Så här borrar du perfekta hål i metall

Du kan själv borra snygga, exakta hål. Det krävs ett borrstativ, ett vasst borr, rätt borrhastighet, smörjolja och ett hål att börja i.

Så här borrar du perfekta hål i metall

När borret lämnar efter sig snygga, långa spiraler är det ett tecken på att borret är knivskarpt.

Det är inte svårt att borra i metall när du följer våra grundläggande principer. De handlar både om att borret ska vara vasst och att metallskivan eller -stången ska vara ordentligt fastspänd.

Du får tre exempel på hur du borrar i olika slags metall. Vi visar också vilket borr du ska välja till de olika uppgifterna:

    1. Stora hål i tunna skivor
    1. Mindre hål i tjocka skivor
    1. Hål i rör

Till alla de tre exemplen finns det bilder som steg-för-steg visar hur du ska göra. Bilderna kompletteras med utförliga förklaringar, så att du får bra förutsättningar att själv borra hål i metall.

1. Stora hål

Hål från 16 till 80 mm gör du enklast med en HSS-bimetall hålsåg. De finns i många olika storlekar, så det går lätt att hitta en som passar till ditt projekt. Du får bäst resultat om du sätter den i ett borrstativ eller pelarborr. Den ser till att du borrar precis rakt ner i metallen. Kör långsamt, så att borret får tag och det blir metallspiraler.

HSS-bimetall hålsågen består av tre delar - hålsågen, ett centrumborr och ett fäste så att den kan sättas i borrstativet.

1

Sätt en hålsåg med önskad diameter i borrstativet. Borra först så att centrumborret får tag och fortsätt sedan med hålsågen. Det borrar i både tunn och tjock metall, upp till ca 10 mm.

2

Ett stegborr passar också till större hål, upp till 32 mm. Borret är koniskt, så hålets diameter blir större ju djupare du borrar med det. Det kan användas i skivor som är upp till 3 mm tjocka och kan också ta bort spår.

2. Mindre hål

Små hål, oftast med en diameter upp till 13 mm, kan du göra med ett metallborr i borrstativet. Sätt lite skärolja på borret när du borrar med det. Du kan avsluta med en försänkare, så att du både får bort eventuella spår och får plats för ett skruvhuvud.

1

Gör ett märke med en körnare i metallen, om du inte har ett borrstativ utan måste borra ett hål på frihand. Den lilla fördjupningen gör att borret greppar precis där du vill ha hålet och att borret inte “glider”.

2

Kör med borret i en lämplig hastighet. Det ska vara så långsamt att borret får tag och lämnar efter sig långa spiraler. Kommer det bara mindre spån från borret så kör du för snabbt. Droppa på ett par droppar skärolja så att borret inte blir för varmt.

3

Borra genom metallen. Pausa efterhand, då du droppar på skärolja. Långa metallspiraler betyder att borret är vasst.

4

Du kan ta bort eventuella spår runt kanten på hålet med en försänkare. Det skapar också plats för skruvhuvudet att sitta jämnt med ovansidan av plattan.

3. Hål i rör

Det är enkelt att borra hål i runda rör eller stänger. Men du måste vara extra noggrann att spänna fast det ordentligt, så att du kan vara säker på att röret inte kan snurra runt. Var också extra noga med rörets placering i förhållande till borret, om det är viktigt att hålet hamnar precis mitt i röret.

1

Spänn fast röret. Till de flesta borrstativ finns en bottenplatta med styrspår. Här placeras röret så det inte kan röra sig, samtidigt som det spänns fast i borrstativet.

2

Fäst borret i borrstativet. Justera eventuellt så att ditt borr hamnar exakt där du vill ha hålet. Spänn slutligen fast röret.

3

Sätt skärolja på borret innan du börjar borra. Skäroljan kyler ner både borr och metall så att det inte uppstår för mycket friktionsvärme.

4

Spår tas bort med en fil inne i röret. På utsidan måste du gå mer försiktigt fram, om det skulle finnas spår här, t ex med fint slippapper för metall.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Verktyg