"Kolfri" är det nya svarta

Den kolborstfria tekniken kommer nu också i maskiner för oss hemmahantverkare. Ryobis första maskin är denna borrskruvdragare.

Den friktionslösa motorgången ökar prestationen markant. Ryobi räknar med att ett laddat batteri varar upp till 40 procent längre tid.

Några tillverkare kallar motorn för kolfri, andra kallar den för borstlös och en tredje grupp säger att motorn är kolborstlös. Oavsett namnet så handlar det om samma teknologi, nämligen att de traditionella kolborstarna i motorn, som ibland kan slå gnistor, har tagits bort och ersatts med magneter. De snurrar runt i motorn utan att åstadkomma någon friktion.

Maskiner med längre livslängd

Och det är tack vare denna friktionslösa motorgång som man kan pressa ut mer kraft ur batterierna. En annan fördel är att motorerna inte blir lika varma som med kolborstar. Och det förlänger maskinernas livslängd.

Enda nackdelen med de kolborstlösa motorerna är att de är något dyrare i tillverkning. Det är anledningen till att tekniken främst har använts till proffsmaskiner. Men nu har vi sett flera hemmamaskiner vara försedda med den nya tekniken och en av de senaste är Ryobi.

Ryobis kolfria borrskruvdragare

Den nya maskinen är en borrskruvdragare med 18-voltsbatteri. Modellen heter R18DDBL och den har en tvåväxlad motor med ett imponerande moment på hela 60 Nm. Borrkapaciteten i stål är 13 mm och i trä 50 mm. Man räknar med att den kolborstlösa motorn har upp till 40 procent längre gångtid. Den nya borrskruvdragaren Ryobi R18DDBL kan köpas som solomaskin för cirka 1400 kr.

Andra läser just nu ....

Mer i samma kategori Borrmaskiner och borrskruvdragare