Upphängning som håller

Har den överbelastade hatthyllan rasat ner från väggen, eller har platt-tvn åkt ner och haft sönder kristallvasen? Ta det lugnt: Det händer inte igen. Med lite kunskap om pluggar kan du hänga upp vad som helst och få det till att hålla.

Det är verkligen olyckligt när det man har satt upp på väggen inte klarar belastningen. Det kan vara platt-tvn som plötsligt sitter löst, hatthyllan som börjat släppa från väggen eller, ännu värre, köksskåpet som rasar ner mitt i natten med ett stort brak.

I de flesta fall hittar man anledningen till problemet inne i väggen: Kanske passar inte den plugg man använt till materialet som väggen är byggd av. Kanske är pluggen för svag i förhållande till den vikt som den ska bära. Eller kanske är allt helt rätt, men du har bara glömt att se till så att borrhålet som pluggen sitter i blev dammsugen innan du satte i pluggen. Då sitter inte pluggen fast.

Oavsett vad det beror på så är lösningen enkel:

1. Ta reda på vad din vägg är gjord av
2. Hitta pluggen som passar och som är i en dimension som kan bära den vikt som krävs.
3. Borra sedan hålet och sätt dit pluggen rätt utan att fuska.

Hur tungt är det?

Hatthylla

Hatthyllan i hallen kan vara förädisk. Den är inte så tung men kan däremot belastas hårt av gästernas vinterjackor, familjens väskor och ryggsäckar - eller ditt barns vikt, när hen hoppar upp för att hänga upp sin jacka på kroken.

Belastningen är högst på de översta skruvarna, så här gäller principen att använda både ”hängslen och livrem”. Välj plugg som kanske känns en aning överdrivna till uppgiften. Träväggar klarar utmaningen utan plugg.

Platt-tv

När platt-tvn ska upp på väggen måste hållaren monteras med pluggar som motsvarar platt-tvns vikt. Men sitter platt-tvn på en ”arm” som kan dras ut från väggen ökar belastningen i takt med att tvn dras ut. Här måste du räkna på vikten (se formeln här under).

Q (30 kg) x A (57 cm) / B (45 cm) = Plugg ska kunna bära 38 kg.

Skåp

Ett skåp fullt med porslin är tungt. Det är ofta fastkruvat i väggen i både botten och ovansidan. De översta skruvarna belastas både med ett direkt drag och med ett vinklat tryck nedåt. Har du en skruv i varje övre hörn är det här du ska fördela vikten (två pluggar som var för sig kan bära 40 kg klarar 80 kg tillsammans).

Vad är väggen gjord av?

Vad är det bakom tapeten? Det första du kan göra är att knacka på väggen. Är den solid eller är det en skiva med hålrum bakom? Det kan ge dig en ledtråd om hurvida det är en gipsvägg eller ex. gedigen betong. Det kan dock vara svårt att avgöra om det är betong eller tegel. Ta fram din borrmaskin. Borra ett litet hål på ett ställe som kan döljas, eller där du tänkt borra för pluggen. Använd ev. ett universalborr, så är du helgarderad.

Så sätter du fast pluggen ordentligt

Du kan veta nog så mycket om väggmaterial, borr och plugg men om du inte monterar dina pluggar på rätt sätt är kunskapen inte värd någonting.

Det kan låta drastiskt. Men något så enkelt som att dammsuga eller blåsa rent borrhålet från damm innan du sätter i pluggen, kan vara avgörande. Dammet kan göra att pluggen inte griper ordentligt i hålet, och resultatet kan bli att ditt skåp, din hylla eller din platt-tv rasar ner från väggen. Men gör du som vi visar här så håller det.

Borra horisontellt in i väggen. Borrdjupet är viktigt. Du ska borra minst. 5 mm djupare än pluggens längd; många tillverkare rekommenderar 10 mm. Märk ut hålets djup genom att sätta tejp runt borret.

Dammsug hålet från damm. Hålet ska rengöras så att pluggen fäster. Du kan också blåsa ut dammet med ett sugrör (blunda under tiden).

En lämplig plugg slås på plats så den blir jämn med väggen.

Kom ihåg att skruvdiametern ska passa hålet och skruvlängden ska vara lika med pluggens längd + 10 mm + materialets tjocklek.

Vilken plugg passar till din vägg?

De flesta pluggar är gjorda av nylon, ett superstarkt och flexibelt material som ger ett bra ”bett” till skruven när pluggen utvidgar sig i det förborrade hålet. Det finns specialplugg för alla väggtyper och när de används korrekt är bärkraften enorm. I träväggar behöver du inte någon plugg, bara skruvar.

Vilken plugg passar till din vägg?

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Vägg