
1. START-STOPP-KNAPPEN ska vara enkel att använda och bör inte kunna låsas.
2. TOPPHANDTAGET ska vara stort och “ligga bra i handen”, så att det är lätt att hålla bottenplattan plan längs med ämnet.
3. FRÄSDJUP. Inställning av standarddjup görs med en skruv på sidan.
4. MILLIMETERSKALA för exakt inställning av fräshöjden.
5. HÖJDANSLAG kan ställas upp och ned och vinklas, antingen steglöst som här, eller i fasta hack vid de mest använda gradinställningarna. Sistnämnda är en fördel, då det ger optimal precision.
6. CENTRUMMARKERING visar, var den böjda fräsningen är djupast.
7. SIDOMARKERING visar var fräsklingan är.
3 TYPISKA UPPGIFTER MED LAMELLFRÄSEN
BORDSSKIVOR MED LAMELLFRÄSEN
Fräsen klarar både sammanfogning av skivor på längden och i räta vinklar.
SKÅP OCH HYLLOR MED LAMELLFRÄSEN
Det är lättare att få till exakta fogningar med “kex” än med vanliga pluggar.
3 VARIANTER AV LAMELLFRÄSEN
LAMELLFRÄS MED SLADD
Nästan alla de stora, välkända verktygstillverkarna har en modell med sladd. De billigaste no-name-varianterna har också sladd.LAMELLFRÄS
LAMELLFRÄS MED BATTERI
Då lamellfräsen är ett specialverktyg, är varianter med batteri svåra att hitta på byggvaruhusen. Makita har dock en batteridriven modell.
LAMELLFRÄS: 3 PRISNIVÅER
DEN DYRA LAMELLFRÄS
Läcker batterimodell med många inställningsmöjligheter.
Batterikapacitet: 1,5-6,0 Ah
Fräsdjup, max.: 20 mm
Varvtal, max.: 6.500/min.
Laddtid: 15-55 minuter
Vikt (utan batteri): 3 kg
Pris: ca. 3.000 kr. utan batteri och laddare
LAMELLFRÄS I MELLANKLASSEN
Robust sladdmodell med fina detaljer och enkel justering.
Motoreffekt: 600 watt
Fräsdjup, max.: 20 mm
Varvtal, max.: 10.000 o/min.
Fräsdiameter: 100 mm
Vikt: 3 kg
Pris: ca. 3.000 kr.
LAMELLFRÄSENS GRUNDINSTÄLLNINGAR
FRÄSVINKEL
Vinkelanslaget kan ställas – antingen steglöst som här, eller i fasta hack vid de allra vanligaste gradinställningarna. Vinkelanslaget fälls ned och låses fast, och fungerar om stöd när man fräser.
FRÄSHÖJD
Här är höjden inställd för att träffa mitt i skivan (röd markering). Det behöver inte vara 100 % exakt i mitten, men det är desto viktigare att höjden är exakt samma i bägge skivor som ska fogas ihop.
FOGNING I 90 GRADER
1. Först markeras placeringen av skivan (2), som ska vinklas 90 grader mot den vågräta skivan (1). Det markeras var lamellernas (kexens/fogplattornas) centrum ska hamna på bägge skivor.
2. Fräsdjupet ställs in så att slitsarna i skiva 1 kan fräsas ut. Använd skiva 2 att stödja maskinen mot. Den röda sidomarkeringen på fräsen visar var klingan kommer ut.
FOGNING I 45 GRADER
1. Först sågas delarna till med precisa 45-gradiga snitt. Kexens centrum markeras på bägge delarna – precis mittemot varandra. Sedan ställs maskinens fräshöjd och fräsdjup in.
2. Fräsvinkeln ställs till 45 grader på vinkelanslaget, och maskinen placeras så att centrummarkeringen hamnar precis på linjen. Sedan fräses spår i de två vinklade ytorna.
RAMFOG
RAK HÖRNFOG
Det är viktigt att ramsidorna sågas i exakt 90 grader. Ska fogen bli osynlig måste ramen vara minst 5 cm bred för att täcka den minsta storleken på kex (“0”).
FOGNING AV SKIVOR
1. Först placeras skivorna kant mot kant, och kexens placering markeras på bägge skivor. Då hamnar fräsningarna exakt mittemot varandra. Kex i storleken 20-25 cm är lagom.
2. Fräsens centrummarkering placeras exakt utanför markeringen på skivan. Starta fräsen och pressa fram klingan. Den glider automatiskt in i maskinen när pressen släpps. Fräs slitsar i bägge skivor.
3. Fyll trälim i slitsar och på skivanskanter. Fyll så mycket lim att det pressas ut när skivorna fogas samman. Pressa ner limmet i slitsarna med en tändsticka eller liknande.
PLASTLAMELLER MED SPECIALKOMPETENS
HALVLAMELL FÖR HÖRNEN
Fixo E20-H är en fogplatta som ska slås in i hörnfogen från sidan – en från varje sida. Lätt böjda spår drar ihop ämnena när fogplattan slås i, så att man slipper använda skruvtvingar. Denna fogplatta går mycket snabbt att arbeta med, då man inte behöver rita upp innan man fräser.
LAMELL MED LÅSRIBBOR
Den röda fogplattan, Clamping Plate K20, har vinklade ribbor, som låser fast fogplattan när den är islagen. Den används tillsammans med de vanliga träkexen och håller ihop ämnena tätt medan limmet torkar. Smart när det är omöjligt att använda tvingar.
SPECIALISTER: TRE LAMELLER FÖR SPECIALUPPGIFTER
LAMELLER SOM KAN SEPARERAS
Lamellen finns även som ett hängbleck, som kan hakas ihop och separeras, vilket är smart vid t.ex. upphängning av bokhyllor och vägghyllor.
Beslaget, som heter Lamello Simplex, består av två delar som fräses in i varsitt ämne med fräsdjupdet “S”, vilket motsvarar 13 mm. Vid montering ska man använda ett speciellt verktyg som följer med när du köper beslaget.
LAMELL SOM GÅNGJÄRN
Vanligtvis krävs stämjärn eller handöverfräs för att fälla in gångjärn. Men med Lamello Duplex och en lamellfräs kan man lösa det enklare än så.
Fräshöjden ställs in så att den motsvarar ämnets tjocklek minus 2 mm. Då kommer fräsklingan (4 mm) fräsa exakt mitt i ämnena, och fräsa bort 2 mm av både lucka och skåp. Gångjärnet finns i svart, stål och mässing.
LAMELL SOM KAN LÅSAS
Lamello Clamex kan låsas och öppnas, precis som med möbelbeslag. Denna fogplatta finns i två versioner, en med låshake av plast och en med låshake av metall. Sjäva fogplattan är tillverkad av fiberförstärkt plast, som håller för att monteras och separeras många gånger om.
Fogplattan kommer med en plastmall, som ser till att hålet för nyckeln hamnar exakt där det ska vara.
SPECIALTILLBEHÖR: LIMFLASKA MED HEMMABYGGD HÅLLARE
Man kan använda en pensel till att trycka in lim i de utfrästa spåren, men det är enklare med en speciell limflaska, där öppningen på flaskan passar utfräsningen.
Den applicerar tillräckligt med lim för att lamellen ska kunna suga upp fukten och svälla, men inte så mycket att lamellen inte får plats. Den speciella limapplikatorn finns att köpa på nätet.