Rena stormen

Det är stor konkurrens mellan leverantörer av lövblåsare, men Ryobi har fått fram en modell som verkligen kan blåsa.

Även om det är allra enklast att samla upp gräs och löv i gräsklipparens uppsamlare så föredrar flera att räfsa, i varje fall om mattan är liten och plan. Men det finns ställen där man inte kommer åt med vare sig gräsklippare eller räfsor och då är lövblåsen (lövsugaren) ofta enda lösningen. Det kan t.ex. vara på den grusade infarten eller gården (som på bilden ovan) där räfsan också får med sig småstenarna. Där är lövblåsen perfekt liksom den är det på terrassen mellan krukorna.

Kraftfull och effektiv lövblåsare

Denna modell från Ryobi levereras i en kompakt låda, så du måste först sätta ihop delarna, men det går ganska snabbt för delarna klickas ihop. Så snart man arbetar med maskinen märker man att den kraftiga motorn på 3000 watt är effektiv. Det är rena stormen. Med hjälp av ett handtag kan man koppla om från sug till blås. Det gör man normalt många gånger beroende på var man arbetar.

När man suger upp löv och annat så finfördelas det som sugs in av en roterande kniv och det gör det möjligt att fylla på extra mycket i uppsamlaren. När påsen är full töms den lätt genom att man tar loss den eller öppnar ett blixtlås nertill på påsen.

VI TESTAR: Lövblås test

Lövblåsarens fasta handtag innebär en utmaning

Handtagen är fasta och det går därför inte att justera längden på maskinen. Är man lång kan man tvingas arbeta med böjd rygg när maskinen suger med nosen mot marken. När man blåser bärs maskinen i en sele. Om man bara vill blåsa kan man ta loss sugröret och då blir den lite lättare.

Vi har sett Ryobi RBV3000CESV för 1100 kr och det är ganska billigt för en maskin som både kan suga och blåsa så det nästan stormar på tomten. Bra kvalitet och fint utförande.

LÄS OCKSÅ: Bli expert på lövsugen på 5 minuter

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Trädgårdsmaskiner