Sätt fart på målandet

Glöm pensel och roller - med de nya spraypistolerna kan du måla 3-4 kvadratmeter i minuten. Sprutorna är inte längre svåra att kontrollera eller klumpiga att rengöra, vilket de var en gång i tiden -du behöver bara följa den här guiden så målar du snabbare än någonsin.

Att måla med färgspruta har tidigare varit likställt med minutiös inplastning och täckning samt timtal av rengöring. Men den tiden är förbi, och nu kan du tryggt använda pistolen när du ska ta itu med måleriarbetet.

Moderna sprutor sprider inte ut färgen i luften, utan använder det mesta av luften för att rikta färgen, så att den hamnar precis där den gör nytta.

Det betyder, att det är mindre viktigt än tidigare att täcka. Ute i trädgården går det oftast att sprutmåla utan att behöva täcka in området runt om.

Rengöringen av färgsprutan har också blivit lättare. Den enkla konstruktionen och de moderna materialen gör den faktiskt lättare att rengöra än en pensel.

Det finns därför inte längre några bra argument för att välja bort färgsprutan utomhus!

Välj färgspruta

Först måste du veta vad du ska använda färgsprutan till: Är det bara planket runt uteplatsen och förrådet i trädgården som ska målas så kan du nöja dig med en av de mindre modellerna som oftast består av själva sprutan, en färgbehållare och en liten motor. De kan bara användas till tunnare färg som träskydd och lack, och de målar lite långsammare än de stora modellerna, men de kostar också mindre.

Ska du måla ett långt plank eller använda färgsprutan långt ifrån ett eluttag kan du fundera på en batteridriven modell.

Vill du helst kunna måla både planket och annat trä utomhus och kanske den putsade fasaden, så ska du satsa på en modell som kan göra allt. I ett tömt rum kan den även måla väggar och tak inomhus.

Välj färg

När du köper färg ska du vara extra uppmärksam: Vissa färgsprutor kan måla med både tunn lackfärg, träskydd, halvtransparent lasyrfärg och förhållandevis tjock väggfärg.

Men färgtillverkarna kan ha många andra mål med sin färg än att den enkelt ska kunna sprayas genom ett munstycke på en maskin. Färgen kan vara speciellt trög, så att den inte droppar, den kan vara extra kraftig, så att den täcker direkt o s v. Och därför kan det vara skillnad på hur mycket en färg ska förtunnas för att passa till sprutan - och det kan finnas färger som bara inte är gjorda för att sprutas på.

Prova dig fram och bli klokare Så här är rådet från tillverkarna av färgsprutor: Fråga där du köper färgen. Är de kunniga så vet de om färgen kan förtunnas och passar till färgsprutor. Ofta kan det också finnas råd om förtunning på förpackningen.

Ska du måla med tjock färg kan det vara bra att sila den, så att eventuella klumpar silas bort. Det följer oftast med en sil till färgsprutan.

Det är inte en exakt vetenskap, så prova dig fram: Ser färgen tjock ut, blanda i ca 10-15 % vatten och rör runt ordentligt. Prova sedan att starta sprutan och häll om nödvändigt mer färg eller mer vatten i behållaren.

Så här använder du en färgspruta

Välj ett munstycke som passar till färgen

Det följer ofta med flera munstycken, om färgsprutan är tänkt för flera sorters färg. Skillnaden på munstyckena är öppningens storlek och form: Ju tjockare färg, desto större öppning. På den här sprutan är munstyckena: vit till väggfärg (eller annan tjock färg), svart till lasyrfärg och grå till lackfärg eller tunt träskydd.

Välj rätt tryck (hastighet)

Ju tjockare färgen är, desto större tryck krävs för att pressa ut den. På den här maskinen finns pedagogiska symboler som visar exempel på vad du kan måla med det inställda trycket.

DET ÄR VIKTIGT att du uppfattar symbolerna som vägledande. Ställ in maskinen så som visas i manualen och testa sedan att spruta på en skiva eller liknande. Reglera trycket tills det stämmer med att du kan måla det som du ska måla i tunna, relativt täckande lager, som blir heltäckande efter ett par omgångar. Här använder vi färgsprutan Bosch PFS 5000 som kan måla med olika sorters färg, både utomhus och inomhus.

Ett plank = tunn färg och lågt tryck

En stol = lasyr eller liknande och medeltryck

Ett rum = väggfärg och högt tryck

På sprutpistolen reglerar du enligt samma princip:

Inställning 1-3 för tunn färg (träskydd) och lasyr.

Inställning 4-5 för väggfärg (eller tjock träskydd).

Reglera färgstrålen

Den röda spetsen kan vridas så att färgen antingen sprayas ut i ett rektangulärt fält eller som en cirkel.

Oftast är den rektangulära strålen mest effektiv.

Målar du vågrätt ställer du in strålen på vågrätt, så täcker den så mycket som möjligt.

Målar du lodrätt ställer du in strålen lodrätt, så täcker den så mycket som möjligt. Ska du måla ett exakt område använder du cirkeln.

Håll pistolen 20-25 cm från det som du ska måla. Även här får du prova dig fram, tills du ser vad som fungerar bäst. Färgen ska hellre täcka lite svagt, så att du bara får måla ett par gånger än att rinna för att det kommer för mycket åt gången.

Rengöring

Rengöring är ett av de områden som har utvecklats mest. Här kan hela pistolen sänkas ner i vatten och rengöras på under 10 minuter.

1

Skölj behållaren och fyll den med rent vatten.

2

Spruta ut vattnet tills det är helt rent (håll eventuellt handen framför vattenstrålen, så att du kan se om det kommer med ut färg rester).

3

Skruva av munstycke etc och tvätta det i rent vatten. Använd en borste att skrubba med.

4

Rengör munstycket med den medföljande borsten. Låt det hela torka och sätt sedan ihop sprutan igen.

9 vanliga arbetsuppgifter med färgspruta

  1. Paneltak: Sprutpistolen lägger ett täckande lager in i springorna och på ytorna samtidigt.
  2. Dörrar och köksluckor: På blanka ytor ger sprutpistolens många och tunna lager ett riktigt bra resultat.
  3. Ytterpanel: På stora profilerade ytor går det snabbt, och resultatet blir snyggt och enhetligt.
  4. Utemöbler: Är konstruerade så att vattnet ska kunna rinna igenom. Det innebär att det finns hål och springor som är svåra att komma åt. Det gör det extra svårt att komma åt med en pensel, så här är sprutmålning det givna och naturliga valet.
  5. Plank: Har oftast en stor yta i olika nivåer eller med avstånd mellan brädorna. Det betyder att det både går lättare och snabbare att sprutmåla planket, eftersom färgen lätt tar sig in i alla skrymslen och vrår.
  6. Staket: Ett staket består ofta av stående ribbor monterade på liggande reglar. Ofta är staketet gjort med luft mellan ribborna som ibland även utsmyckats med snickarglädje. Det betyder många och stora mellanrum, och skrymslen – med andra ord ett uppdrag för färgsprutan.
  7. Grindar: Är i regel en öppen konstruktion av trä eller metall med både liggande, stående och snedställda element. Det ger penseln för stora utmaningar. Arbetar du istället med färgsprutan går det snabbt, lätt och effektivt.
  8. Takfot: Vindskivor är ett perfekt uppdrag för sprutpistolen. Behovet att täcka och skydda är inte lika stort som på andra ställen, och det är svårt att göra fel med färgsprutan.
  9. Gavel och fasad: Den utvändiga träpanelen på gavel och fasad skapar oftast en massa skrymslen och vrår som är tidskrävande att måla med pensel. Stora ytor går lättare och snabbare att måla med sprutpistolen. Däremot bör du lägga tid på att skydda dörrar och fönster.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Målare