Väggfäste som håller

Ska din tv sitta fast på väggen, eller ska den kunna vridas och anpassas för att få perfekt en vinkel? Det är viktigt att välja fäste efter behov, så att du får bästa möjliga upplevelse med din tv. Vi har hittat tre olika fästen som täcker olika behov. De är alla relativt lätta att montera.

Väggfäste

Så här ska det inte sluta ...

Fast fäste: Minimalt avstånd till väggen

Väggfäste

Enkelt väggfäste från Andersson. Pris: 399 kr.

Enkelt och slimmat tv-beslag som är lätt att sätta upp. Det finns även med fällfunktion.

Denna sorts beslag brukar bestå av en metallplatta som fästs i väggen med skruvar och pluggar, och två metallskenor som monteras lodrätt bak på skärmen. Skruvhålen i tv:n måste passa med fästets VESA-standard.

Skärmen kommer att sitta 2-3 cm från väggen. Det ger tillräckligt utrymme för luften att kunna cirkulera.

Om du vill kunna justera vinkeln ska du välja ett fäste med fällfunktion (tilt). Det måste kunna klara av skärmens storlek och vikt.

Vissa modeller har inbyggd libell som hjälper dig att få skärmen att hänga helt rakt.

 • FÖRDELAR: Lätt att montera.
 • NACKDELAR: Begränsade justeringsmöjligheter. Kan vara svårt att få plats med alla kablar.
 • PRIS: från 200 kr.

Väggfäste med vajer: Som att hänga en tavla

Väggfäste

De runda skivorna fästs i väggen. De nedersta beslagen/ avståndsklossarna ser till att skärmen hänger rakt. Adapterbeslaget med vajer monteras bak på skärmen.

Otroligt tunt beslag som får skärmen att hänga bara 1,4 cm från väggen.

Här behöver du inte sätta fästet vågrätt på väggen. Vajern, som är fastspänd i tv:n, ska bara häktas på de runda monteringsskivorna som du redan har gjort fast i väggen. Du kan sedan justera skärmen så att den hänger helt rakt – ungefär som att hänga tavlor.

Ett vajerfäste kan bära 35-50 kg och passar skärmar på cirka 26-55 tum. Du kan få tv:n så nära som 1,4 cm från väggen. Dock kan kablar på baksidan av tv:n sitta i vägen. Vajerfästen finns att köpa på t.ex. Harald Nyborg och i en massa internetbutiker.

 • FÖRDELAR: Skärmen hamnar väldigt nära väggen.
 • NACKDELAR: Skärmen kan inte fällas eller vridas.
 • PRIS: 150-350 kr.

Fäste som kan vridas: Få tv:n dit du vill ha den

Väggfäste

Thin 345 är ett tunt och flexibelt väggfäste från Vogel. Pris: 2.190 kr.

Väggfäste med justerbar arm gör det möjligt att vinkla skärmen och vrida den upp till 180 grader.

Om fästet har justerbar arm kan skärmen lätt dras ut i rummet och vinklas åt bägge håll. Detta ställer dock höga krav på infästningen i väggen.

När tv:n dras ut långt från väggen blir det ett väldigt stort tryck på fästpunkten i väggen. Därför är det smart att köpa extra rejäla skruv och pluggar.

Om fästet hänger bara en aning skevt på väggen, blir det väldigt tydligt när skärmen dras ut. Du kan kompensera för eventuella skevheter med små kilar. Vissa väggfästen kan justeras så att du helt eller delvis kan kompensera för dessa skevheter.

Fästena finns med en eller flera leder. Om du vill ha ett tunt, stabilt och flexibelt fäste, som även kan vinklas, får du räkna med att det kostar minst 1.000 kr. Satsa på ett fäste där kablarna kan döljas i den justerbara armen.

 • FÖRDELAR: Kan dras ut från väggen och vridas. Lätt att koppla in kablarna.
 • NACKDELAR: Ställer höga krav på infästningen. Kan bli en dyr lösning.
 • PRIS: från 1.000 kr.

  Andra läser just nu ....

  Mer i samma kategori Vägg