Dölj med skugglister

Det fula mellanrummet mellan tak och vägg, de sneda snitten och de små skadorna ska döljas. Det kan man göra med många olika typer av lister. Men den bästa är skugglisten, som också är mycket enkel att sätta upp.

Men det går bara om man mäter noga. Här gäller det att använda tumstocken på rätt sätt. Det går inte att mäta med tumstocken utvikt, så vi får mäta i omgångar. Mät exempelvis ut 40 cm i första omgången och markera ordentligt.

Mät sedan från andra sidan fram till märket. Här har vi 57 cm – alltså ska den första listen vara 97 cm lång. Såga till skugglisten några millimeter längre än så och håll den på plats. Kom ihåg att skugglisten ska monteras med den breda sidan mot taket och den ska vändas så att det är en liten glipa mot både vägg och tak.

Markera nu hur mycket som ska kapas ytterst på listen och ta hänsyn till att snittet ska vara en aning vinklat, om panelen buktar ut en del, som här. När den lilla biten är avsågad kan den första listen göras fast med 35 mm dyckert om skugglisten, som här, är 15 mm tjock. En spik ska fästas i vardera änden, därpå sätts en spik var 30:e cm.

Det kan vara svårt att använda en hammare, så hantverkaren föreslår en spikpistol. Nästa list mäts upp med hänsyn tagen till den kabel som följer panelen. Listen sågas till i 45 graders vinkel i höger sida och sätts upp. Den sista listen mäts upp. Även den sågas i vinkel och sätts upp.

Nu är den fula övergången mellan vägg och tak helt dold. Skugglisten har fått sitt namn eftersom den kastar skugga på både vägg och tak och därför döljer övergången och ger ett fint helhetsintryck.

Andra läser just nu ....

Mer i samma kategori Vägg