Osynliga fogar med en lamellfräs

Fogar utan skruvhål som sitter exakt kan kanske låta svårt, men det måste det inte vara. En lamellfräs är din bästa vän när du ska göra osynliga fogar. Här kan du se hur du med en helt vanlig billig lamellfräs kan foga ihop allt från lådor till bänkskivor utan fula skruvar och beslag.

Om en bänkskiva eller ett skåp ska monteras utan synliga skruvar eller monteringsbeslag, kan du använda lamell- kex. Oavsett vad du ska foga ihop i snickarboden så kan en lamellfräs hjälpa dig. Med hjälp av lamellkex som placeras i ett fräst spår kan du vara säker på att fogarna blir starka och exakta.

Det finns några få men viktiga tricks som du ska känna till innan du sätter i gång – här visar vi dig dem.

Lamellfräsens funktioner

Det finns många bra lamellfräsar i olika prisklasser.

Lamellfräsen som vi använder är en Einhell TC-BJ 900. Den kan köpas för omkring 800 kr och fungerar bra till de allra flesta fogningsuppgifter.

Lamellkex finns i minst tre olika storlekar (str. 0, 10 och 20). Maskinen är för övrigt förhands- inställd till dessa tre storlekar.

Så här ställer du in din lamellfräs

1

Höjden på landet kan ställas in i förhållande till fräsbladet, så att pluggen kan placeras rätt oavsett materialets tjocklek.

2

Djupet ställs in så att utfräsningen passar till ett av de tre vanligaste lamellkexen: str. 0, 10 och 20.

3

Vinkeln på maskinens land ställs in med en skruv, så att även vinklade fogar enkelt kan fogas ihop.

90-graders stumfogar

Det är viktigt att fräsa från samma kant om fogen ska bli perfekt.

Att fräsa från samma kant betyder att om landet på maskinen läggs mot utsidan av det ena ämnet när du fräser, så ska landet också läggas mot utsidan på det andra ämnet när du fräser. På så sätt ser du till att fogen inte förskjuts.

1

Markera för fräsningen på båda ämnen. Strecken ska förlängas till utsidan av varje ämne, så att markeringen syns när du fräser från utsidan.

2

Centrummarkeringen (B) på fräsaren ska flukta med markeringen på träet. Fräsen kan vara ganska livlig när den startas, så håll koll på markeringen när du startar maskinen.

3

När båda utfräsningarna är gjorda är det en bra idé att testmontera innan det hela limmas ihop.

90-graders ramfogar

Ett diagonalt sågat hörn kan enkelt fogas ihop med lamell- kex, men du måste vara uppmärksam när du fräser i den diagonala vinkeln.

Pluggen som vi använder fräses nämligen ca 11 mm in i träet. Det är därför en bra idé att fräsningen görs så nära det invändiga hörnet som möjligt, där det är mest material. Alternativt kan mindre lamellkex användas.

1

Landet (A) på lamellfräsen ställs enkelt in på 45 grader med en liten skruv.

2

Lägg landet (A) mot den invändiga sidan på den diagonala kanten. Centrummarkeringen (B) fluktar med markeringen på ämnet.

3

Det är en bra idé att provmontera innan du limmar.

Hyllplan utan beslag

Ett hyllplan kan enkelt monteras mitt på en yta med lamell- kex. Det är en elegant lösning som håller – utan hyllbärare eller beslag.

1

Markera hyllplanens ovansida. Här markeras båda sidor med ett genomgående streck. Gör därefter en markering mitt på båda ämnena som du kan sikta efter.

2

För över centrummärket från brädan till hyllans ovansida.

3

Här hålls fräsens (C) undersida i höjd med strecket som markerar hyllplanets ovansida. Undersidan (C) hålls plant med själva hyllplanets ovansida när du ska fräsa.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Verktyg