3 tips: Håll plantorna vid liv när du är bortrest

Här får du tre bra tips på hur du håller dina kära plantor vid liv när du är på semester.

Utan regelbunden vattning dör plantorna. Och om du är bortrest i två, tre eller fyra veckor på sommaren kan du aldrig vara säker på att alla dina växter överlever din semester. Men det finns så klart saker du kan göra för att se till att dina plantor överlever!

  1. Din granne
    Har du en god relation med grannen är det perfekt att få honom/henne att vattna (och tömma brevlådan samtidigt). Bjud in på kaffe och ge en utförlig plan över vilka växter som du vill få vattnade, och hur ofta. En av fördelarna med att involvera grannen i din vattning är att någon även håller lite koll på huset.

  2. Ställ växterna i skuggan
    Har du inte möjlighet att få hjälp med vattningen ska du se till att vattna växterna ordentligt och ställa dem i skuggan (så svalt som möjligt), innan du reser bort. På det viset ökar du växternas chans till överlevnad så gott som möjligt.

  3. Investera i en automatisk bevattningsanläggning
    Det bästa du kan göra för dina växter är att installera en automatisk bevattningsanläggning. I denna gratis artikel kan du läsa om Kärchers smarta bevattningsdator SensoTimer ST 6 Duo. Den automatiska anläggningen ser till att dina växter får precis så mycket vatten de behöver, och du är helt oberoende av grannars och vänners hjälp.

Bevattningsdatorn - så använder du den

Det är så klart skillnad på hur de många olika bevattningsdatorerna ska betjänas. Det finns en uppsjö på byggvaruhusen. Oavsett vilken modell du väljer bör du följa anvisningarna. Här kan du se de grundläggande principerna för hur systemet SensoTimer ST6 Duo eco!ogic från Kärcher betjänas.

Skruva fast datorn på en vattenkran utomhus, och sätt i batterierna i datorn och jordsensorerna. Den första jordsensorn du sätter batteri i, styr koppling 1. Och nästa sensor du sätter batteri i styr koppling 2.

Så snart du installerar batteriet i datorn, tänds skärmen. Enligt tillverkaren håller batterierna i cirka ett år innan de måste bytas. Här startar datorn med det samma, och du ska ställa in tiden, välja när vattningen ska starta (t.ex. 6.00 på morgonen och 20.00 på kvällen), hur länge det ska vattnas, och även hur fuktig jorden ska vara för att vattningen ska utebli. Datorn betjänas med de fem knapparna under skärmen. Kom ihåg att vrida på kranen!

Avslutningsvis ska du “plantera” sensorerna. Se till att placera dem där du vanligtvis vattnar, och är säker på att vattnet kommer att träffa dem. Det är också viktigt att de planteras helt plant, och inte i en grop eller uppe på kulle.

Markeringen visar hur långt sensorerna ska tryckas ner i jorden.

Andra läser just nu ....

Mer i samma kategori Trädgårdsmaskiner