Dränkbar pump - när får jag användning för en dränkbar pump?

Den dränkbara pumpen är ovärderlig i många situationer. Inte enbart vid skyfall och översvämmade källare! Läs om hur den fungerar och vilken modell du ska överväga att köpa.

Dränkbar pump: När behöver jag en dränkbar pump?

Den dränkbara pumpen suger in vattnet genom pumphuset i botten, och ut genom en slang som leder bort vattnet ur bassängen.

Vad är en dränkbar pump?

En dränkbar pump är en liten, kompakt pump som trycks ner i det vatten som den ska pumpa upp - och det är självklart därifrån den dränkbara pumpen har fått sitt namn.

En dränkbar pump är bra att ha om källaren blir översvämmad eller när din brunn, pool eller fontän ska tömmas på vatten.

En dränkbar pump kan både stå på botten av en fontän, en dräneringsbrunn eller i en regntunna. Oavsett var den dränkbara pumpen placeras suger den in vatten och pumpar ut det via slangen.

Hur fungerar en dränkbar pump?

De flesta dränkbara pumpar är uppbyggda på samma sätt. Den dränkbara pumpen har ett kompakt pumphus, som har till uppgift att suga in vatten i nederkant, och pumpa ut det i ovankant. De flesta dränkbara pumpar är dessutom utrustade med ett handtag, så att de lätt kan flyttas runt mellan de ställen där det finns behov för dem.

En dränkbar pump har den fördelen att den kan arbeta automatiskt tack vare en så kallad nivåsensor, som gör att pumpen går igång eller stängs av beroende på vattennivå. Det betyder i praktiken att du kan placera en dränkbar pump permanent i ex. din regnvattenbrunn. Nivåsensorn kommer känna av när vattnet når en given nivå och därefter automatiskt gå igång. När den dränkbara pumpen har pumpat ut tillräckligt med vatten stängs pumpen igen.

I videon från Gardena kan du se hur deras variant av en dränkbar pump för orent vatten fungerar:

Hur många liter vatten i timmen kan en dränkbar pump flytta?

Även om de dränkbara pumparna ofta är små och kompakta, kan många av dem flytta flera tusen liter vatten i timmen. Det är dock svårt att säga hur många liter det verkligen handlar om, eftersom det är flera faktorer som spelar in. Den dränkbara pumpens förmåga att förflytta vatten beror bland annat på pumpens motor och krafter, och också på pumpslangens dimension och hur högt vattnet är som ska pumpas ut.

Dränkbar pump: Hur många liter vatten i timmen kan en dränkbar pump flytta?

Dränkbara pumpar kan se olika ut. En del består primärt av hårdplast, medan andra modeller har ett pumphus i rostfritt stål.

Vilken dränkbar pump ska jag köpa?

Det är viktigt att ha klart för sig vad man ska använda sin dränkbara pump till, innan man går ut och investerar i en. Ska du använda en dränkbar pump till brunnen eller kan du nöja dig med en liten dränkbar pump? Ska du dränera en fiskdamm utomhus eller en översvämmad källare, där vattnet kan vara grumligt, lönar det sig att investera i en stor dränkbar pump som kan klara partiklar på upp till 25 mm. Har du däremot endast behov att tömma mindre behållare med rent vatten kan du i regel klara dig med en liten dränkbar pump som klarar partiklar på upp till 5 mm.

Dränkbar pump: Vilken dränkbar pump ska jag köpa?

Den dränkbara pumpen kan ställas in så att du själv bestämmer när den ska slås till och från.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Verktyg