De 4 olika borren
Universalborret vs. specialisterna
Träborr vs. Universalborr
TEST:
Med en pelarborrmaskin inställd på 830 varv i minuten borrar jag 50 hål med varje borr i 36 mm furu.
RESULTAT:
Specialborret borrar sig utan problem genom träet lika snabbt som jag kontrollerat kan sänka ner pelarborrmaskinens borrchuck. Det tar två sekunder per hål. Multiborret behöver exakt dubbelt så lång tid. Inget av de två borren tappar fart i de 50 hålen.
På ovansidan lämnar båda ett snyggt, rent och likadant hål varje gång, medan det är större skillnad på baksidan. Träborret är nämligen betydligt vassare, eftersom det inte behöver kunna hantera andra hårdare material också.
Stenborr vs. Univarsalborr
TEST:
Med en slagborrmaskin inställd på 1.900 varv och 32.300 slag i minuten borrar jag 50 hål med varje borr i 65 mm tegelsten.
RESULTAT:
Den breda spetsen på stenborret är det av specialborren som mest ser ut som multiborrets spets. Och de två uppför sig också likadant, precis som de är exakt lika snabba på att komma genom tegelstenen, nämligen 8 sekunder. Stenborret arbetar jämnt över alla 50 hål medan multiborret efter cirka 35 hål får det lite svårare att rensa hålet från damm.
Det har därför också lite svårare att rotera i hålet. Det är dock inte något som syns på tiden. Det blir inte någon synlig skillnad på hålen från de två borren.
Metallborr vs. Universalborr
TEST
Med en pelarborrmaskin inställd på 830 varv i minuten borrar jag 50 hål med varje borr i 2 mm stål.
RESULTAT
Specialborrets spets är betydligt vassare än multiborrets spets, vilket gör att det kan skära bort stora spån. Multiborrets spån är mycket mindre. Specialborret har därför också mycket enklare för att komma genom stålskivan. Det klarar uppgiften på 8 sekunder medan CYL-9-borret behöver nästan dubbelt så lång tid – nämligen 15 sekunder. Tiderna för båda borren förblir de samma över alla 50 hålen.
Den största skillnaden syns på stålskivans baksida där det är tydligt att specialborret klarar att skära sig genom skivan med ett rent snitt medan multiborret måste kämpa mer. Vi testar också borren i en hårdare skiva av rostfritt stål. Här behöver multiborret omkring fyra gånger så lång tid på sig att komma genom skivan som specialborret för metall.
Samma multiborr kan användas till alla material
TEST:
Med multifunktionsborret borrar jag först fem hål i trä, sedan fem hål i stål och till sist fem hål i tegel. Jag upprepar testet sju gånger, vilket totalt ger 105 hål.
RESULTAT:
Jag förväntade att särskilt tegelstenen skulle slita så hårt på borret att det skulle gå ut över borrtiden och resultatet i de andra materialen. Och även om det kan noteras en liten ökning av borrtiden efter den andra omgången i tegel, så är den så liten (omkring 1 sekund) att det inte går att säga om det är borret eller jag som blir trött.
Alla 105 hålen borras med ett resultat som liknar det som jag får när jag borrar i trä, tegel och stål var för sig.
Även om multiborret är dyrast av de fyra borren så kostar de tre specialisterna nästan det dubbla, om jag behöver alla tre. Därför tvekar jag inte över att det är CYL-9-multiborret som framöver kommer att ligga i den verktygslåda som jag tar med mig och som jag använder för de flesta jobb. Specialisterna lämnar jag där hemma till precisionsarbeten.