Perfekta raka snitt i alla slags klinker

Det är klinkernas tjocklek, sort och material som avgör vilken maskin som gör det finaste snittet. Här testar vi tre maskiner i fem olika klinker.

Perfekta raka snitt i alla slags klinker

Med våtkapen får du enklast det bästa resultatet med alla klinker.

Att lägga nya klinker i badrummet, köket eller i källaren är ett populärt gör-det-själv-projekt.

Men vilket verktyg ska du välja när klinkerna ska kapas?

Du har 3 maskiner att välja mellan:

  • Kakelskäraren som ristar på klinkerns yta, varefter plattan knäcks
  • Vinkelslipen med diamantkapskiva som kan skära i allt men som kräver en stadig hand
  • Våtkapen som är det dyraste alternativet men som också ger ett bra resultat varje gång.

I artikeln testar vi de tre maskinerna i fem olika slags plattor.

Det är de fem sorternas plattor som du oftast stöter på som gör-det-självare – från det tunna och lite känsliga väggkaklet till ett stort och rejält golvklinker.

Klinker som ska läggas på ett golv måste kunna motstå ett mycket högre tryck utan att knäckas än kakel som ska sättas på en vägg. Därför är klinker som ska kunna ligga på golvet ofta tjockare och gjorda av finare lera som har pressats ihop hårdare och bränns vid högre temperaturer. Och just den skillnaden är avgörande för hur lätt eller svårt det går att kapa olika klinkers.

Maskinerna för att klara den uppgiften finns i olika prisklasser, och vi har därför haft både en dyr diamantkapskiva för 500 kronor och en billig för 100 kronor i vinkelslipen och testet med en liten våtkap för 1.000 kronor och en större och mer avancerad modell för 4.000 kronor.

Till vår stora förvåning var snittresultaten i stort sett identiska, oavsett om vi kapade med den billiga eller den dyra - till och med efter många snitt.

Med det sagt fanns det skillnad på hur de var att arbeta med, ljudnivån och hur snabbt de kapade - och för våtkaparna, hur stora klinker de kan hantera.

KAKELSKÄRAREN ristar på klinkerns yta, varefter plattan knäcks av. Det fungerar väldigt bra med tunt väggkakel. Men med tjocka och hårda golvklinker, som kan motstå högt tryck, kommer den ofta till korta. Pris från 200 kronor.

+ Billig
+ Lätt att använda
− Inte gjord för hårda och tjocka klinker

VINKELSLIPEN kan skära i det mesta och med en diamantkapskiva och en stadig hand kan du göra skarpa snitt i alla slags klinker. Som den enda av de tre kan vinkelslipen också göra rundade snitt. Den kan ha det lite svårt med helt raka snitt på breda klinker - det kräver i varje fall en mycket stadig hand. Pris från 100 kr för en diamantkapskiva.

+ Kan skära i alla slags klinker
+ Billig
− Kräver en stadig hand
− Svårt att göra långa snitt helt rakt

VÅTKAPEN kyler ner diamantkapskivan med vatten, vilket samtidigt minskar friktionen mellan klinker och skiva, som därför håller längre. Arbetet dammar inte, och så kan våtkapen köra skivan superexakt och väldigt försiktigt genom klinkern. Det är här som de flesta kommer att upppnå bäst resultat. Pris från 1.000 kronor för små klinkers. Pris från 4.000 kronor för stora klinkers. Båda sorter kan också hyras per dag.

+ Gör det finaste snittet
+ Enkelt att få ett bra resultat
− Otymplig
− Dyr för stora klinkers

Så här läser du tabellen

Vi har testat de tre maskinerna på fem olika klinkers, som täcker in de olika sorter som du oftast stöter på som gör-detsjälvare. Under varje klinker kan du se hur bra de tre maskinerna klarar sig. Ett betyg på tre eller däröver är godkänt.

Antalet lyckade berättar hur många gånger av fem försök som vi fick ett tillfredsställande resultat. Betyget är en samlad bedömning av hur bra den aktuella maskinen klarar den specifika klinkern. Ett betyg på tre eller däröver är godkänt.

Det är viktigt att komma ihåg att vi här zoomar in snitten ordentligt och att eventuella små felaktigheter därför är betydligt tydligare här än vad de är när klinkerna har lagts och är fogade och klara.

Så här läser du tabellen

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Verktyg