Så fungerar svetsaggregatet
CO₂-svets MAG
I ett CO₂-svetsaggregat är det, som namnet antyder, gasen koldioxid, CO₂ som löser uppgiften med att hålla syret borta. CO₂ förvaras i en separat gasflaska som står bredvid aggregatet.
Inne i CO₂-aggregatet sitter en rulle med svetstråd, och själva svetsningsarbetet görs med hjälp av ett handtag där det kommer både el, svetstråd och CO₂ när man trycker på knappen.
Elektrodsvets MMA
Till elektrodsvetsning använder man en så kallad svetselektrod. Det är en upp till 35 cm lång metallpinne, som ser ut som ett stort tomtebloss, och den smälter och blir kortare när man svetsar med den.
Elektroden är klädd med ett ämne som håller syret borta när det smälter. Elen kopplas på och svetsningen sätter igång när elektroden rör vid ämnet. Processen lämnar efter sig slagg ovanpå svetsen, som slås bort med en spetsig hammare.
Gasfri svets MIG
Gasfri svetsning är lite en korsning mellan CO₂-svetsning och elektrodsvetsning. Precis som med CO₂-svetsen använder man ett handtag som tillsätter ström och som svetstråden kommer ut från.
Inne i tråden finns ett flussmedel som frigörs när tråden smälter. Det är flussmedlet som håller syret borta från svetsningen. Processen lämnar efter sig slagg ovanpå svetsen, som slås bort med en spetsig hammare.