Vertikalskärare till gräsmattan

Vertikalskärare gnager sig outtröttligt genom tjocka lager av mossa och ogräs.

Vertikalskärare: Maskinens delar

  1. HANDTAG: Ska vara kraftigt och ha en mjuk beläggning som är skön att hålla i under längre perioder.

  2. SÄKERHETSBYGEL: Ska vara lätt att aktivera och hålla inne. Den måste tryckas in för att maskinen ska kunna starta, och när den släpps ska maskinen stanna.

  3. SLADDAVLASTNING: Det ska finnas en klämanordning som ser till att sladden inte kan ryckas ur uttaget.

  4. UPPSAMLINGSBOX: Den ska vara lätt att ta av och sätta på, för den blir snabbt full.

  5. DJUPJUSTERING: Handtaget för djupjustering av knivarna ska varken vara för löst eller för stramt.

  6. HJUL: Ska vara rejäla och tillräckligt stora. Avståndet mellan fram- och bakhjul ska vara så stort, att maskinen inte tippar vid fylld uppsamlingsbox.

  7. HÖJDJUSTERING: Inställningen av handtagets höjd ska vara snabb och lätt.

  8. VALSAR: Alla vertikalskärare har en Knivvals som skär ned i jorden. På vissa modeller kan knivvalsen bytas mot en fjädervals som river upp gräsmattan (luftare/mossrivare). Valsarna ska vara lätta att byta.

Vertikalskärare: Så arbetar du med maskinen

Vertikalskärarens roterande, knivliknande klingor skär 8-10 cm djupa spår ned i jorden och ger på det viset gräsrötterna luft – och kraft att ta upp kampen mot ogräset. Samtidigt avlägsnar en vertikalskärare mossan som växer uppe på gräsmattan.

Det ser väldigt upprivet ut när en vertikalskärare har varit framme. Men gräset kommer som tur är snabbt tillbaka – och med förnyad kraft.

På svårt angripna områden med fördjupningar och mycket dålig växt kan man med fördel ge gräsmattan en omgång toppdressing och sedan nya gräsfrön.