Exakta mått med hemmagjorda verktyg

Det finns en massa små tricks som har uppfunnits eftersom de vanliga lösningarna inte har fungerat. Här får du några smarta mättricks som du garanterat får nytta av under din gör-det-själv-karriär.

Exakta mått med hemmagjorda verktyg

Hemmagjorda distansklossar ger dig rätt avstånd mellan brädorna när du bygger trädäck.

De flesta hantverkare och hemmabyggare har nog befunnit sig i en situation där måttbandet inte passar och där tumstocken är för lång – eller för kort.

Här får du 12 tricks som löser det som vanliga mätverktyg inte klarar av.

Så om du någon gång har svurit över en ojämn vägg när golvet skulle läggas, eller om lampan inte hänger mitt över köksbordet, läs då det här och lär dig något nytt.

1. Rätt avstånd

Använd ett mynt när du ska markera på golvbrädan längst in mot väggen. Placera pennan i hålet på myntet och rulla det längs väggen. På så sätt förs väggens ojämnheter över till brädan.

I stället för ett mynt kan en rund distans med hål i användas.

2. Smart distansskloss

Den här distansklossen är lätt att få grepp om och så faller den inte hela tiden ner mellan brädorna. Den är gjord av plywood, som är lika tjock som det önskade avståndet mellan brädorna. Dessutom har det borrats ett 15 mm fingerhål och så har en träplugg satts på tvären.

En vanlig träplugg på 6 x 30 mm limmas i distansklossen.

3. Ritsmått

Ett ritsmått gör ett permanent märke som är tydligt och som inte kan suddas ut. Du behöver bara en liten träkloss och en skruv, justeras på önskat djup, och sedan är det bara att ritsa.

4. Mät på trånga ställen

Två lister är allt som du behöver om du ska mäta någonstans där tumstocken eller måttbandet inte fungerar. Sätt listerna mot kanterna på det som ska mätas och sätt ett streck på den ena listen så att deras totala längd blir måttet.

5. Lod med körnare

Ett snöre med ett lod nederst fungerar perfekt om du ska ta reda på var lampan ska hänga eller om du ska föra över en punkt från golv till tak. Fäst en körnare eller spikdrivare på snöret med ståltråd eller tejp, så att körnaren hänger från snöret med spetsen neråt.

6. Snygga runda hörn

En mall av masonit och lister ger likadana avrundningar varje gång. Såga ut en kvadrat ur en bit masonit och borra ett hål i mitten med en hålsåg. En list spikas eller klamras på två av masonitskivans kanter, så att mallen enkelt kan läggas mot brädans kanter.

7. Mall till handtag

Att kökshandtagen ska sättas upp är ofta det sista som “bara” ska ordnas i det splitternya köket. Men det är också en av de saker som bara måste bli rakt. Det kan du försäkra dig om genom att göra en enkel liten mall. Sätt en bit masonit på en list och borra två hål i exakt den höjd där handtaget ska sitta. Med ett hack i listen kan du styra var handtaget ska sitta i sidled.

1

Håll en kloss på baksidan av lådfronten när du borrar – då spricker inte hålkanten.

2

Det är en bra idé att kontrollera mallen med det handtag som ska monteras.

8. Markering på rör

Om du ska göra en vinkelrät markering på ett runt föremål, vira på en bit papper eller kartong runt om det. När papprets kanter möter varandra är det vinkelrätt och du kan enkelt markera längs kanten på pappret.

9. Billig, exakt passare

En list eller rörpinne kan enkelt göras om till en passare. Skruva fast listen på en skiva, borra ett hål på rätt avstånd och rita en cirkel.

10. Hitta centrum på en rund stolpe

Centrummätaren är snabbt gjord av en bit tunn faner eller liknande och ett par listbitar. De sätts ihop i en 90-graders vinkel. Lägg mätaren på stolpen och vrid den lite efterhand som du markerar.

11. Mall för utvändiga hörn

Du kan enkelt överföra ett ojämnt mått till t ex en golvbräda med hjälp av en bit papper. Klipp upp pappret på den ena sidan så som visas på bilden och böj strimlorna skarpt in mot det ojämna hörnet. Klipp därefter av överflödigt papper och överför måttet till det som ska sågas till.

Strimlorna är ca 1 cm breda.

Använd tejp för att göra kanten styvare.

12. Mall för invändiga hörn

Klipp till en bit papp grovt, så att den kommer in i hörnet som ska markeras, och sätt sedan fast den med maskeringstejp. Klipp eller såga till några listbitar och sätt dem ända in mot väggen, innan de limmas fast. Formen på det invändiga hörnet kan nu enkelt föras över till en golvbräda eller liknande.

1

Se till att hålla lite avstånd in till väggen.

2

Håll fast mallen mot golvet med tejp.

3

En gammal list eller liknande kan enkelt klippas i bitar och användas.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Verktyg