20 klassiska olyckor - så här undviker du dem!

Du kan skadas på ett otal olika sätt när du arbetar i trädgården eller med gör-det-själv-uppgifter. Men om du vet vad som är farligt kan du undvika olyckorna.

20 olyckor du kan undvika när du gör det själv

Stegen ligger överst i olycksstatistiken – men den är långt ifrån det enda farliga redskapet.

Det är farligt att arbeta med verktyg – eller i varje fall potentiellt farligt. För det händer många olyckor när vi klättrar på stegar, klipper häck eller tar ner det gamla metallstaketet med en vinkelslip.

Om du vill undvika att bli en del av sjukstugornas statistik måste du veta vilka verktyg som är särskilt farliga. Vi visar dig fem redskap som du måste ha respekt för – som tur är kan du undvika olyckor med lite eftertanke.

Stegen

1. Du står med träskor och halkar på stegen

Träskor eller andra sorters skor utan hälkappa är absolut no-go på en stege. Det inträffar massor av olyckor på stegar, inklusive där foten glider ur träskon och man ramlar ner. Sko som sitter fast ordentligt på foten är en förutsättning för att klättra upp.

2. Du håller inte fast i stegen och ramlar baklänges

En stege är inte tänkt att arbeta på under någon längre tid. Och absolut inte vid arbetsuppgifter där du ska använda båda händerna. Du bör alltid kunna hålla fast med en hand - annars är det en ställning eller en lift som du behöver. Håll i dig så att du inte tappar balansen och ramlar ner.

3. Stegen står ostadigt och välter

En stege ska stå på ett stadigt underlag, och den ska stå så att den inte kan glida. Och just den sortens olycka ligger också högt i statistiken. Så kontrollera om stegen kan glida. Kan den det, måste du säkra den eller få en kompis att hålla när du klättrar upp.

4. Du står på översta steget och ramlar ner

En så kallad wienerstege, som kan fällas ut, är bra att stå på eftersom du kan sätta en fot på vardera sida om stegen. Men du ska inte stå så på de översta två-tre stegen, för då kan du inte stödja med dina ben mot stegen, och då står du ostadigt och riskerar att ramla ner. Stå så bara om du kan “hålla fast” om stegen med dina ben.

Kedjesågen

5. Låter så att det ringer i dina öron

Långt inne i ditt öra sitter pyttesmå hårstrån, som är en del av din hörsel. Utsätts de för oljudet från en kedjesågs motor under längre tid så skadas de. Din hörsel blir sämre och du riskerar att få tinnitus, som är ett konstant pipande. Använd hörselskydd så räddar du hörseln.

6. Slår tillbaka och träffar dig i huvudet

Om sågen träffar något hårt eller kommer i kläm kan den slå tillbaka våldsamt mot dig. Har du otur får du kedjan i huvudet - om du har hjälm på kommer du undan med repor i lacken.

7. Glider och träffar dig i benet

Det ska inte mycket till för att en kedjesåg ska glida på det trä som du sågar i. Då är risken att du träffar dig själv i benet eller i foten. Har du byxor med sågskydd och skyddsskor på, klarar du dig med inköp av nya byxor - i stället för ett sjukhusbesök.

8. Slungar ut sågspån i dina ögon

Alla sågar med motor slungar ur sig sågspån, och motorsågen är en kraftig såg som kan slunga både små och större träbitar mot dig och dina ögon. Och även en liten sticka kan betyda ett förlorat öga. Har du visir eller skyddsglasögon på skyddar du dina ögon.

Borrskruvdragaren

9. Skruven sitter fast i handsken

Har du på dig handskar och håller i en skruv eller ett borr är risken att handsken sitter fast så att tyget följer med runt och borret eller skruven biter dig i fingrarna. Akta dig alltid för kombinationen handskar och roterande verktyg.

10. Borret fastnar och vrider runt dig

Om en kraftfull borrmaskin fastnar mitt under arbetet kan maskinen vrida din handled eller din armbåge. Håll alltid fast ordentligt under våldsamma borruppgifter.

11. Biten trycks ner i din hand

Ibland måste du trycka hårt på maskinen för att få ut en motspänstig skruv. Är det en skruv med stjärnspår är risken att biten hoppar så att maskinen glider. Håller du i skruven kan biten hamna i din hand med full kraft. Tänk på var du sätter handen.

Häcksaxen

12. Du pillar ut en gren och skär dig

Det är inte mycket som kan överträffa stegar när det handlar om olyckor i trädgården, men häcksaxen kan. Den klassiska skadan inträffar när en gren sitter fast i häcksaxens skär och du ska pilla ut grenen - utan att dra ut kontakten. Då kan dina fingrar skadas väldigt illa. Stäng ALLTID av strömmen när du pillar vid häcksaxens skär.

13. Du får en gren i ögat

Grenar och kvistar kan lätt slå tillbaka och träffa dig när du klipper häcken. Då är dina ögon i fara. Kom ihåg att alltid använda skyddsglasögon eller visir.

14. Du klipper av sladden

Det är en klassiker och vi känner till många som har gjort det: Den elektriska häcksaxens sladd gömmer sig i häcken och plötsligt stannar maskinen och elen är borta. Här måste du hålla dig långt borta från sladden och se till att elen är bortkopplad innan du gör något mer. Köp sedan en röd eller orange förlängningssladd så att den syns bättre.

Vinkelslipen

15. Stålborstens hår lossnar och träffar dig

En stålborste på vinkelslipen kan vara ett otroligt effektivt verktyg för att t ex ta bort rost från järn. Men de små borsthåren lossnar ofta och flyger iväg i hög fart - många mot dig själv. Du ska ha tur om du inte träffas av någon av de små vassa metallbitarna. Har du på glasögon eller än hellre visir är åtminstone dina ögon väl skyddade.

16. Gnistor flyger och det börjar brinna

Om du kapar eller slipar metall får du en dusch av gnistor. Har du otur sätter du eld på något brännbart i närheten - eller på dina egna kläder. Om du är uppmärksam på var gnistorna hamnar, och om du tar på dig icke-brännbara kläder (t ex en overall), kan du undvika att det börjar brinna.

17. Skivan splittras och du träffas

En slip- eller kapskiva kan gå sönder så att den splittras. Då flyger bitarna runt öronen på dig. Skyddsglasögon räddar dina ögon medan ett visir ser till att du inte alls träffas i ansiktet.

Sticksågen

18. Sågen hoppar upp och sågar dig i handen

Har du sågat mycket med sticksåg har du säkert varit med om att bladet träffar något under det material som du sågar i, och plötsligt slår den tillbaka kraftigt eller hoppar. Och en okontrollerbar sticksåg kan lätt såga i en hand eller arm. Har du bara ett bra tag och kollar så att det inte finns några hinder för bladet under det som du sågar i kan du undvika en olycka - och har du kraftiga handskar på är du ännu bättre skyddad.

19. Bladet blir varmt och du bränner dig

Ett sticksågsblad går upp och ner flera gånger i sekunden, och då blir det varmt. Kom ihåg det när du byter blad: Har du sågat precis, låt då bladet svalna - eller skjut ut det utan att röra vid det. Då slipper du få brännskador.

20. Bladet lossnar och du får det i ögat

Det händer att ett sticksågsblad inte sitter fast i fästet. Och då kan den skaka loss och bli rena projektilen. Vi har sett det hända. Skyddsglasögon är ett måste när du använder sticksågen - då klarar du dig med synen i behåll om bladet kommer flygande.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Verktyg