1. Lär känna din vägg

Det är lika viktigt att veta vad upphängningen ska fästas i, som att veta vad du ska hänga upp. Borra ett 5-6 mm hål ett par cm in i väggen, så kan borrdammet avslöja materialet. Gipsdamm är vitt och fint, lättbetong och betong grått och grovkornigt, tegel är oftast rött och färgar av sig. Försvinner borret in i väggen efter några få centimeters borrning, är det oftast en skivvägg av t.ex. gips eller spånskivor.

2. Välj rätt plugg

Det kan kännas som en omöjlig uppgift att hitta rätt i jungeln av pluggar. Men om du vet om underlaget t.ex. är gips, betong eller tegel, och du samtidigt vet vikten på det som ska hängas upp, har vi nu gjort det betydligt enklare att hitta rätt. I tabellen i artikeln kan du se vilken kapacitet de olika pluggarna har i olika underlag. Börja med att välja ditt underlag, och följ kolumnen tills du hittar en plugg som klarar av vikten.

LÄS OCKSÅ: Pluggar - överblick på 5 minuter

3. Välj rätt skruv

Om din plugg ska kunna hålla vad den lovar, är det viktigt att du har rätt skruv. Vissa pluggar – särskilt de mer avancerade – kommer i set med en skruv som passar i dimension och modell. Andra pluggar fungerar t.ex. med vanliga spånskruvar. Var särskilt uppmärksam på att skruven ska vara tillräckligt lång. Som tumregel ska skruven sticka ut ungefär 5 mm genom pluggen, när den är monterad.

Hämta artikeln och få resten av hantverkarens upphängningstips. Du får bland annat:

  • 3 tips för korrekt uppmätning
  • 3 tips för ”omöjliga” väggar
  • 3 tips för helt raka skåp
  • 3 tips på hyllor som håller