Sticksågsblad: Välj rätt sticksågsblad

STANDARDSÅGBLADET är avsett för sågning i trä och när precisionen inte är så viktig. Bladfästet med en tvärtapp på båda sidorna (T) är det vanligaste.

STÅLETS egenskaper är olika beroende på vad legeringen består av. Hård metall bevarar skärpan länge men kan lätt brytas av. Mjukare metall tål vridning men blir snabbare slött.

Sticksågsblad: Välj rätt sticksågsblad

STANDARDBREDDEN på 7–8 mm ger rimligt stöd vid rak sågning och tillåter sågning i mjuka kurvor.

TÄNDERNA har frästs ut och sedan skränkts. De innebär att de inte har slipats och att de efter fräsningen har bockats lätt i sidled för att sågspåret ska bli lite bredare än bladet. Det gör bladet lite mer tåligt och det sågar dessutom snabbare.

LÄNGDEN på detta blad är 92 mm, men du ska alltid anpassa längden efter arbetsstycket. Bladet ska vara så långt att det når igenom, men inte så långt att det ”fladdrar” och vibrerar.

SPETSEN gör det möjligt att sänka ner bladet genom en träskiva utan att förborra.

STANDARD FYRA VANLIGA STICKSÅGSBLAD

STICKSÅGSBLAD: FYRA VANLIGA STICKSÅGSBLAD

VANLIG SÅGNING I MJUKT TRÄ: Alla standardsågblad för trä klarar 10 mm furu. Om du köper flera på en gång kan du få ner priset på de vanligaste bladen. Och då har du råd att hela tiden ha ett nytt blad i sågen.

STICKSÅGSBLAD: FYRA VANLIGA STICKSÅGSBLAD

EXAKTA RENA SPÅR I LAMINAT: Sågbladet för laminat ska se till att det hårda, men spröda laminatet inte slås sönder under sågningen. Med detta blad får man rent spår på ovansidan medan andra ger trasigt spår på ovansidan.

EXTRAFINA SPÅR I HÅRT TRÄ: Bladet ger ett mycket rent och fint spår både tvärs över och längs med ådringen. Bladet kräver att du sågar långsamt för att inte bränna träet och för att inte skadas av värmen.

STANDARDJOBB I METALL: Standardbladet för metall sågar lätt plåt på upp till 1,5 mm tjocklek. Vi pressade bladet ordentligt genom att såga i 4 mm järn, vilket gick bra. Till kurvor krävs ett smalare sågblad.

DETALJER TÄNDERNA
TRÄ- OCH FIBERSKIVA Tänderna har skränkts och slipats extra vassa och spetsiga. METALL OCH PLASTER Blad med små vågformade tänder för rör och metallskivor.
FIBERCEMENT OCH GIPS Stryktåligt blad med skränkta tänder försedda med korn av hårdmetall.
FINA SPÅR I HÅRT TRÄ Släta sidor och tänder som har slipats vassa. Även för plaster.
MJUKA METALLER Sågar snabbt och grovt i aluminium, zink och liknande.
FIBERCEMENT OCH GIPS Slitstarkt blad med skränkta tänder försedda med hårdmetallkorn.

SPECIALISTER 4 SÅGBLAD FÖR SPECIALJOBB

STICKSÅGSBLAD: 4 STICKSÅGSBLAD FÖR SPECIALJOBB

HÅRDMETALL OCH ROSTFRITT STÅL: Med detta sågblad får du snabb och ren sågning i hårda metaller som rostfritt stål och liknande, som du vill såga urtag i. Sågbladet kan även användas till andra hårda metaller.

STICKSÅGSBLAD: 4 STICKSÅGSBLAD FÖR SPECIALJOBB

SÅGA I AKRYL OCH PLEXIGLAS: Specialbladet ger snygga sågspår i akryl och andra plaster. Det är viktigt att sänka farten i tjocka skivor och föra sågen långsamt framåt. Annars blir spåret ojämnt som på bilden.

SÅGA I TEGEL, STEN OCH KLINKER: Mellanhårda keramiska plattor kan sågas långsamt med detta sågblad som är perfekt för kakel. Hårda plattor delas med vinkelslip. Stöd plattan så att den inte bryts när du sågar.

STICKSÅGSBLAD: 4 STICKSÅGSBLAD FÖR SPECIALJOBB

GIPS OCH FIBERCEMENT: Gipsskivor sågas med vanliga träblad men de slits mycket snabbt. Detta blad slits inte så lätt och trasar inte sönder pappen. Sågar både rakt och i kurvor. Kan även såga i fibercement.

SÅGA MER EXAKT MED HJÄLPMEDEL
SÅGA RAKT I ETT BORD Om du spänner fast din sticksåg i ett sågbord kan du klyva trä på längden.
SÅGA RAKT MED SKENA Spänn fast en rätskiva av trä eller metall och för sågen längs sidan på rätskivan.
PARALLELLANSLAG Om du bara ska såga bort någon centimeter kan du använda ett parallellanslag.
CIRKELANSLAG Vill du såga ett snyggt och runt hål – eller en rund skiva – är cirkelanslaget bra.