Så här använder du handhyveln

Elhyveln blir allt vanligare. Men till snickeriuppgifter, där finish är prioriterat, lönar det sig att använda en gammeldags handhyvel.

Elhyveln blir allt vanligare och den är också väldigt effektiv. Men till snickeriuppgifter, där finish är prioriterat, lönar det sig att använda en gammeldags handhyvel. Det går inte snabbt att arbeta med den och det krävs lite övning. I gengäld arbetar den exakt på millimetern och ger ett snyggt resultat.

Lär dig känna hyveln

Klicka på siffrorna på bilden här nedan och läs mer.

  1. Stålet: Stålet är hyveln mest centrala del. Och det måste naturligtvis hållas vasst, för att hyveln ska kunna göra sitt arbete så bra som möjligt.
  2. Spånbrytaren: Den har som uppgift, vilket namnet antyder, att leda bort de hyvelspån som bildas. Spånbrytaren är fäst till stålet med en skruv.
  3. Handtaget: Den ena handen håller om det som helt enkelt kallas handtaget. På nyare hyvlar kan handtag och knopp vara gjorda av plast istället för trä.
  4. Knoppen: Den är formad så att man har ett bra grepp med den ena handen när hyveln förs framåt.
  5. Stocken: Trästycket som hyvelns olika delar är monterade i, kallas stocken. Den är som regel gjord av ett hårt träslag, gärna bok.
  6. Sulan: Undersidan av stocken kallas sulan, och det är viktigt att den är ren och jämn, så att hyveln glider lätt och obesvärat över träet.

3 vanliga uppgifter för hyveln

AVFASNING

En skarp kant är ömtålig. Är den dessutom målad är färgen ultratunn på kanten och lätt att skrapa av. Därför fasar man av kanten, dvs man hyvlar den platt.

JUSTERING AV DÖRR

Om dörren tar i tröskeln eller karmen där uppe och är svår att öppna och stänga, kan det i regel lösas genom att hyvla av ett par millimeter med en handhyvel.

RENGÖRNING AV FALS

En falshyvel är riktigt effektiv om man själv gör en fals i en dörrkarm eller ett fönster, eller om den befintliga ska rengöras från gammal färg.

En hyvel ska underhållas

Ofta är det de små sakerna man glömmer i hastigheten som förstör verktygen. Hyveln ska förvaras torrt, så att hyveljärnet och mekaniken inte rostar. Allt damm och skräp ska torkas bort varje gång hyveln använts, så att spånen inte fastnar i hyveln nästa gång.

Slutligen ska hyveljärnet slipas på rätt sätt med jämna mellanrum. Det säkraste är en våtslip med olika vinkelinställningar. Men en slipsten och ett slipstöd (för att få rätt vinkel) kan också användas.

FÖRVARING

Hyveln ska förvaras torrt, annars rostar den.

RENGÖRING

En smutsig hyvel kan inte göra perfekta spån.

SLIPNING

Man kan inte slipa hyveljärn utan ett slipstöd.

Så här ställer du in och sköter hyveln

Det är inte svårt att ställa in en hyvel, men det kan krävas ett par försök innan hyveln är inställd precis så som du vill ha det.

När du har ställt in hyveln, är det en bra idé att testa den på en brädbit som inte ska användas till något.

Då kan du finjustera spånens tjocklek tills det är precis som du vill ha det.

Med lätta slag på slagknappen dras stålet tillbaka och spåntjockleken minskas. Det hyvlas av mindre från träet.

Spåntjockleken ökas genom att slå på toppen av stålet. Man behöver inte ta i så mycket. Hyveln är ett precisionsverktyg som kräver små justeringar.

Stålet ska bara sticka ut ganska lite från sulan, och den ska sticka ut lika långt på hela bredden.

Håll sulan ren. Det kan lätt samlas smuts och kåda på undersidan av hyveln. När så sker, kan du gå över sulan med ett sandpapper korn 120.

Håll sulan slät. Hyveln ska glida obehindrat. Smörjer du regelbundet in sulan med stearin, håller du den slät och minskar friktionen med materialet.

Snickarens hyveltips

1

Ska du hyvla ändträ kan du undvika att träet spricker genom att spänna fast en kloss där du hyvlar ut över kanten. Då blir det klossen som spricker och inte materialet som du ska hyvla.

2

En smal list är svår att hyvla utan att hyveln lutar. Med en stödbräda på sidan som sticker ut över listens ände löses detta problem.

3

Om hyveln fastnar i träet (hugger) är spånhålet för stort. Det ska justeras så att det är mindre än 1 mm. Då är det möjligt att göra perfekta, tunna hyvelspån.

Olika slags hyvlar

TRÄHYVEL

Den ursprungliga sortens hyvel har ett hus av hårdträ, t ex fruktträ eller buxbom, medan sulan ofta är gjord av ännu hårdare trä, t ex palisander eller pockenholts.

STÅLHYVEL

Hela huset är gjort av ett stycke rostfritt stål och hyveljärnet justeras med två stora mässingsskruvar. Används särskilt vid finputsning, med trångt om utrymmet.

RUBANK

Ytor som ska vara helt släta och brädor som ska vara helt raka hyvlas med en lång hyvel (rubank). I dag använder de flesta dock en elhyvel.

NOTHYVEL

Innan handöverfräsen fanns använde man en nothyvel när man skulle hyvla ett spår i en bit trä. Hyveljärnet flyttas fram efterhand så att noten blir djupare.

FALSHYVEL

Åter en hyvel som delvis har avlösts av handöverfräsen eller elhyveln. Men det finns snickare som hävdar att en fals blir vackrast när den hyvlas för hand.

SPÅNHYVEL

Avrundningar gör snickaren med en spånhyvel. Han drar den in mot sig själv. Det kräver övning, så många gör-det-självare tyr sig till sticksåg och slipmaskin.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Verktyg