Kontursåg – genialisk till små detaljer

Kontursågen är perfekt till det riktigt fina arbetet, oavsett om det är i trä, plast eller metall.

Kanske känner du till den handhållna kontursågen. Det är en kul liten såg som har en hög, böjd båge och ett väldigt fint blad – som lätt bryts av! Den är bra till de riktigt små hobbyprojekten, men den har alltså sina begränsningar.

Med en stationär kontursåg, däremot, kan du såga ut figurer i material som är upp till 52 mm tjocka. Kontursågen som vi visar här är allsidig och väldigt exakt. Med sågen kan du göra allt från pussel till golvreparationer, och med rätt blad kan du faktiskt även såga i både plast och metall.

Läs och se vad sågen kan göra när vi utmanar den genom att såga i hårdträ.

Användning

Nedhållarna justeras enkelt upp och ner med en skruv och ser till att materialet inte hoppar.

Skruven gör att det går att låsa arbetsbordet i önskad vinkel i upp till 45 grader.

Blow-off-funktionen håller sågspånen borta från arbetsytan.

Dammsugaren kan enkelt kopplas in så att sågandet blir så dammfritt som möjligt.

Hastigheten ställs in med ett vred som sitter precis vid sidan om strömbrytaren. Maskinen har ett intervall på 400-1.600 varv/minut.

Så här sågar du

Här demonstrerar vi hur du arbetar med kontursågen genom att såga en infälld fjäril av träslaget cumaru.

En bräda i ett träbord rör sig lite hela tiden. Det kan få en spricka att utvidgas – om du inte fräser in en fjäril eller två. Förutom att det är funktionellt så är det även dekorativt.

Det är idealiskt att använda hårt ädelträ till en fjäril eftersom det rör sig minimalt.

1

Vänds fjärilen åt detta håller i förhållande till träets ådror kan fjärilen dras isär när den stora brädan rör sig.

2

Vänd fjärilen åt detta hållet så att ådrorna går längs med fjärilen. På så sätt är det nästan omöjligt att dra isär den.

3

Ställ in nedhållarna innan du börjar såga. I hårdträ som här ansträngs maskinen och bladet lite, och träet kan därför lätt börja hoppa. Det är inte så bra när det handlar om precisionsarbete.

4

Börja med att såga bort de små hörnen. Ansträng inte sågen för mycket – det resulterar bara i bränt trä och skeva snitt.

5

För att få ett helt perfekt hörn såga ut från kanten och in ännu en gång.

6

Träet går väldigt lätt att styra på den stabila sågen, men det är en bra idé att stanna sågen helt när du ska ta bort träet från sågbladet.

7

Det är enkelt att göra små justeringar på fjärilen till sist. Du börjar åter igen utifrån, för att vara säker på att skäringspunkten i mitten på fjärilen blir helt skarp. Resultatet är en fjäril med knivvassa kanter. Det gör det mycket enklare att fräsa ner den i bordsskivan med ett tillfredsställande resultat.

Lister och stavar

Kontursågen kommer också till sin rätt när det gäller lite vanligare byggprojekt. Bl a vid karm- och golvreparationer är det bra att ha den till hands.

Infällning i dörkarm

Det kan ibland vara bättre att fälla in en liten träbit istället för att spackla en massa gånger. Det fina arbetet kan vara svårt att utföra med en vanlig sticksåg. Här kommer kontursågen åter till sin rätt.

Ny stav i parkettgolvet

En ny stav till parkettgolvet måste sågas till helt exakt. Det går snabbt med en kontursåg.

Inpassning av smålister

Små golvlister, ett lutande golv och en sned vägg kan vara svårt att få snyggt. Det blir utan tvekan snyggast om listen anpassas till vägg och golv istället för att bara foga mellanrummen. Här är kontursågen åter igen till stor hjälp, eftersom bordet kan vinklas, så att listen kan sågas perfekt.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Elsåg