Här är ditt nya verktygsskåp

Verktygsskåpet skyddar dina skärande verktyg så att eggen på dem inte skadas. Och när dörrarna är stängda är det ingen risk att skåpet fylls av damm.

Svårighetsgrad
Tidsförbrukning
3 dagar
Pris
600 kronor

Intro

Ett skåp för stämjärn och andra träbearbetningsverktyg ska förstås vara av trä. Och du snickrar det förstås själv helt från grunden i stället för att bygga vidare på ett du har köpt.

Det är enklare än du tror och du ska kort och gott först snickra en låda av limfog. När den är klar sågar du loss fronten och den delar du på mitten till två dörrar. De är så tjocka att de kan användas till förvaring av t.ex. stämjärn och andra enkla handverktyg.

De tjocka dörrarna sluter tätt mot skåpet när de stängs och då är det ingen risk att slipdamm och annat tränger in till de dyra verktygen. Verktygsskåpet ger dig mer än dubbelt så stor yta för dina verktyg jämfört med en verktygstavla på samma plats.

Eftersom det är av trä skadar du inte eggen på de skärande verktygen. Som du kan se av de exempel vi visar, så är det dessutom lätt att inreda skåpet för att få plats för många verktyg.

Instruktion

01
Sidor, topp och botten sätts ihop 7 Steg

Skåpet ska snickras på ett fiffigt sätt, nämligen som en låda. När den är klar sågar du av den främre delen, delar den på mitten och sätter tillbaks delarna på den återstående ramen som dörrar.

Delarna tillverkas av limfog som är ganska billig och lätt kan bearbetas.

Börja med att sätta ihop sidorna, ovansidan och undersidan. Delarna gerings-sågas och limmas ihop och då syns inte ändträet.

1

Sidorna A, ovansidan och bottnen B geringssågas till önskad längd med en cirkelsåg inställd på 45 grader.

TIPS: Prova med spillträ så att vinkeln är korrekt inställd. Delarna ska sättas ihop vinkelrätt.

2

Samtliga delar A och B finsågas på bredden. Om du använder 30 cm brett trä räcker det att såga någon millimeter på varje sida. Då blir skåpdjupet cirka 29 cm.

3

De fyra sidorna A och B läggs i förlängning av varandra med utsidan uppåt. Har du ett långt arbetsbord lägger du dem längs kanten annars kan du använda rätskiva eller vattenpass.

4

Fäst maskeringstejp över alla skarvar när du har skjutit ihop delarna kant mot kant. Tejpen ska vara 50 mm bred och mycket stark. Tryck fast den noga och lägg sedan remsor tvärs över skarven.

5

Stryk lim i alla skarvar när du har vänt den ihoptejpade raden av skivor. Häll upp rejält med lim i en kopp, tillsätt ett par droppar vatten och rör om. Pensla sedan skarvarna med limmet.

6

Res den första sidan vinkelrätt upp och fixera den med tejp så att den blir stående. Kolla vinkeln med en snickarvinkel. Limmet ska pressas ut i hela skarven annars ska du lägga på mera lim.

7

Fortsätt med resten av sidorna. När sidorna har satts ihop läggs de som en ram på arbetsbordet. Kolla diagonalerna för att se om vinklarna är räta. Efter 20 min är limmet så starkt att du kan fortsätta.

02
Dörrar och baksida 7 Steg

Både fronten och bakstycket sätts ihop av två skivor.

Fronten, som senare blir dörrar, läggs på utsidan av den ram du har tillvekrat. Det är snyggast för då slipper du se kanterna på sidorna.

Bakstycket läggs däremot inuti ramen, för då slipper du se kanterna på bakstycket.

Börja med att gör fronten klar innan du monterar bakstycket på skåpet.

1

Skivorna till både front och bakstycke C sågas till parvis för att de ska passa ihop. Lägg två skivor på varandra på ett plant underlag som du kan såga i och såga igenom med cirkelsågen.

2

Skivorna till bakstycke och front C skjuts ihop. Men pensla kanterna först med limblandningen. Lägg skivorna på en tidning som kan suga upp överskottslimmet och spänn ihop skivorna.

3

Såga till fronten. Lägg din ram på de ihoplimma-de skivorna som ska bli front. Kolla med diagonalmått att ramen är vinkelrät. Markera ramen på skivorna.

4

Såga till fronten C längs strecken. Det ska helst göras längs sågskena för att man ska kunna såga bort endast några få millimetrar.

5

Nu kan fronten C limmas fast på ramen av sidorna A och B. Pensla lim på kanterna och lägg ramen på fronten samt spänn ihop med flera tvingar. Underlaget måste vara plant.

6

Den främre delen av ramen (lådan) sågas bort så att du kan göra två dörrar av den. Dra ett streck 5 cm in från kanten hela vägen runt. Lägg ramen på ett par lister och såga.

7

Bakstycket C sågas till och limmas fast inuti ramen. Lägg ramen på de två skivorna och dra ett streck längs ramens insida. Såga ut längs strecket och limma fast bakstycket längs kanten.

03
Fronten delas till två dörrar 2 Steg

1

Fronten ska nu delas på mitten så att du får två lika stora dörrar. Om klingan inte går igenom kan du såga de sista millimetrarna med fogsvans.

2

Dörrarna förses med en kantlist D där de har sågats av. Listens bredd ska förstås anpassas så att den kommer i nivå med de tre andra sidorna.

04
Dörrarna sätts fast på skåpet 4 Steg

1

Markera för gångjärn. Spänn fast ena dörren på ramen där den ska sitta och marklera för tre bladgångjärn, 12 cm från ovan- och undersida och ett på mitten.

2

Stäm ut för gångjärnen. Med ett vasst stämjärn kan du stämma ut för gångjärnen i både ram och dörr på en gång. Arbeta försiktigt så att träet inte spricker på längden.

3

Skruva fast dörrarna när du har satt tre kilar på 4-5 mm tjocklek mellan dem och ramen. Då passar gångjärnen perfekt. Spänn fast dörren så kilarna kläms och skruva fast gångjärnen.

4

Magnetlås håller dörrarna stängda. Limma fast en liten kloss E som anhåll under ovanstycket B. Den stora delen av låset fästs på dörren. Där den träffar klossen fästs den lilla delen.

05
Häng upp de fina verktygen 6 Steg

Nu är det dags att inreda skåpet och här har det endast en hyla men du kan ju sätta i flera efter behov.

Stämjärnen hänger bra på insidan av dörrarna där de skyddas mot andra verktyg. Men de ska sitta fast så att de inte ramlar ner när dörrarna öppnas eller stängs.

Här visar vi hur en sats stämjärn med runda skaft och en sats med fyrkantiga skaft hängs upp.

1

Lägg stämjärnen på en list som på bilden. Håll lite avstånd mellan dem så att du lätt kan få fatt i dem. Dra ett streck runt varje stämjärn.

2

Borra hål för skaften i listen. Anpassa borren efter dimensionen på skaften. Varje hål ska placeras rakt innanför de streck som ritats för respektive stämjärn.

3

Såga spår från kanten in till varje hål. Varje ska vara 2-3 mm bredare än vad stämjärnet är på de tvären. När det sticks in och vrids ett halvt varv sitter det fast.

4

Nya stämjärn med platta skaft sätts fast mellan två lister. Den bakre ska sitta precis under skaften och den främre någon millimeter nedanför. Då står stämjärnen stadigt för de lutar mot dörren.

5

I skåpet får det också rum hyvlar som ska skyddas mot kontakt med metall. Med ett par små lister kan du lätt skapa ett stöd så att varje hyvel står stadigt.

Skåpet rymmer dubbelt så många verktyg som en tavla på samma yta. Det är lätt att komma åt verktygen och de skyddas mot damm.

Material

18 mm limfog, 30 cm bred, cirka 9 meter

 • 2 sidor (A) à 80 x 30 cm
 • 1 ovan- och 1 undersida (B) à 60 x 30 cm
 • 4 bitar (C) till front och baksida à 80 x 30 cm (sågas till senare)
 • 2 dörrsidor (D) à c:a 77 x 5 cm
 • 1 anhåll (E) för magnetlås, 26 x 3 cm
 • 1 fast hylla (F), 57 x 22 cm
 • Diverse bitar för verktygsupphängning

Dessutom:

 • 2 magnetlås
 • 6 bladgångjärn, 50 x 14 mm
 • PVAc-lim (vanligt trälim)
 • Maskeringstejp, bred och stark
 • Skruvar och dyckertar för inredning

Tidsförbrukning

Du blir klar på tre dagar.

Pris

Mellan 500 och 600 kr.

Svårighetsgrad

Mycket lätt att snickra, men du ska vara noggrann för att skåpet ska bli dammtätt.

Ritning

Verktygsskåpet snickras först som en låda (se ritningen till vänster). Därefter sågas hela fronten bort och delas till två dörrar (rött streck). De inreds med plats för stämjärn och liknande som kan sitta skyddade på insidan (ritning till höger).

Tips & Tricks

Fäll in en hylla i sidorna

Innan ramen har försetts med dörrar och bakstycke gör vi spår för hyllor i den.

Det går bra att sätta upp hyllor var du vill i skåpet med hjälp av hyllbärare eller lister, men du kan också skjuta in hyllorna i spår. De förstärker konstruktionen eftersom de blir en del av den. Spåren på sidorna A görs först med cirkelsåg som sågar 6 mm djupa spår och därefter tar du bort träet med stämjärn. Limma fast hyllan när A bakstycket har satts på plats.

Tidningsartikel

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

  Andra läser just nu ....

  Mer i samma kategori Verktyg