Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Hemmasnickrad julgransfot med vatten

Spara artikel Du måste vara inloggad för att kunna spara artiklar

Julgranen håller längre med en julgransfot med inbyggt vatten. Han du en bit träskiva och en sticksåg kan du enkelt göra den här fina, hemmagjorda julgranfoten, som kan användas år efter år.

Så här bygger du julgransfoten:

Utgångspunkten är en limfogskiva (22 mm) på 36 x 36 cm.

Du lägger en stor IKEA-tallrik (30 cm i diameter) mitt på skivan och ritar upp cirkeln. Det trä som blir över använder du som lodräta vangstycken och dem gör vi först fyra av (varav tre använda till vangstycken och en används till klossar).

Läs också: 3 TIPS: Håll julgranen levande!

Eftersom vi vill ha möjlighet att ge granen lite vatten krävs också en behållare, till exempel en burk, som granen kan stå i. Vilken behållare du väljer beror på träets storlek. I exemplet i videon passade granens stamdiameter i storlek med en rejäl rödkålsburk.

Du placerar burken i centrum av den runda skivan och ställer de tre vangstyckena runt burken. Sedan skruvar och limmar du fast vangstyckena – och till slut borrar du hål högst upp i varje vangstycke, så att det går att sätta en skruv genom vangstyckena, som hjälper till att hålla granen rak – och på plats.

När julen dansats ut skruvar du bara ut de tre skruvarna igen – lyfter upp granen – och julgransfoten kan sparas till nästa år.

Storleken på våt julgransfot passar granar på omkring två meter och mindre. Vill du göra en fot åt högre granar ska du öka diametern på cirkeln, vilket innebär att vangstyckena också blir längre och därmed mer stabila.

Skapa Profil

purchase.course_name_message

Skapa Profil
Du ska skriva in ditt förnamn
Skriv in ditt efternamn
Ogiltig e-postadress
Ditt lösenord ska bestå av minst 6 tecken
Visa
signup.credentials_form.terms_error
Logga in
Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa
Tillbaka