Användning
Så här sågar du
Här demonstrerar vi hur du arbetar med kontursågen genom att såga en infälld fjäril av träslaget cumaru.
En bräda i ett träbord rör sig lite hela tiden. Det kan få en spricka att utvidgas – om du inte fräser in en fjäril eller två. Förutom att det är funktionellt så är det även dekorativt.
Det är idealiskt att använda hårt ädelträ till en fjäril eftersom det rör sig minimalt.
Vänds fjärilen åt detta håller i förhållande till träets ådror kan fjärilen dras isär när den stora brädan rör sig.
Vänd fjärilen åt detta hållet så att ådrorna går längs med fjärilen. På så sätt är det nästan omöjligt att dra isär den.
Ställ in nedhållarna innan du börjar såga. I hårdträ som här ansträngs maskinen och bladet lite, och träet kan därför lätt börja hoppa. Det är inte så bra när det handlar om precisionsarbete.
Börja med att såga bort de små hörnen. Ansträng inte sågen för mycket – det resulterar bara i bränt trä och skeva snitt.
Träet går väldigt lätt att styra på den stabila sågen, men det är en bra idé att stanna sågen helt när du ska ta bort träet från sågbladet.
Det är enkelt att göra små justeringar på fjärilen till sist. Du börjar åter igen utifrån, för att vara säker på att skäringspunkten i mitten på fjärilen blir helt skarp. Resultatet är en fjäril med knivvassa kanter. Det gör det mycket enklare att fräsa ner den i bordsskivan med ett tillfredsställande resultat.
Lister och stavar
Kontursågen kommer också till sin rätt när det gäller lite vanligare byggprojekt. Bl a vid karm- och golvreparationer är det bra att ha den till hands.