Bygg din egen skateboardramp

En gigantisk hemmabyggd ramp på vinden på en gammal lada, är helt enkelt den ultimata drömmen för alla skejtare. Vi visar hur rampen är byggd, så att du kan sätta igång med att göra din egen variant.

Svårighetsgrad
Tidsförbrukning
3 timmar per modul
Pris
800 kronor per modul

Intro

Om du älskar skateboard, rullskridoskor eller kickbikes, läs då vidare. Den här gigantiska hemmabyggda rampen är helt enkelt helgalen.

Här har använts mer än 300 meter reglar och över 200 m2 plywood, och sedan har den satts ihop med mer än 5.000 skruvar – och så är alltihop bara så häftigt.

Vi är inte så många som har sådan tur att vi har en gigantisk lada med en tom vind, som här. Men bara lugn, det går att skala ner alltihop.

Rampen är uppbyggd av moduler. Här får du kap-planen till en modul, så att du kan anpassa rampen till de förutsättningar som gäller hemma hos dig.

Halfpipe

Den här rampen har byggts på loftet till en gigantisk lada, där det är högt i tak. Det går därför att göra halfpipe-rampen 2,5 meter hög på vissa ställen. Mellan ramperna fylls på med skivor för att binda ihop det hela, och på rampens kanter monteras en “rail”.

Instruktion

01
Rampens uppbyggnad 5 Steg

Rampen är uppbyggd i moduler som kan skruvas ihop. Vangerna till varje modul byggs av plywood. Mellan vangerna skruvas reglar fast med ca 15 cm mellanrum. Det ger ett stabilt underlag till skivorna som ska läggas ovanpå.

Hörnen på den stora rampen skapas genom att sätta tre vanger mellan de angränsande modulerna. Här ska skivorna monteras direkt på vangerna och inte på reglar.

Skivorna till rampen ska vara max 6 mm tjocka, annars kan de inte böjas.

1

Gör en mall med rätt böjning och såga ut vangerna av plywoodskivor. På ritningen kan du se en kap-plan med alla mått på.

2

De välvda hörnen på rampen görs genom att sätta tre vanger av plywood vid sidan om varandra.

3

Du kan göra ramperna extra höga. De byggs av plywood och reglar, och här måste plywoodvangerna förstärkas extra med reglar.

4

Den smala skivan överst sticker ut lite förbi sidovangerna, så att modulerna kan anpassas till varandra.

5

Ramperna kan även kläs med masonit, som har en hård och slitstark yta.

02
Olika ramper med samma vanger 4 Steg

Om du ger dig på att bygga en hel skatepark, så kan du enkelt göra ett par av ramperna ännu högre. Det görs enkelt genom att höja de lägre vangerna.

Om rampen ska svänga i ändarna, så kan även det lösas med samma mall som används till de lägre vangerna.

För att göra en mjuk sväng placeras vangerna tätt och därefter skruvas 6 mm plywoodremsor på tvären för att förstärka det hela.

1

Skruva klossar på sidan av vangerna som ska bilda hörnet. Det ger ett bra skruvunderlag.

2

Klä först alla ramperna och fyll sedan på med skivor mellan ramperna, så att de bildar en sammanhållen enhet.

3

En cirkelsåg eller sänksåg är ovärderlig när du ska såga de många exakta snitten. Skarvarna ska helst vara helt täta.

4

Den blå färgen anknyter till halfpipe - rampens ursprung, nämligen övergivna och torrlagda swimmingpooler.

Material

Till en modul:

  • 2 skivor 15 mm plywood à 122 x 244 cm till vanger och ovansida
  • 14 st 45 x 95 mm reglar à 2,4 m till ribbor
  • 2 skivor 6 mm plywood à 122 x 244 cm för att klä rampen
  • Skruvar

Specialverktyg

  • Sänksåg med styrskena

Tidsförbrukning

1 modul tar 2-3 timmar att bygga.

Pris

Ca 800 kronor per modul.

Svårighetsgrad

Eftersom rampen byggs i enkla moduler, är projektet ganska lätt.

Ritning

Kap-plan till en modul

Vangerna på modulerna består av skivor. Du kan använda spånskivor, OSB-skivor eller plywood. Oavsett vilken sorts skiva du använder, rekommenderar vi att den är minst 15 mm tjock. Kap-planen passar till måttet på en hel skiva, så att botten, baksida och ovansida behöver inte sågas ut - du behöver faktiskt bara såga ut botten. Det görs enklast genom att sätta en skruv i punkt A och B, såga en list på 244 cm och sedan böja den tills ändarna hamnar på de två punkterna. När den första sidan är gjord, kan den användas som mall till resten.

Kap-plan till en modul

Video

Så här använder du sänksågen

I den här videon lär du känna snickarens favoritsåg. Sänksågen förs alltid längs en styrskena som ser till att snittet blir exakt – oavsett om det ska vara rakt eller vinklat, om det ska gå igenom materialet eller inte, eller om det börjar i kanten eller mitt på materialet. Det gör sågen lämplig till allt från spår i en bräda till att såga rent längs kanten när trallbrädorna har lagts.

Video

Så här använder du kap-/gersågen

I den här videon kan du se hur du ställer in och använder sågen, så att du kan använda den fullt ut. Kapsågen är genialisk när du ska såga många likadana korta snitt tvärs över brädor och reglar. Du kan både såga raka, gerade och vinklade snitt i bl a trä, metall, fibercement och laminat – rakt igenom eller exakt så djupt som du vill.

Video

Stoppkloss för kapsågen

Video

Tidningsartikel

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Vardag