rätt borr

Borren till borrmaskinen är förvillande lika varandra. Men det ligger flera generationers utveckling bakom varje spiral, varje kant och varje skär. Därför gäller det att välja rätt, så du kan borra perfekta hål.

Välj rätt borr

Välj rätt borr - och få perfekta hål varje gång.

Träborr, metallborr, sten- och betongborr och universalborr. Det är de fyra borrkategorier, som vi stöter på i byggvaruhuset. Så länge det bara handlar om att borra i trä spelar det knappt någon roll vilken sort du köper.

LÄS OCKSÅ: Test av 18 V borrskruvdragare

Här dyker vi ner i de fyra borrkategorierna och visar alla de möjligheter som finns när du ska borra perfekta hål.

Kan stenborr användas i trä?

Ger materialet mer utmaningar än trä, gäller det däremot att välja rätt. Vill du t.ex. borra i sten, tegel eller betong ska du använda ett universalborr eller ett borr för sten och betong. Om du måste borra genom armerad betong sparar du både tid och pengar på lång sikt om du använder ett hammarborr med fyra skär. De fyra skären transporterar bort damm från hålet så fort som möjligt, så att det inte hamnar i vägen och bromsar borret.

Under metallkategorin är det lika viktigt att du väljer rätt. Vill du ex. borra i din rostfria köksho ska du använda ett koboltlegerat metallborr med ett skär på 135 grader. Det lite flatare skäret får bättre grepp i den glatta ytan, koboltlegeringen gör att borret tål den starka värmeutvecklingen och den extra spiralen hjälper till att kyla ner borret. Om du vill borra hål i härdat stål är ett vanligt metallborr inte heller mycket värt. Här ska du använda ett borr med ett skär av hårdmetall, även kallat karbid.

LÄS OCKSÅ: Välj rätt metallborr!

Specialisterna är bäst

Universalborret befinner sig i den fjärde och sista kategorin. Universalborret är faktiskt ett sten- och betongborr med ett diamantslipat skär av hårdmetall. Vid första anblick ser borret inte ut att kunna borra i metall. Men det kan det. Våra tidigare test av universalborr visar även att det kan borra i trä. Enda minus är att det inte är lika snabbt i trä och metall som det specialiserade trä-och metallborret är, och att det kan vara lite svårare att styra.

Så med andra ord är det perfekta resultatet i allra högsta grad beroende av om du väljer rätt borr till uppgiften eller ej. Och specialisterna är bäst.

1. Trä

Nedan kan du läsa om:

  • Träspiralborr
  • Snickarborr
  • Spadborr
  • Forstnerborr

TRÄSPIRALBORR

Hårt och mjukt trä, laminat, glasfiber och plast.

Det mest förbisedda borret, i den meningen att många använder svarta metallspiralborr när de borrar i trä. Har mycket gemensamt med snickarborret, men är lättare att kontrollera, eftersom borret inte drar ner sig själv.

Skaft: 6-kant och cylinder
Diameter: 3-30 mm
Maskin: Handhållna maskiner och pelarborrmaskiner.

SNICKARBORR

Hårt och mjukt trä. Även färskt och blött trä.

Det klassiska träborret Det klassiska träborret drar sig effektivt ner i träet med sin gängade centrumspets. Ett enda bottenskär skär träet fritt, och transporterar det bakåt, efter att ett eller två sidoskär har skurit hålkanten ren.

Skaft: 6-kant och cylinder
Diameter: 6-32 mm
Maskin: Handhållen. Stora borr kräver extra fäste.

SPADBORR

Hårt och mjukt trä, laminat, glasfiber och plast.

Spadborret efterlämnar Spadborret efterlämnar mycket fina hål, men tar inte bort spånen. När spetsen bryter genom, är det lätt att stanna och borra från den andra sidan, så hålet även här får helt rena kanter.

Skaft: 6-kant och cylinder
Diameter: 6-40 mm
Maskin: Handhållna maskiner och pelarborrmaskiner.

FORSTNERBORR

Hårt och mjukt trä samt laminat.

Hål med flat botten Hål med flat botten borras med ett forstnerborr, även kallat kvistborr. Borret har en ganska liten centrumspets, två platta bottenskär och två sidoskär. Används särskilt till pluggar och ex. skåpsgångjärn.

Skaft: Cylinder
Diameter: 10-50 mm
Maskin: Handhållna maskiner och pelarborrmaskiner.

2. Metall

SVART SPIRALBORR

De flesta metaller, plast och trä.

Det klassiska svarta borret är skapat för järn och stål, men klarar alla material med enhetlig struktur: stål, aluminium och plast. Och ja, till trä är det inte optimalt, men det kommer gå bra att förborra till skruvarna.

Skaft: 6-kant och cylinder
Diameter: 1-13 mm
Maskin: Handhållna maskiner och pelarborrmaskiner.

Den trubbiga näsan gör att borret helst ska ha ett litet hål att starta i.

SLIPAT METALLBORR

De flesta metaller, plast och trä.

Med knivskarpa kanter och en krysslipning av skäret är det slipade metallborret på väg att köra om det svarta spiralborret som vårt trogna allround-borr. Borrar effektivt i de flesta metaller, plast och trä.

Skaft: 6-kant och cylinder
Diameter: 1-20 mm
Maskin: Handhållna maskiner och pelarborrmaskiner.

SLIPAT MED HM-SPETS

Gjutjärn, eternit och härdat stål.

Skäret i hårdmetall (karbid) är gjort för att borra i extremt hårda material, bland annat härdat stål. Och när borret en dag blir slött kan du faktiskt själv slipa skäret med en finkornig slipsten.

Skaft: 6-kant och cylinder
Diameter: 1-16 mm
Maskin: Handhållna maskiner och pelarborrmaskiner.

KOBOLT-METALLBORR

Rostfritt stål.

Med 5-8 % kobolt blandat i HS-stålet, ett relativt plant skär på 135 grader och en snäv spiral kan du borra i släta och extremt hårda material som syrafast rostfritt stål. Vi rekommenderar dig att använda en pelarborrmaskin.

Skaft: 6-kant och cylinder
Diameter: 1-16 mm
Maskin: Pelarborrmaskiner.

3. Sten

STENBORR

Lättare murverk, tegel och lättbetong.

Med en slagborrmaskin Med en slagborrmaskin slår stenborret sig effektivt genom väggen eller muren. Borret slår framåt, vrider sig lite, slår igen och för samtidigt dammet bakåt. Kärnan är kraftig och anpassad för att klara en hård behandling.

Skaft: Cylinder
Diameter: 3-25 mm
Maskin: Handhållen med slagfunktionen påslagen

HAMMARBORR (4 SKÄR)

Allt murverk, natursten och armerad betong.

Det stora hammarborret Det stora hammarborret är på väg att köra om sin lillebror med de två skären. Här får du samma effektiva borrning, men möjlighe -ten att borra i armerad betong. Du kan vara trygg med att borret inte går sönder mitt i projektet.

Skaft: SDS, SDS Plus/Max
Diameter: 5-32 mm
Maskin: Borrhammare

HAMMARBORR (2 SKÄR)

Allt murverk, tegel, betong och natursten.

Hammarborret är ovärderligt, när du ska borra i hård betong och natursten. Med långsamma och hårda slag bankar det sig genom de flesta material. Det kräver en borrhammare med SDS- eller SDS Plus-fäste.

Skaft: SDS, SDS Plus
Diameter: 3,5-26 mm
Maskin: Borrhammare

4. Multi

UNIVERSALBORR

Trä, metall, lättare murverk.

När du vill göra allt, kan du inte göra det perfekt, men multibor -ren är ofta smarta. Ex. kan du borra genom en trälist och in i muren, när listen ska fästas. Vissa multiborr kan användas med slag, men plattorna tål sällan det.

Skaft: Cylinder
Diameter: 3-13 mm
Maskin: Handhållen

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Verktyg