Smarta buntband

Få saker är lika enkla och samtidigt lika geniala som den lilla plastremsan som är given i de flesta verktygslådor.

Även om det tunna nylonbandet med de många kuggarna från början gjordes för att samla ihop kablar så kan uppfinnningen användas till oändligt mycket mer – mer än vad de flesta kan tänka sig.

När sladdarna under skrivbordet ska samlas ihop, när växterna ska hållas på plats i en spaljé, när cykelskärmen måste fixeras och när avloppsröret tillfälligt ska hållas på plats – då kan det göras med ett buntband eller två.

Buntband, kabelband eller helt enkelt strip; kärt barn har många namn, och det lilla nylonbandet med de små taggarna har verkligen många användningsmöjligheter – till och med fler än vad du förmodligen har koll på. Och säkert fler än vad uppfinnaren Maurus C. Logan på sin tid hade föreställt sig.

De små hjälpmedlen bör verkligen även vara en trogen partner i din verktygslåda. Men du måste vara uppmärksam på att det är stor skillnad på kvaliteten – de riktigt billiga bryts ofta av bara du spänner dem lite, och är de inte uv-beständiga löses de upp av sig själva om de sitter utomhus.

Men ibland behöver de alltså bara hålla en växt på plats tills den har vuxit några centimeter, så med en blandning av de billiga, de lite dyrare, de stora och de små buntbanden har du full täckning. Och behöver du en specialare så finns de också – till och med om du behöver hålla något på plats i närheten av öppen eld eller radioaktiv strålning.

Därför är de så starka

Kombinationen av vinklade spår och det smarta låset med den lilla tanden betyder att bandet låses så snart kuggarna lätt glider genom låsen men inte kan dras tillbaka förbi tanden igen, eftersom spåren fungerar som mothåll.

Användning av buntband

Koll på sladdar.
Det säger nästan sig självt: Buntbanden är som gjorda för att hålla koll på sladdarna, t ex till datorn. De billiga varianterna klarar uppgiften bra.

Ryggsäcklås.
Innan du checkar in ryggsäcken på flygplatsen kan du låsa den, så att den inte går upp av misstag. Använd ett billigt buntband.

Uppbindning av växter.
För att binda upp under kortare tid fungerar billiga buntband. Ska de hålla länge bör du satsa på uv-beständiga varianter.

Koll på hoprullade kablar.
Här fungerar billiga varianter bra. För upphängning av installationskablar etc ska du satsa på kvalitet.

Omrörare till färg.
Två-tre buntband spända på ett långt borr, så har du en omrörare till färg etc. Det klarar även de billigaste banden.

Håll presenningen på plats.
Du ska satsa på kraftiga buntband av bra kvalitet. Ska de hålla länge ska de vara uv-beständiga.

Håll koll på träbitarna.
Ska du transportera flera reglar eller liknande, spänn då ihop dem – här har flera buntband satts ihop, så att de kan nå runt om reglarna. Billiga varianter räcker gott här.

Hålla armering i gjuten betong.
Buntbandet kan mycket väl gjutas in utan att något blir förstört. Billiga går bra.

Handfängsel.
Om du är polis och ska gripa många skurkar på en gång, är de kraftiga modellerna bra under kortare tid. Undvik buntband med skarpa kanter.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Verktyg