Batteriadapter: Samma batteri till alla maskiner

Batterierna utgör upp till halva priset på moderna elverktyg. Det kan därför snabbt bli ett dyrt nöje om du ska byta från ett märke till ett annat. Men med en adapter från Kina kan du använda de batterier som du redan har på maskiner från andra märken. Du bör dock tänka dig för innan du sätter i gång.

Samma batteri till alla maskiner

ADAPTERN får batteriet från Makita att passa på borrskruv- dragaren från Ryobi.

Med en snabb sökning på nätet kan du hitta en uppsjö av olika batteriadaptrar på eBay och liknande hemsidor. För om- kring 250 kronor plus frakt och eventuell tull gör de det möjligt att använda de batterier som du redan har i din samling på den maskin som du har sneglat förälskat på men som är av ett annat märke. Ett halvstort batteri och en laddare från t ex Ryobi springer snabbt upp i 1.000-1.500 kronor. Och om din samling redan innehåller kvalitetsbatterier från t ex Makita är en adapter från Kina det klart billigaste valet.

Vi måste själv testa det

Adaptrarna bjuder på några helt uppenbara utmaningar när det gäller ergonomi, eftersom maskinerna på grund av adaptern blir lite större. Men det är svårare att förutse om t ex maskinernas effektivitet förändras. Moderna batterier innehåller nämligen en hel del elektronik, och vissa av maskinerna kommunicerar med sina batterier.

Frågar man tillverkarna bakom verktyget vad konsekvenserna av att använda en adapter blir, så lyder svaret att det minskar säkerheten. Men eftersom de inte själva har testat sådana adaptrar kan de inte säga i vilket omfattning. Så det har vi gett oss på att testa.

Vi har testet

Vi har beställt fyra olika batteriadaptrar från Kina och testat dem på en massa olika verktyg. Läs vidare och se vad vi kom fram till.

Maskinerna går

Allra först är det viktigt att ta reda på om maskinerna kan fungera med batterier från andra märken, och om de fungerar lika effektivt. Därför testar vi både på skruvdragare, slagskruvdragare, mutterdragare, värmepistoler, multiverktyg, dammsugare och vinkelslipar. Och med ett undantag är det inte någon märkbar skillnad i varken styrka, hastighet eller uthållighet. Batteriindikatorna på maskinerna fungerar också och visar i alla fall samma batterinivå som indikatorn på själva batteriet.

Det enda verktyg som vi inte kan få att fungera är en av Boschs starkaste och mest avancerade blå borrskruvdragare. Den registrerar över huvud taget inte batteriet och vi kan därför inte få den att reagera på något sätt.

Det beror på att maskinen är så stark att den vid maximal belastning kan ladda ur batteriet så snabbt att batteriet kan skadas. Maskinen kan därför endast användas när den kan kommunicera med batteriet och kolla så att allt är okej. Och det kan den inte när batteriet är av ett annat märke.

Övervakningen försvinner

När moderna Li-ion-batterier laddas och töms, stiger temperaturen. Stiger den för mycket kan batteriet skadas, avge giftiga gaser och till och med börja brinna eller explodera.

Risken är störst under laddning, men en väldigt snabb tömning kan ha samma effekt. Av samma orsak har Li-ion-batterier i moderna kvalitetsverktyg inbyggd övervakning som ser till att batteriet inte överbelastas. Hos vissa tillverkare sitter all säkerhet i batteriet medan den hos andra är fördelad på batteriet och maskinen, som därför kommunicerar.

Adaptrarna överför bara batteriets plus- och minuspol till maskinen. Adaptern har därför inte möjlighet till någon annan slags kommunikation.

Alla de testade adaptrarna kommer med en varning om att de inte får användas för att ladda batterierna med. Vi försöker naturligtvis ändå, men inte någon av våra många laddare klarar av att känna igen batterierna genom adaptrarna och de sätter därför inte i gång att börja ladda.

Vi försöker också stressa batterierna med en snabb tömning genom att belasta maskinerna maximalt. Men vi klarar inte av att överbelasta dem. Inte ens med vinkelslipen eller värmepisto- len, som annars är kända för att kunne tömma batterierna imponerande snabbt.

Ergonomin blir sämre

Med en adapter mellan batteri och maskin blir den några centimeter högre. Förutom att maskinen blir större så blir den ofta även lite mer baktung. Det är dock främst ett problem om du ska arbeta med maskinen under längre tid åt gången, eller om du behöver kunna komma åt där det är trångt.

Passar inte på alla maskiner

I vissa fall gör adaptern att maskinen totalt sett blir större och att maskinens funktionalitet minskar. I våra test syns det t ex med multiverktyget. För när vi ska såga helt plant med underlaget sitter nämligen batteriet i vägen. På dammsugare betyder det att locket som skyddar mot damm och liknande inte kan stängas. Samma utmaning ställs man också inför med de flesta gräsklippare.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Verktyg