17 saker som kan vara för billiga

Dyrt är inte alltid bra, men det behöver inte heller billigt vara. Här är 17 saker där det kan löna sig bäst att hitta den gyllene medelvägen.

9 saker som kan vara för billiga

Buntband av plast är en av de saker som det inte lönar sig att köpa för billigt. De kan nämligen inte spännas åt, om de är gjorda av alltför dålig plast.

Vi gläds väl alla åt en bra affär, men det finns några saker där det bara inte kan löna sig att köpa det billigaste alternativet i butiken.

Vi säger inte att du måste satsa på de dyra proffslösningarna - köp bara något i mellanprisklassen!

Det kan vara både billiga material och bristande utförande som är anledningen, men konsekvenserna är de samma.

Risken är att du förlorar lite pengar, men även din tid och ditt goda humör.

De här 17 sakerna ska du aldrig köpa för billigt:

1. Tumstock

En riktigt billig tumstock bryts lättare och de böjer sig mycket.

2. Målartejp

Billig maskeringstejp etsar sig fast vid solljus och är svår att ta bort när den har suttit för länge och är onödigt svår att få av från rullen.

3. Skruvbits

Billiga skruvbits är ofta gjorda av mjuk metall. De bryts av för ingenting alls och du kan lätt tappa humöret om du ska få upp en skruv som inte rör sig alls.

4. Sågblad

Billiga sågblad av dålig kvalitet ger ett fransigt snitt och blir alltför snabbt slöa. Om du ska göra fint precisionsarbete så måste du använda ett bra blad till projektet.

5. Vattenpass

Inte alla vattenpass är lika bra, tyvärr. Erfarenheten visar att billiga vattenpass inte ger perfekta resultat. Köp hellre ett vattenpass för 300 kr än tre för 200 kr.

6. Fogpistoler

En riktigt billig fogpistol för några tior är tung att arbeta med, känd för att ha ett handtag som böjer sig, och den är därför inte värd sitt pris. Bara ett snäpp dyrare så blir pistolerna mycket bättre, och resultatet likaså.

7. Buntband

Buntband är genialiska, men inte när de är gjorda av dålig plast som inte tål att du spänner dem hårt. Det är helt enkelt kvaliteten på plasten som är för dålig.

8. Grovdammsugare

Din grovdammsugare måste så klart kunna suga, och så ska den ha ett filter som går lätt att rengöra. Annars blir du snart lite galen av bara tanken på att använda den. Billiga modeller täpps snabbt igen och måste hela tiden öppnas och rensas manuellt eller så måste filtret bytas. Dessutom låter billiga dammsugare mer än nödvändigt.

9. Slipsten

Grova slipstenar måste inte kosta så mycket, men om du tar dem från 20-kronorskorgen får du ofta en väldigt porös sten som tappar formen och snabbt blir oanvändbar.

10. Sidavbitare

De två problem som du kan stöta på när det gäller billiga sidavbitare är ett skär av mjukt stål, som deformeras om du t ex klipper i en tjock vajer, och stålhandtag utan gummibeläggning. Sistnämnda avgör inte om tången fungerar. Men om du ska klippa mycket, så uppskattar du en tång som inte är stenhård i handen.

11. Murarbalja

Murarbaljor ska vara gjorda av flexibel, dvs gummiaktig plast. Riktigt billiga baljor av skör, tunn plast har en tråkig tendens att spricka snabbare än du hinner säga flaska.

12. Träpenslar

De billigaste penslarna är gjorda med relativt få, tjocka och billiga borst, som inte suger och avger färg lika bra som många tunnare borst gör. Samtidigt är borsten på de billigaste penslarna inte klippta, så de yttersta borsten är lite kortare än de i mitten. Det betyder att det är betydligt svårare att måla skarpa, raka linjer. Billiga penslar går alltså ut över precisionen. Köp en rund pensel med borst av god kvalitet.

13. Spärrnyckelskaft

Vi har sett det mer än en gång. Den fyrkantiga tappen på ett billigt spärrnyckelskaft, dvs spärren som används för att styra hylsan, bryts av. Det beror troligtvis på att stålet är för svagt när det möter en rostig bult eller mutter. Lösningen är en dyrare spärrnyckel, som du oftast får med en sats kvalitetshylsor för några hundralappar.

14. Tvingar

Billiga tvingar är detsamma som billig plast, som inte håller för de krafter som tvingarna har. De billigaste tvingarna från byggmarknadens lågpriskorgar kan du förstöra genom att spänna dem för hårt, och så ska du naturligtvis inte ha det. Du behöver inte kliva många steg på kvalitetsstegen för att slippa alltför svaga tvingar.

15. Bultsax

Marknaden för billiga bultsaxar översvämmas av mjukt stål som deformeras när du försöker klippa. Ibland manifesterar sig problemet som hack i skäret, andra gånger som att käftarna flyttas i förhållande till varandra, vilket gör ett rent snitt omöjligt.

16. Skiftnyckel

Problemet med billiga skiftnycklar är att de inte får riktigt tag. Det är ofta glapp i både den lilla gängningen som används för att spänna den med och i den rörliga delen av käften. Tillsammans ger det ett verktyg som kanske kan lossa en oskadad mutter, men som har svårt att få ordentligt tag om en sliten och rostig mutter.

17. Fogsvans

Riktigt billiga handsågar fungerar inte så bra vid snickeriarbete. Om raka snitt och skarpa vinklar är viktigt för det som du arbetar med, så kommer du långt med en såg som ligger ett snäpp eller två över de allra billigaste. För en liten extra investering får du en styvare såg som går lättare att kontrollera.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Verktyg