Välj rätt grästrimmer

Grästrimmern är din bästa vän när gräsmattan ska se jämn ut längs kanterna. Sluttningar, svåråtkomliga hörn och andra platser blir både lättillgängliga och lätta att klippa med rätt grästrimmer.

En grästrimmer är ett smart och prisvärt verktyg, men det finns många olika märken i olika prisklasser så det kan vara svårt att veta hur man ska välja rätt. I den här artikeln guidar vi dig igenom de saker du behöver veta innan du bestämmer dig för vilken trädgårdstrimmer som passar dig bäst, eftersom det också beror på vilka uppgifter du ska lösa med den.

Gräs, ogräs eller bärbuskar

Det är skillnad på om du endast ska trimma gräskanter eller om du även ska trimma större buskar. Det finns grästrimmer med små plastvingar som skär väldigt bra men det finns även trimmer med tråd som rullats på en spole, så kallad trimmertråd.

Du ska orka gå med den

Den viktigaste faktorn när du väljer grästrimmer är förstås om den ergonomiska designen passar din kropp. Du ska gå länge med trimmern så det är viktigt att du har bra arbetsställning.

Gå ut och prova

Du kan köpa en trimmer på nätet men vi rekommenderar att du går till en affär och provar några modeller och föreställer dig att du arbetar med den.

När ska jag använda en röjsåg?

Grästrimmer och röjsåg bygger på samma princip och har ett roterande skärverktyg som kapar och avverkar gräs och sly med hög kraft. Skillnaden är att en grästrimmer är liten och lätt jämfört med en stor och tung röjsåg. Däremot kan röjsågen ta sig an betydligt kraftigare växtlighet än en grästrimmer.

På namnen kan man faktiskt förstå deras funktionsområden. Det finns även både blad och trådhuvuden för båda verktygen vilket ger en viss flexibilitet.

Batteri eller sladd?

Skillnaden mellan en trimmer med eller utan batteri är stor vad gäller rörlighet men liten prismässigt. En modern trimmer går dessutom lätt i 45 minuter på ett batteri. Så köp gärna en batteridriven.

En sladdlös grästrimmer kostar någonstans mellan 600 och 1 800 kronor beroende på märke, extrautrustning och speciellt om batteri och laddare ingår eller inte.

Priset på ett batteri och en laddare är snabbt uppe i 30 till 50 procent av det totala priset. Har du redan köpt verktyg från en serie med avtagbara batterier kan det vara en bra anledning att fortsätta i samma serie och köpa en trimmer som inte kräver en så stor tilläggsinvestering.

Värt att fundera på

En grästrimmer har många olika funktioner som du behöver känna till för att kunna göra ett medvetet val när du väljer vilken modell som passar just dina behov bäst.

Tre varianter med bra ergonomi

Ergonomi är den viktigaste faktorn och väl värt att lägga några hundra extra på när du ska välja din nya grästrimmer. Prova några modeller i affären och var särskilt uppmärksam på

Tråd eller kniv?

Det finns grästrimmer med både tråd och små plastknivar. Det finns även grästrimmer som kan använda båda typerna av trimmerhuvud.

Skillnaderna är att tråden är slöare men billigare per meter och mer flexibel. Den håller bättre mot hårda material än knivarna. Knivarna däremot kan skära igenom tjockare växter.

Till gräsmattan räcker det med tråd men har du små buskar och sly som behöver avverkas är knivar bättre.

Om du har möjlighet att köpa en maskin som kan använda båda typerna är det den bästa lösningen. Om du måste välja så är nog en grästrimmer med tråd det bästa valet.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Trädgårdsmaskiner