Multiborret - Bättre än sitt rykte

Gör Det Självs testredaktör undersöker: Jag var väldigt skeptisk när Bosch påstod att deras CYL-9 kan borra i allt. Och även om multiborret i de flesta fall inte riktigt kan mäta sig med konkurrenterna, så klarar det sig betydligt bättre än vad jag hade föreställt mig.

Multiborret - Bättre än sitt rykte

Se hur universalborret klarar sig mot specialborren

När jag någon gång köper en grej eller ett verktyg som påstås kunna lösa flera olika uppgifter, slutar det väldigt ofta med ett resultat som befinner sig någonstans på en skala mellan “tvivelaktigt” och “helt hopplöst”.

Jag var därför också mer skeptisk än vanligt när jag skulle testa Boschs multifunktionsborr CYL-9, som utlovas kunna borra effektivt i allt från mjukt och hårt trä till stål, tegel och betong. Jag måste dock erkänna att det blåa borret är väldigt imponerande och något utöver det vanliga.

Så här testade vi

Vi jämför multiborret från Bosch med tre specialborr (också från Bosch) i trä, sten respektive metall.

Eftersom de tre specialisterna bara ska kunna lösa en specifik uppgift är det inte förvånande att de gör det väldigt övertygande. Det är inte heller någon överraskning att multifunktionsborret inte riktigt kan mäta sig med dem.

Det är ofta (men inte alltid) lite långsammare, och ofta (men inte alltid) blir hålet lite fulare – på baksidan. På framsidan är dock hålet precis lika fint.

Den stora överraskningen är att multiborret utan problem borrar i alla testade material, och att det förblir vasst och konkurrenskraftigt hål efter hål efter hål.

Faktum är att det bara är för att jag har specialisterna att jämföra med som jag tycker att multiborret är lite långsamt.

Ska jag göra några riktigt läckra snickerier eller precisionsarbeten i metall kommer jag även i fortsättningen att välja specialisterna. Men när jag t ex ska hänga upp lampor eller hyllor är multiborret det givna valet i mina ögon – särskilt eftersom jag genom att välja det kan klara mig med att ha tre till fem borr i olika storlekar liggande i verktygslådan.

De 4 olika borren

1. Multiborret

Bosch CYL-9-borret, 6 mm.
Kostar ca 100 kronor

  • Diameteroptimerad AWB-löd- och härdningsteknik gör borret starkt och minskar vibrationerna under arbetet.
  • Diamantslipade skärkanter borrar sig genom trä och andra mjukare material.
  • Förstärkt kärna ger stabilitet vid borrning.
  • Centreringsspets får borret att stå kvar, så att du kan starta exakt.

2. Träborret

Bosch HSS, 6 mm.
Kostar ca 40 kronor

  • Exakta kanter ser till att borret inte spräcker träet.
  • Två spår tar effektivt bort spånen så att hålet inte fylls.
  • Centreringsspetsen gör det enkelt att starta exakt.

3. Stenborret

**Bosch CYL-3, 6 mm.
Kostar ca 80 kronor.

  • Två breda spår tar effektivt bort det fina dammet.
  • Borret är gjort av karbid. Det ger stor slitstyrka.
  • Det breda, rejäla borrhuvudet kan klara slagborrmaskinens många slag.

4. Metallborret

Bosch PointTeQ, 6 mm.
Kostar ca 40 kronor

  • Den svarta oxideringen fungerar som ett slags glidmedel som snabbt transporterar bort spånen.
  • Genom att använda valsat stål blir borret mer elastiskt, så att det inte bryts av så lätt.
  • Borrhuvudet är slipat i 135° vinkel. Det ökar borrets hållbarhet med upp till sju gånger.

Träborr vs. Universalborr

TEST:
Med en pelarborrmaskin inställd på 830 varv i minuten borrar jag 50 hål med varje borr i 36 mm furu.

RESULTAT:
Specialborret borrar sig utan problem genom träet lika snabbt som jag kontrollerat kan sänka ner pelarborrmaskinens borrchuck. Det tar två sekunder per hål. Multiborret behöver exakt dubbelt så lång tid. Inget av de två borren tappar fart i de 50 hålen.

På ovansidan lämnar båda ett snyggt, rent och likadant hål varje gång, medan det är större skillnad på baksidan. Träborret är nämligen betydligt vassare, eftersom det inte behöver kunna hantera andra hårdare material också.

Eftersom träborret (t v) är betydligt vassare än multiborret (t h) lämnar det ett helt perfekt och rent hål på baksidan.

Stenborr vs. Univarsalborr

TEST:
Med en slagborrmaskin inställd på 1.900 varv och 32.300 slag i minuten borrar jag 50 hål med varje borr i 65 mm tegelsten.

RESULTAT:
Den breda spetsen på stenborret är det av specialborren som mest ser ut som multiborrets spets. Och de två uppför sig också likadant, precis som de är exakt lika snabba på att komma genom tegelstenen, nämligen 8 sekunder. Stenborret arbetar jämnt över alla 50 hål medan multiborret efter cirka 35 hål får det lite svårare att rensa hålet från damm.

Det har därför också lite svårare att rotera i hålet. Det är dock inte något som syns på tiden. Det blir inte någon synlig skillnad på hålen från de två borren.

Det är ingen synlig skillnad på resultatet från de två borren, som också klarar uppgiften på exakt samma tid.

Metallborr vs. Universalborr

TEST
Med en pelarborrmaskin inställd på 830 varv i minuten borrar jag 50 hål med varje borr i 2 mm stål.

RESULTAT
Specialborrets spets är betydligt vassare än multiborrets spets, vilket gör att det kan skära bort stora spån. Multiborrets spån är mycket mindre. Specialborret har därför också mycket enklare för att komma genom stålskivan. Det klarar uppgiften på 8 sekunder medan CYL-9-borret behöver nästan dubbelt så lång tid – nämligen 15 sekunder. Tiderna för båda borren förblir de samma över alla 50 hålen.

Den största skillnaden syns på stålskivans baksida där det är tydligt att specialborret klarar att skära sig genom skivan med ett rent snitt medan multiborret måste kämpa mer. Vi testar också borren i en hårdare skiva av rostfritt stål. Här behöver multiborret omkring fyra gånger så lång tid på sig att komma genom skivan som specialborret för metall.

Eftersom specialborret (t v) är betydligt vassare än multiborret (t h) lämnar det större spån.

Medan specialborret (t v) skär sig genom skivan och lämnar ett helt rent hål på baksidan, så bryter multiborret (t h) som inte är lika vasst genom med en mycket mer skadad kant.

Slutsats

Samma multiborr kan användas till alla material

TEST:
Med multifunktionsborret borrar jag först fem hål i trä, sedan fem hål i stål och till sist fem hål i tegel. Jag upprepar testet sju gånger, vilket totalt ger 105 hål.

RESULTAT:
Jag förväntade att särskilt tegelstenen skulle slita så hårt på borret att det skulle gå ut över borrtiden och resultatet i de andra materialen. Och även om det kan noteras en liten ökning av borrtiden efter den andra omgången i tegel, så är den så liten (omkring 1 sekund) att det inte går att säga om det är borret eller jag som blir trött.

Alla 105 hålen borras med ett resultat som liknar det som jag får när jag borrar i trä, tegel och stål var för sig.

Även om multiborret är dyrast av de fyra borren så kostar de tre specialisterna nästan det dubbla, om jag behöver alla tre. Därför tvekar jag inte över att det är CYL-9-multiborret som framöver kommer att ligga i den verktygslåda som jag tar med mig och som jag använder för de flesta jobb. Specialisterna lämnar jag där hemma till precisionsarbeten.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Verktyg