Upp till nock? Undvik då stegen

Om du ska arbeta på höjden en längre tid så bör du lämna den långa stegen i förrådet och i stället stå säkert på en ställning eller en skylift – både med tanke på din säkerhet och slutresultatet av ditt arbete.

En stege är till bra hjälp om du ska rensa hängrännan eller sätta upp belysning på husgaveln. Men ska du t ex måla gaveln eller byta vindskivor, så är stegen ett dåligt val. Så dåligt att en professionell hantverkare inte får använda den.

Att arbeta från stege är nämligen ofta förenat med fallrisk, arbetet blir onödigt ansträngande och svårt, om du t ex måste hålla i dig med en hand. Därför ska endast kortvariga och enkla arbetsuppgifter utföras från stege.

En tumregel är att en stege som står lutad mot t ex en vägg ska vara så lång att du kan arbeta från högst fjärde steget uppifrån. Annars är stegen för kort och t ex en ställning bör användas; det är säkrare och bekvämare, och du kan både hyra och köpa en ställning för en ganska billig penning.

Stor ställning - kan hyras billigt

Med den stora byggnadsställningen kan du klättra högt upp och ändå ha något stadigt att stå på. En stor ställning med breda plattformar gör t ex målning av en bred gavel till ett betydligt enklare projekt än om du försöker göra det från en stege. Och allra viktigast: Det är mycket, mycket säkrare att stå på en ställning.

Du kan snabbt arbeta över flera meters bredd på bara några få steg och även på 8-12 meters höjd känns det säkert. Ställningar kan på många ställen på nätet hyras med släp, så att du bara hämtar en hopfälld hög på hjul.

Fördelar: Hög säkerhet och oändliga möjligheter att bygga på höjden och bredden.

Nackdelar: Ganska tungt och relativt tidskrävande att bygga upp.

Pris: Från ca 500 kronor per dag (du får ofta rabatt vid längre hyresperiod).

Lift - för riktigt speciella tillfällen

Bomliften med böjbar arm och saxliften, som bara går upp och ner, är specialister på olika saker. Bomliften kan nå in över hinder som t ex ett burspråk, medan saxliften flexibelt kan gå upp till vilken höjd som helst.

Fördelar: Stor flexibilitet.

Nackdelar: Mycket tunga.

Pris: Hyra av bomlift från ca 1.000 kronor per dag, saxlift från ca 4.000 kronor per dag.

Rullställning - den snabba lösningen

Rullställningen är den lilla, flyttbara ställningen som i väldigt många fall kan ersätta stegen. Rullställningen kan hyras, men är du husägare kan det vara värt att fundera på om du ska köpa en.

Fördelar: Flexibelt.

Nackdelar: Begränsad storlek.

Pris: Hyra från ca 500 kronor per dag, köpa från ca 3.000 kronor.