Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Marmorskivan blir blank igen

Spara artikel Du måste vara inloggad för att kunna spara artiklar

Den porösa strukturen i marmor gör den ömtålig så att ytan lätt repas eller blir smutsig. Men det går att få bort reporna så att ytan åter blir fin. Se här hur du gör.

Svårighetsgrad
Tidsförbrukning
3 timmar
Pris
150 kronor
Marmorbordet har mattats

Intro

Marmor är ett material som används när man vill att det ska vara snyggt och elegant. Men marmor är tyvärr ett ömtåligt material som lätt repas, blir smutsigt eller får stötta kanter. Vit marmor kan gulna av smuts, och repor kan samla så mycket smuts att det ser ut som rost.

En yrkesmässig behandling omfattar våtslipning med mycket fint slippapper efter en noggrann tryckluftsrengöring. Men det är ju inte alla som har sådana verktyg på sin verkstad, så vi visar hur du kan klara dig med andra verktyg.

En excenterslip är utmärkt till torrslipning, men finslipningen utförs med våtslippapper och kloss.

Instruktion

Gör så här

Låst innehåll

logga in eller köp åtkomst för att läsa detta avsnitt

1

Först slipas hela ytan med en excenterslip och det ska vara med slippapper korn 100. Då får du bort de värsta reporna. Även om marmorn är hård går slipningen snabbt.

2

Kanterna slipas helst för hand med en mjuk slipkloss av gummi med fastlimmat slippapper. Gummit följer formen på den avrundade kanten. Även om kanterna är raka bör du slipa dem för hand för klossen är lätt att styra.

3

Torka av ytan med en trasa och slipa en gång till. Denna gång använder du finare slippapper 120 eller 150. När du har slipat hela ytan torkas den av, nytt slippapper (korn 240) sätts på slipen och ytan slipas en gång till (inkl. kanter).

4

Putsa nu ytan med våtslippapper korn 400. Tvätta av ytan med vatten, torka av den med ren trasa och slipa igen fast nu med korn 600 eller 800. Ska ytan bli superfin, avslutar du med korn 1000.

5

Tvätta hela ytan en gång till med vatten, torka av med ren trasa och låt ytan torka fullständigt. Den avslutande behandlingen, som ger marmorn en blank ytan, utförs med stenolja eller stenpolish.

Tidsförbrukning

2-3 timmar beroende på hur stor yta som ska behandlas.

Pris

150 kr

Svårighetsgrad

Med rätt verktyg är det lätt att slipa marmor.

Video

VERKTYG: Så här använder du excenterslipen

I den här videon lär du dig allt om excenterslipens möjligheter. Den är det självklara valet när du ska slipa större vågräta ytor, oavsett om du ska ta bort gammal färg och lack eller om du ska finslipa samlingar och obehandlat trä. Men den klarar också finare polering, t ex om bänkskivan i köket ska oljas om.

Skapa Profil

purchase.course_name_message

Skapa Profil
Du ska skriva in ditt förnamn
Skriv in ditt efternamn
Ogiltig e-postadress
Ditt lösenord ska bestå av minst 6 tecken
Visa
signup.credentials_form.terms_error
Logga in
Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa
Tillbaka