Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Rädda batterier och verktyg från kölddöden

Spara artikel Du måste vara inloggad för att kunna spara artiklar

Ligger dina batteridrivna verktyg och dina batterier i ett oisolerat förråd? Då bör du rädda dem nu!

Iskallt batteri

Is och kyla är skadligt för dina batterier.

Om du har borrskruvdragaren liggande i ett förråd eller en verkstad som inte är uppvärmd ska du ta in den i värmen över vintern. Batterier mår generellt sett inte bra av mycket låga temperaturer och minusgrader kan vara direkt skadligt.

Batterier mår oftast bäst i måttliga termperaturer, så om du har ett kallt grovkök, där temperaturen inte halkar ned under 15 grader är det där du ska låta dina batterier övervintra.

Läs också: LÄTTBYGGD bod med läckra detaljer

Fukt är också ett problem för batteridrivna verktyg

Själva maskinen, oavsett om det är en borrskruvdragare eller ett annat batteridrivet verktyg, bör också få tillbringa vintern i plusgrader. De klarar kylan, men när temperaturen stiger igen uppstår det kondens som kan förstöra maskinen.

Om du vågar dig utomhus med ditt batteridrivna verktyg i handen ska du tänka på den kondens som uppstår när verktyget kommer in i värmen igen. Vänta därför några timmar innan du sätter tillbaka det i laddaren.

Och ska man vara en riktig batterinörd ska batterierna bara vara uppladdade till cirka 40 procent när de inte används under en längre period. Laboratorieförsök visar att batterierna får längre livstid vid den nivån. Men i praktiken är det viktigast att batterierna har det någorlunda varmt och skönt.

Skapa Profil

purchase.course_name_message

Skapa Profil
Du ska skriva in ditt förnamn
Skriv in ditt efternamn
Ogiltig e-postadress
Ditt lösenord ska bestå av minst 6 tecken
Visa
signup.credentials_form.terms_error
Logga in
Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa
Tillbaka