Bli expert på lövsugen på 5 minuter

I grund och botten är lövsugen en ganska enkel maskin. Den kan blåsa ihop nedfallna löv i en hög, den kan suga upp dem och hacka sönder dem så att de tar mindre plats och är redo för kompostering. Styrka och ergonomi är ledorden om man vill utöka maskinparken med en lövsug.

Lövsug: Det finns massor av tid att spara om man byter ut krattan mot en lövsug. Den samlar ihop, suger upp och maler alla löv.

Det finns massor av tid att spara om man byter ut krattan mot en lövsug. Den samlar ihop, suger upp och maler alla löv.

Vad är en lövsug?

En lövsug beskrivs bäst som en kraftig utomhus-dammsugare, som är framtagen för att suga upp nedfallna blad. Lövsugens mynning är större än en vanlig dammsugares. Det innebär bland annat att den har ett större sugområde och därför har lättare att suga upp många löv på en gång.

Här under kan du läsa om vad du ska tänka på när du skaffar en lövsug.

Vad är en lövsug?

1. ERGONOMI: Det ska vara lätt att manövrera maskinen, och finns det en bärsele ska denna kunna justeras.2. BULLER: Hör hur mycket lövsugen låter innan du köper den. Det blir både din granne och dina öron glad över.3. BLÅS/SUG: Leta efter en maskin som kan båda delarna. Det går snabbare att suga upp om löven först samlats i en hög.4. VIKT: En låg vikt är en fördel, och en bärsele är att rekommendera.5. FINFÖRDELNING: En finfördelning på 10:1 är normalt. En del modeller maler finare, så man slipper tömma påsen så ofta.6. BLÅSHASTIGHET/ LUFTSTRÖM: Ska både vara kraftig och variabel i styrka.7. HJUL: En del modeller har stödhjul. Det får maskinen att kännas lättare och gör den lättare att styra.

2 uppgifter med lövsugen

Suga upp vissna blad En stor uppsamlingspåse kan vara en fördel. Räkna dock med att de hackade löven ger en extravikt på 5-6 kg.

Blås samman vissna blad Se till att utföra jobbet en dag när det blåser ytterst lite. Annars kan arbetet dra ut över oändlig tid.

VARIANTER AV LÖVSUGAR

Den klassiska modellen
I sin klassiska form har lövsugen tvåhandsgrepp, ett långt rör och en uppsamlingspåse. Greppets placering och påsstorleken varierar från modell till modell.

Lövsug med stödhjul
En hel del tillverkare har lagt till ett stödhjul, som sitter på undersidan av det långa sug-/blåsröret. Det gör maskinen lättare och enklare att styra.

Anslutning till komposthink
En av de senaste detaljerna är en elastisk anordning, som kopplar samman lövsugen direkt med en kompostbehållare. Anordningen klickas bara på.

SMARTA FUNKTIONER

Lätt styrkereglering. Stora och lättåtkomliga knappar, som lätt och snabbt kan regleras, är en klar fördel. Det finns det ex. på GW3050 från Black+Decker, där startknapp och styrjustering är integrerade i en och samma knapp.

Metallkvarn. Blöta blad är en utmaning för många lövsugar. Men med en stark metallkvarn som på Gardenas ErgoJet 3000 går det lätt.

Stödhjul. Stödhjul - eller extrahjul som en del tillverkare väljer att kalla dem - är en fördel. Det underlättar lövsugens vikt, så du behöver sällan en bärsele.

Stort handtag. Ett stort handtag med plats för händerna, även med stora handskar på, är lyx. På en del modeller kan vinkeln ställas in. Det ger en bra balans.

3 PRISNIVÅER

DEN DYRA
Imponerande solid och effektiv maskin med kraftöverskott.

Motoreffekt: 3 000 watt
Blåshastighet: 230-418 km/h.
Ljudnivå: 106 dB (A)
Finfördelning: 16:1
Vikt: 3,7 kg
Pris: över 1 000 kr.

BLACK+DECKER GW3050

MELLANKLASSEN
Lite stor maskin, men med genomtänkta detaljer.

Motoreffekt: 3.000 watt
Blåshastighet: 280-300 km/h.
Ljudnivå: 82 dB (A)
Finfördelning: 10:1
Vikt: 3,2 kg
Pris: ca 900 kr.

BOSCH ALS 30

DEN BILLIGA
Kraftig och bra, särskilt till våra löv. Är tung och låter en del.

Motoreffekt: 3.000 watt
Blåshastighet: 310 km/t.
Ljudnivå: 102 dB (A)
Finfördelning: 16:1
Vikt: 4,8 kg
Pris: under 800 kr.

GARDENA ERGOJET 3000

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Trädgårdsmaskiner