1. Pumpa vatten med skruvdragaren
Med ett litet men smart aggreggat för ett par hundralappar kan du göra om din skruvdragare till en liten effektiv vattenpump som t ex passar när du ska ta vatten från din regnvattenstunna. Du behöver bara koppla ihop pumpen med en skruvdragare och två vattenslangar.
Den här pumpen kan flytta 3.000 liter i timmen med 2.800 varv i minuten. Pumpen kan enligt tillverkaren lyfta en 30 meter hög vattenpelare.
Extrautrustning: 150 kronor.
2. Använd fräsen som pelarborr
Om du behöver borra hål till t ex gångjärnen i en skåpslucka, där det är viktigt att du borrar vinkelrätt, så kan handöverfräsen ersätta en pelarborr. Sulan på handöverfräsen håller frässtålet vinkelrätt, och med rätt stål kan du borra helt vinkelräta hål.
Extrautrustning: 0 kronor.
3. Tvätta potatis med skruvdragaren
Nypotatis är lättskalad, men ska många skalas tar det snart lång tid. Du kan dock hjälpa dig själv med en hink vatten, en ny toalettborste och en skruvdragare.
Fyll hinken med vatten och potatis och spänn fast en toalettborste i borrchucken på skruvdragaren. Stoppa ner borsten i hinken och sätt full fart på maskinen. Nu tvättar och skrubbar borsten potatisen snabbt och effektivt.
Extrautrustning: 20 kronor.
4. Använd bandslipen som bänkslip
Om du bara ska använda en bänkslip någon enstaka gång då och då, så är det både ett stort och ganska dyrt verktyg att ha stående i verkstan.
Och om du har tillgång till en bandslip, så kan den konverteras till en liten bänkslip med en tving eller två. Du behöver bara vända på den och spänna fast den ordentligt vid ett tungt bord.
Extrautrustning: 0 kronor.
5. Polera sten med vinkelslipen
Har du fått repor i marmorbänkskivan? Om du har en vinkelslip så kan du köpa en omgång diamantpolerskivor och en slipfot till vinkelslipen. Slipfoten monteras på de gänger som normalt håller det spänne som fixerar en slipskiva. Polerskivorna sätts på slipfoten med kardborre.
Du kan också använda polerskivorna på en excenterslip, men fördelen med en vinkelslip är det mycket högre varvtalet, som gör det lätt att polera bort reporna även i hård sten.
Extrautrustning: 300-1.200 kronor.
6. Vibrera betong med planslip och borrhammare
Du kan använda dina maskiner för att vibrera luftbubblor ut ur gjutformar till betong, om du håller maskinen mot kanten på gjutformen. Såväl planslip som borrhammare kan användas som ersättning för en riktig stavvibrator, men ju fastare betongblandningen är, och ju större mängden luftbubblor är, desto större verktyg måste du använda.
Till en bänkskiva av flytpackel räcker en planslip, men ska du gjuta något tjockare, så måste du nog använda en borrhammare eller en tigersåg.
Extrautrustning: 0 kronor.
7. Sätt hålsågen på en vinkelslip
Du har säkert testat att använda en hålsåg på en skruvdragare, men visste du att du kan få diamanthålsågar till din vinkelslip som gör det lätt att borra hål i t ex granit eller marmor?
Hålsåg till vinkelslip skruvas fast på gängningen, som i regel håller den spännskiva som fixerar kapskivorna på slipen.
Extrautrustning: 300 kronor.
8. Använd sticksågen som kontursåg
Om du ska såga sirliga detaljerade profiler i trä, så kan du relativt enkelt konvertera din sticksåg till en hemmagjord kontursåg.
Gör en liten bänkskiva med hål till sticksågens blad och spänn fast sågen på undersidan av skivan. Det finns ofta monteringshål i sticksågens sula. Du har nu båda händerna fria att styra materialet du ska såga i.
Extrautrustning: 40 kronor.
9. Gör handöverfräsen till planhyvel
Du kan använda en handöverfräs som planhyvel till smala profiler genom att göra en installation där frässulan vilar på en ram som är lite högre än den profil som du hyvlar. Eftersom fräsen står på ramen, som inte ändrar höjd, kan du ställa in fräshuvudets djupstopp på önskad höjd och sedan köra fräsen över profilen tills den är helt jämn.
Extrautrustning: 0 kronor.
10. Ta bort fogar med multiverktyget
Multiverktyget är väldigt praktiskt när du ska rensa murfogar. Med ett karbidblad för hårda material kan du enkelt och exakt fräsa ut både vågräta och lodräta fogar. Multiverktyget är extra smart eftersom det är lätt att kontrollera jämfört med t ex en fogfrästillsats till en vinkelslip.
Om du ska ta bort väldigt lösa fogar, så kan du troligtvis klara dig med ett gammalt, uttjänt multiverktygsblad, oavsett vilken metall det är gjort av.
Extrautrustning: 150 kronor.
11. Rengör grillen med vinkelslipen
Du kan blixtsnabbt ta bort smuts och rost från grillgallret med en stålborste monterad på vinkelslipen, eller skruvdragaren för den delen. De höga varvtalen gör rengöringen lekande lätt jämfört med den relativt hårda kampen med den manuella stålborsten, som annars är en del av grillgalningens vårritual.
Extrautrustning: 100 kronor.
12. Sätt upp krok med skruvdragaren
Du behöver inte vrida handen ur led för att skruva i en krok i takbjälkarna. Sätt istället fast en ögla i skruvdragarens chuck och använd öglan för att skruva fast krokar i taket.
Extrautrustning: 5 kronor.
13. Fräs falsar med elhyveln
Om skäret på din elhyvel går ända ut till kanten på hyveln, så kan den fräsa en fals. Det enda du behöver förutom hyveln är ett parallellanslag som tillsammans med hyvelns djupstopp kan användas för att ställa in hur bred och hur djup fals du vill ha. Och sedan är det faktiskt bara en fråga om att hyvla.
Extrautrustning: 0 kronor..
14. Skala äpple med skruvdragaren
Om du sätter ett centrumborr i skruvdragaren och ett äpple på borret, så har du bra kontroll över frukten, som kan snurras säkert även vid höga varvtal. Håll sedan en skalare mot äpplet, så ska du få se på grejor! Med denna teknik kan du skala många äpplen på väldigt kort tid.
Extrautrustning: 50 kronor.