Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Dölj med skugglister

Skriv ut Spara artikel

Det fula mellanrummet mellan tak och vägg, de sneda snitten och de små skadorna ska döljas. Det kan man göra med många olika typer av lister. Men den bästa är skugglisten, som också är mycket enkel att sätta upp.

Men det går bara om man mäter noga. Här gäller det att använda tumstocken på rätt sätt. Det går inte att mäta med tumstocken utvikt, så vi får mäta i omgångar. Mät exempelvis ut 40 cm i första omgången och markera ordentligt.

Mät sedan från andra sidan fram till märket. Här har vi 57 cm – alltså ska den första listen vara 97 cm lång. Såga till skugglisten några millimeter längre än så och håll den på plats. Kom ihåg att skugglisten ska monteras med den breda sidan mot taket och den ska vändas så att det är en liten glipa mot både vägg och tak.

Markera nu hur mycket som ska kapas ytterst på listen och ta hänsyn till att snittet ska vara en aning vinklat, om panelen buktar ut en del, som här. När den lilla biten är avsågad kan den första listen göras fast med 35 mm dyckert om skugglisten, som här, är 15 mm tjock. En spik ska fästas i vardera änden, därpå sätts en spik var 30:e cm.

Det kan vara svårt att använda en hammare, så hantverkaren föreslår en spikpistol. Nästa list mäts upp med hänsyn tagen till den kabel som följer panelen. Listen sågas till i 45 graders vinkel i höger sida och sätts upp. Den sista listen mäts upp. Även den sågas i vinkel och sätts upp.

Nu är den fula övergången mellan vägg och tak helt dold. Skugglisten har fått sitt namn eftersom den kastar skugga på både vägg och tak och därför döljer övergången och ger ett fint helhetsintryck.

Logga in
Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.

Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa

password_reset.form.password_is_changed

Din beställning
Beställning
Skapa Profil
Du är på väg att köpa tillgång till:
Video: Dölj med skugglister
Totalt pris: 149 kr
Mer för mindre?
Få över 1 000 byggbeskrivningar och full digital åtkomst för bara 29 kr.
    • Tillgång till över 1 000 digitala byggbeskrivningar
    • Du kan säga upp din prenumeration när som helst.
    • Efter erbjudandet fortsätter prenumerationen som en tillsvidareprenumeration för 79 kr i månaden
Endast 29 kr första månaden
Du ska skriva in ditt förnamn
Skriv in ditt efternamn
Ogiltig e-postadress
Ditt lösenord ska bestå av minst 6 tecken
Visa
signup.credentials_form.terms_error
Tillbaka
Logga in
Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa
Tillbaka