10 jobb du klarar med din varmluftspistol

Varmluftspistolen är mest känd för att kunna få färg att bubbla så man kan skrapa bort färgen.

Varmluftspistolen är mest känd för att kunna få färg att bubbla så man kan skrapa bort färgen. Men man kan klara mycket mera med verktyget. Men för att lösa andra uppgifter än att värma färg eller tina upp frusna rör, duger det inte med en billig modell som bara blåser ut 500-600° varm luft utan möjlighet för justering.

En bra varmluftspistol har en motor kring 1800 watt eller mera. Den har steglös temperaturinställning, och den ska helst vara elektroniskt styrd och temperaturen ska kunna avläsas på en LCD-skärm - så fungerar pistolen på bilden. Den har dessutom kalluftfunktion, som snabbt kyler ner munstycket så att det kan bytas.

10 jobb du klarar med din varmluftspistol

Utan munstycke:

1. Lossa rostiga bultar med värme

Rostiga muttrar, bultar och rörkopplingar värms upp med full värme från varmluftspistolen. Därefter bör det gå lätt att skruva isär delarna - men ta inte i dem! Undvik uppvärmning om någon del sitter fast i trä på grund av den stora brandfaran.

2

Utan munstycke:

2. Limma kantfolie på byggskivor

Limmet på baksidan av folieremsorna ska värmas upp innan remsan pressas mot byggskivan. Detta utförs ofta med strykjärn, som både värmer och pressar. Vill du inte använda strykjärn, ställs varmluftspistolen på 150- 200°, remsan värms upp och pressas fast med gummirulle. Se upp - folien kan smälta.

Slitsmunstycket monteras på ett reducerande munstycke, och sätts endast på elektroniskt styrda pistoler.

3

Med slitsmunstycke:

3. Svetsa hålet i badbassängen

Bassängfolie, plastpresenningar och andra liknande material kan skarvas och lagas med svetsning. Temperaturen ska vara 300-400° och folierna överlappa med 3-4 cm. Dra slitsmunstycket mellan folierna så att de värms upp. Pressa ihop dem genast med tryckrulle. Lagningen blir lika stark och hållbar som materialet.

Med ett riktat munstycke är det lätt att styra varmluften dit man vill ha den. Munstycket skärmar av och skyddar omgivningen mot överhettning. Bra till fönster och falsar.

4

Med riktat munstycke:

4. Ta bort färg från fönsterbågar

Det riktade munstycket liknar det bredstrålande men skiljer sig genom att ha en bockad kant, som böjer undan luftstrålen från ömtåligt material. Du kan använda munstycket när du t.ex. tar bort färg från en fönsterbåge och vill skydda glaset mot den varma luften.

Reflektormunstycket ”fångar” varmluften och returnerar den på andra sidan munstycket. På så sätt kan munstycket värma runt rör, krympslangar och liknande.

5

Med reflektormunstycke:

5. Krympslangen blir ännu mindre

Ställ din varmluftspistol så den står stadigt och trä krympslang på de kablar som ska skyddas. Värm upp luften till 200-300°, håll kabeln med krympslangen i luftstrålen tills slangen krymper ihop runt kabeln.

6

Med reflektormunstycke:

6. Blixtsnabb lödning av kopparrör

Tvätta rent och avfetta där du ska löda och lägg på flussmedel. Låt reflektormunstycket värma upp röret ordentligt - 650° i en minut eller två - och lägg sedan på lödtenn, som nu ska flyta in i fogen.

Reduktionsmunstycket har smalare utgång än ingång och koncentrerar inte bara luftstrålen utan också värmen.

7

Med reduktionsmunstycke

7. Gör efterrätter och maränger

Varmluftspistolen klarar också kulinariska uppgifter. Den vispade marängsmeten får fast konsistens och lätt gyllenbrun färg efter ett skott med pistolen. Den läckra efterrätten brylépudding (av iskall kräm som täckts med rörsocker) får det sista stuket med hetluft som smälter och nästan grillar sockret.

Munstycket pressar ihop luftströmmen så att den blir platt och koncentrerad. Med en sådan stråle värmer man snabbt upp färg som ska tas bort.

8

Med bredstrålemunstycke

8. Bocka 5 millimeter tjockt plexiglas och akryl

Efter uppvärmning med det bredstrålande munstycket kan du bocka upptill 5 mm tjockt plexiglas och akryl. Temperaturen ska vara 400- 600° och du värmer bara en minut.

9

Med bredstrålemunstycke

9. Ta bort limrester och klistermärken

Limmet på baksidan av dekaler, klistermärken och liknande vinyler mjukas upp vid svag värme, 150- 200° beroende på underlaget. Dekalerna får inte smälta.

10

Med bredstrålemunstycke

10. Färgborttagning på större ytor

Alkyd- och oljefärger bubblar och släpper underlaget när de utsätts för hög värme. Håll pistolen ett par cm från arbetsstycket och ta bort färgen med en spackel.

Andra läser just nu ....

Mer i samma kategori Verktyg