Gör det själv med en laserskärare för 3.000.000 kr

Du behöver bara en digital ritning. Lasern gör resten, så att du slipper såga med sticksåg i flera timmar, och så får du ett felfritt resultat med hem.

Svårighetsgrad
Tidsförbrukning
2 dage
Pris
1.500 kroner

Intro

En laserskärare som den som vi använder här kostar ca 3 miljoner kronor. Den kan hantera en skiva på 841 x 1.189 mm, och den är utrustad med en laser som kan bränna genom 18 mm trä. Men pris och storlek är inget hinder för att du ska kunna använda den till dina gör-det-själv-projekt. Det finns nämligen företag där du bara behöver lämna en ritning av det som du vill ha utsågat, och sedan gör de resten av jobbet.

Därefter behöver du bara hämta ut dina utsågade bitar, sätta ihop dem till det som du har designat och kanske stryka på lite lack eller olja.

I denna artikel visar vi hur vi ritar, beställer och sätter ihop två nästan identiska bord, där delarna skärs ut med laser, så att vi kan koncentrera oss på att slipa och lacka.

Instruktion

01
Vi ritar 5 Steg

Det första vi behöver för att kunna använda en laserskärare, är en bra ritning. Vi gör den själv i Adobe Illustrator, men du kan i regel få hjälp hos laserskärarföretaget, om du har en skiss.

Det kan skilja sig lite hur filen ska vara från företag till företag (läs mer på det aktuella företagets hemsida), men som utgångspunkt ska du bara behöva lämna en ritning i rätt dimensioner med tydliga streck, sparad som en vektoriserad grafikfil. Här en vektorbaserad PDF. Vi visar hur du ska göra.

Först ska du ställa in filens storlek, så att den stämmer 1:1 med de verkliga dimensionerna. Det är viktigt att “pappret” som du ritar på är lika stort som den skiva som ska skäras. Här ställer vi därför in “pappret” på 2.560 x 1.400 mm.

Använd olika färger och tunna streck. Laserskäraren går efter färgade streck. Olika färger kan ges olika funktioner, t ex skära och göra sned kant. Strecken ska vara så tunna som möjligt.

Fil nummer 1 innehåller allt på en skiva. Vi skickar två filer. Den första ska skäras ut från 15 mm plywood och innehåller två par ben och en bordsskiva. Det gröna strecket har gjorts 0,0001 mm tjockt. Vi använder bara en färg, eftersom vi bara vill såga ut formerna.

Spara filerna korrekt. För att laserskäraren ska kunna läsa ritningen rätt, måste den sparas som en vektoriserad grafikfil. Det sker automatiskt om du sparar den i formaten .ai, .pdf, .dxf eller .dwg. Om du är tveksam så finns det hjälp att få hos laserskärarföretaget.

Fil nummer 2. Vi skickar två olika filer. Den andra ska skäras ut av 3 mm kork. Även här ska cirkeln bara skäras fri, så vi behöver bara göra ett färgat streck som defineras som 0,0001 mm tjockt.

02
Vi beställer 4 Steg

Vi har valt att anlita företaget bakom cotter.se att skära åt oss. Vi beställer via deras hemsida, som är väldigt överskådlig och pedagogisk. Företaget är från början danskt, därför står en del instruktioner på danska. Vi har på förhand konsulterat deras guide till hur ritningarna ska göras, så det enda oförutsedda problem som vi ställs inför är att den skiva som vi ska köpa är dubbelt så stor som den som vi behöver. Därför får vi gjort två bord istället för ett.

Beställningen på cotter.se är enkel och intuitiv, vilket verkar vara snarare regeln än undantaget på marknaden.

Öppna hemsidan och ladda upp filerna. Det första som vi blir ombedda att göra, är att ladda upp vår ritning. Det är jätteenkelt och görs genom att dra filerna från skrivbordet på datorn och in i webbläsaren.

Ange färgernas funktion. Båda våra ritningar innehåller bara en färg. I båda fallen vill vi skära igenom skivan i strecken, och därför väljer vi “skæring”.

Välj material. Till sist ska vi välja material. Ritning 1 får vi gjord av 15 mm björkplywood, och ritning 2 görs av 3 mm kork.

Vi får två exakt likadana byggsatser. Drygt tio minuter efter att vår ritning har skickats till laserskäraren, har maskinen producerat två uppsättningar ben, bordsskivor och korkskivor till oss. Här hämtar vi själv varorna, men vanligast är att de skickas till beställaren.

03
Vi monterar 10 Steg

Hemma i verkstan är det dags att slipa, lacka och därefter montera de två borden. Vi börjar med att slipa båda uppsättningarna, men vi gör det på två olika sätt. På det ena bordet vill vi ta bort den bruna kanten som bildas när lasern bränner igenom träet. På det andra låter vi kanten vara brun och slipar bara ytan jämn.

Båda borden får två lager lack och slipas lätt efter varje lager.

Till sist limmar vi fast korkskivan överst på bordsskivorna, innan vi sätter ihop ben och bordsskivor.

Tvätta av sot från ytorna. Även om vi kallar maskinen för en laserskärare, så bränner den egentligen sig genom träet. Därför börjar vi med att tvätta av sot från kanterna med en trasa som vridits ur med tvålvatten.

Ta bort skyddsfilmen. Eftersom lasern lämnat sot efter sig på de exponerade ytorna, har plywoodskivorna packats in i film så att träet inte skadas. Filmen tas dock bort lika enkelt som en bit maskeringstejp.

Slipa ytorna. Innan vi kan ytbehandla delarna med lack, måste träet slipas. Det tar bara några minuter att slipa ytorna släta. Det tar däremot flera timmar att slipa bort sot från kanterna.

Stryk på minst två lager lack. För att skydda borden stryker vi dem med två lager möbellack. Vi slipar efter varje lager. Vi undviker dock att lacka i fogarna, eftersom det då blir svårt att få delarna att passa.

Av med klisterfilmen. Sista steget innan vi monterar borden, är att limma korkskivarna på bordsskivorna. Korkskivorna har tejp på baksidan men den fäster dåligt på kork, så vi tar bort den och använder lim istället.

Limma på båda ytorna. Istället för den befintliga tejpen, använder vi trälim för att fästa korkskivorna. Vi stryker lim på båda ytorna och vänter två minuter innan vi fäster korkskivan på bordsskivan.

Sätt korkskivan rätt med detsamma. Vi sätter korkskivan rätt i det första försöket med en exakt rörelse, så att limmet inte kladdar ner eller klumpar sig.

Montera de första benen. Vi börjar med att fästa det ena benparet i bordsskivan. Det är skräddarsytt, och lite lack som sitter i fogen gör att vi måste tvinga benen på plats med en gummihammare.

Montera det andra benparet. Vi behöver ta hjälp av gummihammaren även för att få det andra benparet på plats. Å andra sidan behöver vi inget lim, så bordet kan demonteras igen och packas ihop platt.

Två nästan identiska bord. Den enda skillnaden är att vi har slipat av den bruna färgen från det ena bordet och behållit den på det andra.

Tidningsartikel

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Verktyg