Slö kniv

Slöa knivar är svåra att skära med och ofta nästan farligare att arbeta med än vassa knivar. Lyckligtvis är det lätt att slipa en kniv så att den blir vass igen.

Det här behöver du

Verktyg

  • Slipsten

Video

Här kan du se hur enkelt du löser problemet.

Videon är på svenska och visar hela processen från början till slut.

Video

Steg för steg

Du behöver en bra slipsten med en grov och en fin sida. Den är inte billig, men du kommer att ha nytta av den i många år.

Slö kniv 1

Lägg slipstenen i vatten. Den ska ligga i vatten i cirka tre minuter innan den är klar att använda.

2

Placera kniven i ungefär 20 graders vinkel och låt den glida längs stenen med eggen först. Upprepa processen flera gånger, beroende på hur slö kniven är.

3

Vänd kniven på den andra sidan och placera den i samma vinkel. Skjut fram den lika många gånger som du gjorde på den första sidan.

4

Vänd stenen så att den fina sidan pekar uppåt och upprepa processen på båda sidor av kniveggen.

5

Vass kniv! Nu kan du skära vasst och snyggt med din kniv igen.